Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

‘Het helpt al om simpelweg te praten over je zorgen’

  • 8 december 2021
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Het helpt al om simpelweg te praten over je zorgen

Mirco Apperlo (29) zit in het laatste jaar van de opleiding docent biologie. Hij heeft tijdens zijn studie veel gehad aan de begeleiding vanuit het studiesuccescentrum. Mirco hoopt dat meer studenten hier eens aankloppen, want: 'Voor je het weet kom je samen achter dingen in de studie waar je bij geholpen kan worden.'

Waarom heb jij ervoor gekozen om hulp te zoeken tijdens je studie?

Vrij vroeg in de opleiding klopte ik aan bij het studiesuccescentrum. Zij hebben mij geholpen met mijn verklaringen voor PDDNOS en dyslexie. Met deze verklaringen krijg ik extra tijd voor toetsen. En er zijn bepaalde beurzen waar ik recht op heb. Bovendien beoordeelt de examencommissie me soepeler, bijvoorbeeld als ik vanwege mijn PDDNOS niet goed in mijn vel zit.

Hoe uit jouw PDDNOS zich in je studie?

PDDNOS is een vorm van autisme. Hierdoor heb ik problemen met veranderingen en moeite met inlevingsvermogen. Als ik ergens de logica niet van inzie dan vind ik het heel moeilijk om te accepteren dat het 'nou eenmaal' zo is. Zo moet ik op dit moment nog één verslag inleveren en nog één tentamen maken om af te studeren. Dit is prima te doen en ik snap rationeel dat het allemaal reglementair nodig is om mijn papiertje te halen, maar ik sta al voor de klas. Dus ik kan makkelijk aantonen dat ik alle vaardigheden van een degelijke biologiedocent bezit. Hierdoor ben ik totaal niet gemotiveerd om die laatste punten te halen. Mijn onderbewustzijn vindt het heel moeilijk om te accepteren dat ik nog door die hoepels van het onderwijssysteem moet springen. Het voelt alsof ik in mijn recht sta om de laatste punten niet te hoeven halen. Maar ik dit wel doen hoor, ik ben er immers bijna!

Hoe ben je verder door je studie heen gelopen tot nu toe?

Het is niet altijd even makkelijk geweest. Ik vind het al lastig om mijn eigen schaapjes op het droge te houden, maar ik ben ook jarenlang mantelzorger voor mijn moeder geweest. Zij is al 71 en heeft last van reuma, spierreuma en suikerziekte. Hiervoor slikt ze elke ochtend 13 tot 17 pillen, die allemaal in het juiste bakje moeten. Ook heeft ze een aantal lastige medische ingrepen gehad, waar ze nog last van heeft.

Inmiddels hebben we hulp van de overheid gekregen. Maar ik woonde tot mijn 28ste bij haar, in Zwolle. Maar nu woon ik op mezelf in Meppel, waar ik ook lesgeef. Het is wel zwaar om de knoop door te hakken om voor jezelf te kiezen, maar het moest er een keer van komen.

Heeft het studiesuccescentrum je ook geholpen met je mantelzorgtaken?

Ja, ik heb hier hele fijne begeleiding in gehad. Zo namen mijn mantelzorgtaken door omstandigheden plotseling toe, terwijl ik me nét had ingeschreven voor alle tentamens. Via het decanaat kon ik regelen dat de inschrijving geschrapt werd zodat ik niet mijn twee jaarlijkse tentamenkansen kwijtraakte. Dat nam echt een hoop stress weg.

Maar ook op financieel gebied ben ik enorm geholpen. Mijn moeder kan niet goed werken en mijn vader is uit beeld. Dus we hadden vaak geldtekort. Want er is altijd wel iets aan de hand. Bijvoorbeeld een kapotte wasmachine. Ja, dan moet je een nieuwe kopen. Om toch rond te komen leende ik maximaal bij DUO. Maar mijn moeder en ik snapten niet goed hoe het leenstelsel werkte.

