Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Bouwkundestudenten kiezen voor energietransitie

    3 maart 2021
Home(opent in nieuw tabblad) / Bouwkundestudenten kiezen voor energietransitie

Meer dan zestig studenten gaan aan de slag met een concept om een bestaande woning te renoveren. Want met een nieuwe keuzemodule kunnen zij nu volop kiezen voor de energietransitie. De module is een samenwerking tussen het lectoraat Energietransitie en de opleiding Bouwkunde. Vier docenten, waaronder drie lectoraatsonderzoekers, ontwikkelden samen met lector Jeike Wallinga deze module. De module bestaat uit lessen van docenten, gastcolleges van mensen uit het werkveld én vooral doen!

Renovatie volgens de BENG-eisen
Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe bouwregels, de BENG-eisen. Dit houdt in dat je bij nieuwbouw rekening moet houden met het toepassen van duurzame energie. Maar hoe zit dat bij bestaande bouw en renovatie van woningen? In de module Energietransitie buigen studenten zich over deze vraag. Elke student gaat op zoek naar een opdrachtgever die graag advies wil over een renovatie volgens de BENG-eisen. De student gaat aan de slag met zijn advies en koppelt dit tot slot aan de opdrachtgever terug.

Koppeling met de praktijk
Door de combinatie van (gast)colleges met het adviseren van een echte opdrachtgever vindt er een directe koppeling met de praktijk plaats. En deze praktijkervaring vinden de studenten zelf erg relevant. Bovendien verwachten ze dat ze er ook veel mee te maken krijgen na hun opleiding. En dat klopt! Want ons land wacht de flinke opgave om gebouwen in de toekomst een stuk duurzamer te gaan verwarmen. Dit betekent dat gemiddeld duizend woningen per dag energiezuinig moeten worden. En dat ze straks geschikt moeten worden gemaakt voor een duurzaam verwarmingssysteem.

Leren van het werkveld
Het allereerste gastcollege werd gegeven door Nieman Raadgevende Ingenieurs, het bouwbedrijf Knol Bouw en HulstFlier totaalinstallateur. En zij daagden onze studenten al direct uit om niet ‘alleen maar’ aan de BENG-eisen te voldoen. Hun advies was om nog steviger in te zetten! Dus nog meer doen dan de BENG-norm, om daarmee écht toekomstproof en -bestendig te bouwen. De samenwerking tussen bijvoorbeeld ontwerper, bouwbedrijf en installateur is daarbij heel belangrijk om goede oplossingen te vinden. En om altijd in gedachte te houden dat je niet ontwerpt voor de norm, maar voor de gebruiker.

Idee voor onderzoek
Dat energietransitie leeft, bleek uit de discussie en vragen van studenten. Met als gevolg dat er allerlei ideeën ontstonden om samen met de gastcollegebedrijven en andere instanties onderzoek te doen.

printscreen vergadering in TeamsHeb jij ook een eigen onderzoeksidee of wil je meer informatie? Neem dan contact op via energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Persvragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Laatste nieuws

‘Deze microcredential is voor mij een erkenning dat ik kan denken en werken op hbo-niveau’

22 maart 2023
2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023

Flexstuderen is effectief instrument gebleken tegen studie-uitval kwetsbare studenten

22 februari 2023

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023

'Problemen laag taal- en rekenniveau los je niet op met meer toetsen'

14 februari 2023