Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hogeschool Windesheim investeert in kennisontwikkeling van nieuwe generatie engineers

  • 7 april 2021
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Hogeschool Windesheim investeert in kennisontwikkeling van nieuwe generatie engineers

Het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim zet verdere stappen op het gebied van Industriële Additive Manufacturing (IAM) en haalt een Arburg Freeformer in huis: een unieke 3D-printtechnologie. Met de komst van deze Freeformer breidt de hogeschool haar machinepark van IAM-technieken nog verder uit. Een investering die nieuwe kansen biedt voor onderzoek, onderwijs én werkveld, waaronder start-ups, om samen te werken aan kennisontwikkeling en innovatieve toepassingen. 

Geert Heideman, associate lector bij het lectoraat Kunststoftechnologie: “Kennis van deze nieuwe printtechnologie is onmisbaar voor een toekomstbestendige industrie, waarin om snellere productinnovaties en klantspecifieke productoplossingen gevraagd wordt. En daarom investeren wij hierin als hogeschool, zodat onze huidige studenten met kennis van de allernieuwste technieken de arbeidsmarkt betreden. De Arburg Freeformer vormt samen met de EOS M400 en P100, de linking pin tussen onderwijs, onderzoek én praktijk.”

illustratie freeformerEen machine die twee vakgebieden bij elkaar brengt
In 2013 presenteerde Arburg – een van de grotere spelers onder de spuitgietmachinebouwers – voor het eerst deze nieuwe Freeformer. Het Arburg Freeformer Process (APF) is een zeer specifieke 3D-printtechnologie, die zowel kennis van kunststofverwerking als van Additive Manufacturing vereist. De technologie biedt een productkwaliteit die dichtbij spuitgietkwaliteit ligt en maakt het mogelijk om (gecertificeerde) standaardgrondstoffen te gebruiken. De machine brengt zo de werelden van Additive Manufacturing en spuitgieten bij elkaar en past daarmee perfect bij de kennis van deze twee vakgebieden binnen het lectoraat Kunststoftechnologie.

Interesse vanuit bedrijfsleven
Windesheim neemt de Freeformer voor praktijkgericht onderzoek en kennisontwikkeling over van TE Connectivity Nederland uit ’s-Hertogenbosch. TE Connectivity Nederland (TE) is opgericht in 1955 als AMP, in ’s-Hertogenbosch nog altijd een begrip, en heeft behoorlijk veel ontwikkelingen doorgemaakt. Vandaag staat het bedrijf bekend als internationale marktleider op het gebied van industriële technologie met een sterke ondernemersgeest, gedreven door innovatie en samenwerking.

TE levert in meer dan 140 landen connectiviteits- en sensoroplossingen die essentieel zijn in onze steeds meer ‘verbonden wereld’. Samen met engineers zetten ze concepten om in creaties. Ze herdefiniëren wat mogelijk is met het gebruik van bewezen intelligente, efficiënte en hoogpresterende TE-producten en -oplossingen. De 80.000 medewerkers, waarvan 7.500 engineers, werken samen met klanten wereldwijd over een breed scala van industrieën.

En nu al trekt de machine de aandacht van veel bedrijven uit de regio Zwolle. Onderzoekers van het lectoraat gaan samen met hen aan de slag om de mogelijkheden van deze technologie te verkennen. Ook startende ondernemers die bij Green PAC iLab hun innovatieve producten verder ontwikkelen pikken een graantje mee: want de Freeformer biedt onder meer kansen voor het maken van kleine series producten.

Kennisimpuls vanuit het lectoraat
Voor het lectoraat is de Freeformer dé kans om een verdere impuls te geven aan onderzoek en onderwijs rondom Kunststoftechnologie. Het zal eerst een weg vinden in de minor Product Engineering, maar later ook in practica van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en de master Polymer Engineering die Windesheim met NHL Stenden aanbiedt. De nieuwe machine biedt een aanvulling op vakken waarbij studenten aan de slag gaan met kunststofverwerkingstechnieken en ontwerpen.

Daarnaast is prototyping met deze productietechnologie natuurlijk uitermate interessant voor studenten, omdat hiermee relatief snel en goedkoop één of enkele producten gemaakt kunnen worden die dichtbij de spuitgietkwaliteit komen. Windesheim heeft ondertussen een breed scala aan AM-technieken voor kunststoffen en metaal en softwarepakketten voor ontwerpen voor AM in huis. Met de komst van de Freeformer bouwt de hogeschool weer een stukje verder aan kennisontwikkeling én nieuwe generaties engineers.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024