Langzaam stapelden mijn schulden zich op. Daarom nam ik contact op met het decanaat. Ik zei 'Voordat ik zo meteen beide nieren moet verkopen, kunnen jullie me helpen?'. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheden die er zijn, denk aan extra beurzen en zo. We kwamen erachter dat ik recht heb op veel meer geld dan ik dacht, omdat er geen vader in beeld is. DUO heeft me dit nooit verteld. Via Bagdat, mijn decaan, kon ik aantonen dat hij nooit alimentatie heeft betaald.

Zijn er nog meer dingen waar het studiesuccescentrum je bij heeft geholpen?

Ik heb het nog niet eens genoemd, maar alleen al de ruimte om te kunnen praten over je zorgen helpt. En vaak was er aan het einde van de gesprekken ook een oplossing.

Daarnaast waren de halfjaarlijkse sessies voor mijn dossiervorming erg belangrijk. In dit dossier houd je bij wie je bent en waar je tegenaan loopt. Het is als het ware een bewijs dat je daadwerkelijk met het een en ander rondloopt. Als je dit goed laat registreren vóórdat deze problemen invloed krijgen op je studieverloop, dan ben je veel overtuigender wanneer je verzoeken indient bij bijvoorbeeld de examencommissie.

Zou je de begeleiding van het studiesuccescentrum aanraden aan medestudenten?

Ja,100%! Natuurlijk heeft niet iedere student evenveel begeleiding nodig als ik, maar ik raad het elke student aan om eens langs te gaan bij je decaan. Om gewoon even een gesprekje te voeren. Voor je het weet kom je samen achter dingen in de studie waar je bij geholpen kan worden. Financieel, qua regelingen of alleen al in het contact.

Ik ken trouwens een handvol studenten met een functiebeperking die niet naar het studiesuccescentrum gaan. Ze halen prima cijfers, dus ze voelen de noodzaak niet. Maar het kan je echt helpen! Die dossiervorming is zo belangrijk. Want als er een keer toch iets misgaat in je studie, dan kun je altijd verwijzen naar het dossier. En iedereen heeft wel eens tegenslagen.

Hoe gaat het nu met je?

Op zich wel goed. Ik heb een leuke baan in Meppel als biologiedocent op een middelbare school. Ik geef les aan kader beroeps, leerwegondersteunend en basisberoepsonderwijs. In deze klassen zitten veel kinderen met allerlei problemen. Ik herken regelmatig eigenschappen van mijzelf in hen. Dit is soms lastig, maar hierdoor begrijp ik ze wel. En kan ik ze ook beter helpen!

Het afstuderen is er hierdoor dus een beetje bij ingeschoten. Maar as je een baan aangeboden krijgt wanneer je uit een arm gezin komt, dan doe je dat. Ik kon eindelijk een beetje goed verdienen en bijvoorbeeld iets moois voor mijn moeder kopen. Iets voor kerst of haar verjaardag. Daarom zette ik het werkveld op één en Windesheim even op twee.

Ik heb goed contact met mijn decaan over het afronden van de studie en ben sinds kort mijn laatste module aan het volgen. Al voel ik wel een beetje prestatiedruk, dat het diploma daadwerkelijk gehaald moet worden. Maar ook daarover kan ik met Bagdat praten.

Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik zit eraan te denken om een eerstegraads (een master) te halen in biologie. Hiermee kan ik lesgeven in de bovenbouw of op het hbo. Maar dan ben ik óók daadwerkelijk bioloog, dus kan ik onderzoek uitvoeren in de praktijk. Ik heb een passie voor bijen, zij zijn een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Ik werk al samen met imkers, dus de lijntjes staan al uit.

Heb je vragen of wil je praten over jouw situatie? Loop eens langs bij het Studiesuccescentrum(opent in nieuw tabblad): je vindt ze links naast het mediacentrum. Of mail naar studiesuccescentrum@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) . De begeleiding die Windesheim biedt aan studenten met een functiebeperking is als beste beoordeeld van alle grote hogescholen in Nederland. Dit blijkt uit de jaarlijkse nationale studenten enquête (NSE).

 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024