Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Coronacrisis maakt media milder over psychische kwetsbaarheid

  • 23 september 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / media milder over psychische kwetsbaarheid

Nieuwsredacties berichten sinds de uitbraak van de coronacrisis met meer begrip over mensen met een psychische aandoening. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van Windesheim en Samen Sterk zonder Stigma. 

Uit het verkennend onderzoek van het lectoraat Constructieve Journalistiek en Samen Sterk zonder Stigma(opent in nieuw tabblad) blijkt ook dat nieuwsredacties tijdens deze crisis geneigd zijn om terug te vallen op professionals als bron. Mensen met een psychische aandoening zelf komen opvallend minder vaak aan het woord. Professionele deskundigen benadrukken de impact die de coronacrisis op de mentale gezondheid kan hebben. Tijdens de lockdown wordt de veerkracht van veel mensen zwaar op de proef gesteld.

Het lectoraat analyseerde de berichtgeving van de Telegraaf, de Volkskrant, NOS.nl en NU.nl in de periode januari tot en met mei 2020. De onderzoekers konden daardoor de periode vóór corona vergelijken met de periode van de beperkte lockdown. ‘In de coronaperiode lijkt er een verband te worden gelegd tussen de omstandigheden tijdens de coronacrisis en psychische aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is aandacht voor de negatieve effecten die isolatie en eenzaamheid kunnen hebben op mensen,’ aldus het onderzoeksrapport.

Psychose eenzijdig belicht
Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de berichtgeving over verschillende psychische aandoeningen nogal verschilt. Berichten over mensen met een psychose gaan grotendeels over criminaliteit, gevaar en overlast. De toon van deze berichten is negatiever dan bij andere aandoeningen. Voor aandoeningen zoals burn-out, angststoornissen of depressie is meer begrip en is de toon in de berichten neutraler.

‘Psychische kwetsbaarheid hoort bij het leven. Het is goed om te zien dat daar ook in de nieuwsmedia begrip voor is,’ zegt Kees Dijkman, projectleider Aanpak stigmatisering in de media bij Samen Sterk zonder Stigma. ‘Dat begrip mag er ook zijn voor mensen met psychosegevoeligheid. Die komen in de media vrijwel alleen in beeld bij ernstige incidenten. Dat is eenzijdig en leidt tot onbegrip.’

Download het onderzoeksrapport 

Meer informatie 
Voor meer inhoudelijke informatie over het onderzoek kun je contact opnemen met: 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024