Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Wat doet groen met je brein?

  • 1 december 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Wat doet groen met je brein?

Op 30 november was dit het onderwerp van de de talkshow Op de rand van de toekomst. In de Kunstlinie in Almere werd gestart met een experiment: de ene helft van de zaal keek 3 minuten naar een filmpje van een kabbelend beekje, omringd door groene struiken en bemoste stenen. De andere helft van de aanwezigen keek naar een wilde autorit door downtown Mumbai. Daarna deed iedereen een geheugenspelletje op de telefoon. En inderdaad: de mensen die naar het groene filmpje hadden gekeken scoorden behoorlijk hoger dan de rest. 

Lector Groene & Vitale stad Dinand Ekkel van Aeres Hogeschool doet onderzoek naar wat groen doet met je brein. Er is al veel onderzoek waaruit blijkt dat een groene omgeving stress reduceert en mensen gezonder maakt. Zwangere vrouwen in een groene omgeving krijgen gezondere baby’s, kinderen in een groene omgeving groeien gezonder op. En eigenlijk voelt iedereen het wel: als je een paar uur achter elkaar ingespannen bezig bent geweest achter een beeldscherm helpt het enorm om even naar buiten te gaan. 

“Er wordt veel gekeken naar het helende effect (‘restorative effect’) van groen,” zegt Dinand, “maar eigenlijk is er een ommezwaai in het denken nodig.” Waarom zou je pas focussen op een groene omgeving als er al stress is? Waarom is er nu wel een grote plantenbak of groene muur in de kantine of ontspanningsruimte van een bedrijf, maar niet op de werkplekken van mensen zelf? Daarmee zou je veel stress en problemen voorkomen. “Groen moet een nutsvoorziening zijn.”

Coach Martin Thomas is het daar hartgrondig mee eens. Hij neemt mensen mee voor ‘bosbaden’: wandelen door het bos zonder dat je intussen op je telefoon kijkt, hardloopt of aan de boodschappen denkt. Martin laat je echt het bos ervaren: sta eens stil, kijk om je heen, luister, ruik en voel. En ja, proef ook eens een blaadje. In Japan, waar ‘forest bathing’ is ontstaan wordt het door sommige verzekeringsmaatschappijen vergoed als preventieve zorg. 

Student bouwkunde Chantal Vlierman doet de minor Urban Innovation bij hogeschool Windesheim. Samen met studenten uit verschillende studierichtingen zoekt ze oplossingen voor vragen die spelen in de wijken van Almere. Dat doen ze in zogenaamde fieldlabs: een plek in de wijk waar studenten samenwerken met bewoners, ondernemers, professionals en docenten.
Chantal denkt na over studentenhuisvesting: wat zijn de mogelijkheden van een biobased tiny house? Biobased betekent ‘van natuurlijke oorsprong’ maar ook ‘herbruikbaar’. Daarin komen de verschillende uitgangspunten van de minor Urban Innovation goed tot hun recht: studenten onderzoeken vraagstukken uit het fysieke, economische, sociale en ecologische domein. 
Met docent-onderzoeker Carina Peek laat Chantal zien hoe ‘groen’ bijna vanzelf een onderdeel vormt van de fieldlabs van de minor Urban Innovation. De studenten denken na over de toekomst van de stad. En dan is “groen” vanzelfsprekend een uitgangspunt! De presentatie van Carina en Chantal is hier te vinden(opent in nieuw tabblad)

Op de rand van de toekomst is een serie talkshows over hoe de toekomst eruit kan zien. In 2023 wordt de serie voortgezet. Hiervoor werken – zeer uniek – dé kenniscentra van Almere en Amsterdam samen. Want deze programmareeks van avonden vol kennis, gesprek en inspiratie is een initiatief van de Gemeente Almere in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Avanti.  

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024