Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

PROTO: Designlamp

  • 2 juli 2021
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / PROTO: Designlamp

Tijdens PROTO laten afstuderende mbo- en hbo-studenten en professionals in de kunst en vormgeving hun werk zien, verspreid door de Zwolse binnenstad. De newsroom spreekt met deelnemers vanuit Windesheim. Deze keer: afstudeerder Industrieel Product Ontwerpen, Remko Folker over zijn project: De Zwaluwstaartlamp.

Wie ben je?

Mijn naam is Remko Folmer, ik ben vierdejaars student Industrieel Product Ontwerpen (IPO). Afgelopen half jaar heb ik mijn opleiding mogen afronden door een product te ontwikkelen bij Indusigns, een bedrijf gevestigd in Zwolle dat zich bezig houdt met het ontwerpen en ontwikkelen van meubels en horeca-installaties.

Wat is de kerngedachte van jouw ontwerp?

Aan mij is gevraagd om een nieuwe lamp te ontwikkelen om het assortiment te verbreden. Het uiteindelijke resultaat: Dovetail light, ook wel Zwaluwstaartlamp. Deze lamp past goed bij Indusigns door het gebruik van slimme technieken, een designer uitstraling en duurzame aspecten.  

het duurzame aspect in de lamp zit hem in de keuze van materialen. De verbinding is gemaakt uit massief bamboe. Bamboe is duurzaam omdat het snel groeit. Ook zijn alle beugels van RVS gemaakt, wat weer extra handeling weghaalt. 

Wat maakt de lamp anders dan andere lampen?

Deze lamp is aan te passen naar de voorkeur van de gebruiker. Verschillende composities zijn mogelijk door het verlengen of verkorten van de lamp. Hiervoor gebruik ik een ‘dovetail joint(opent in nieuw tabblad)’, een eeuwenoude techniek in de meubelmakerij. Deze techniek heb ik in een nieuw jasje gestopt. Ideaal toepasbaar boven de eettafel, het kookeiland of een leeshoek.

De hanglamp past goed boven een eettafel of kookeiland. Het licht komt uit de onderkant van de lamp. Het zichtbare stuk hout/bamboe is de verbinding, dit houdt alles bij elkaar.

Hoe ben je te werk gegaan?

Divergeren en convergeren. Oftewel, breed gaan. Alle mogelijkheden op een rijtje zetten en dan kijken wat het beste past bij mijn ontwerp. Ik heb onderzoek gedaan naar alles wat er al bestaat. Maar ook gekeken naar de toekomst van verlichting. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, wetgeving en duurzaamheid. Hieruit komt een lijst met eisen voor het product.

Na dit te hebben gedaan begint het creatieve gedeelte. Ik ben gaan schetsen en brainstormen. Ik heb moodbords en collages gemaakt. Maar ook winkels bezocht en interviews afgenomen. Dit heeft gezorgd voor een hoop toffe lampideeën.

Een idee hebben is één ding, maar een werkend idee is een tweede. Ik heb veel getest door prototypes te maken. Toen het eenmaal werkte, kon ik gaan kijken naar kleuren, materialen, manieren van produceren etc. 

Dit klinkt als een ontzettend veelzijdig proces.

Dat klopt! En dat vind ik ook juist het allerleukste aan dit werk. Van alles bedenken, maken en testen. Je bent constant alles aan het uitdenken van a tot z en dan ineens heb je het gewoon in je handen. Dit vind ik fantastisch. Soms kom je er achter dat iets wat in je hoofd helemaal lijkt te kloppen, in het echt totaal niet werkt. Dit heb ik ook tijdens dit project wel eens gehad. Maar goed, dat hoort erbij! 

Heb je op één onderdeel in dit proces extra focus gelegd?

Mensen baseren hun keuzes vaak op een eerste indruk. Hier heb ik dan ook kort onderzoek naar gedaan en mij op gefocust in mijn ontwerp. Ronde vormen zijn op dit moment helemaal in, dus dit heb ik toegepast in de lamp. Daarnaast is bamboe een hip materiaal. Voor een groot gedeelte vanwege de duurzaamheid, waar mensen tegenwoordig veel waarde aan hechten.

Waar kunnen we je werk bekijken?

In de toekomst is dit product te verkrijgen bij Indusigns, maar posters zijn nu al te bekijken tijdens PROTO(opent in nieuw tabblad) in de Zwolse binnenstad. In de Diezerstraat, bij ijssallon Salute. En ook bij het museum in de Koestraat

Wat vind je het leukste aan de studie Industrieel Product Ontwerpen?

Je leert veel over alle verschillende facetten van het ontwikkelen van een product. Dus je doet brede kennis op. Daarnaast is er ruimte om je te ontwikkelen binnen dat wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Die vrijheid spreekt me enorm aan.  

Ben je 100% tevreden met het resultaat?

Ja, er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering maar ik ben tevreden! De kunst is om binnen vijf maanden een volledig product af te leveren en dat is gelukt.

Hoe ziet jouw droomcarrière eruit?

Binnen een tof bedrijf of  met een eigen bedrijf mijn steentje bijdragen aan een wereld vol mooie en vooral nuttige producten waar ik anderen blij mee kan maken of zelf mee kan helpen!

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024