Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

PROTO: De structuur van een dynamische samenleving

  • 30 juni 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / PROTO: De structuur van een dynamische samenleving

Tijdens PROTO(opent in nieuw tabblad) laten afstuderende mbo- en hbo-studenten en professionals in de kunst en vormgeving hun werk zien, verspreid door de Zwolse binnenstad. De newsroom spreekt met deelnemers vanuit Windesheim. Deze keer: Bouwkunde afstudeerders Brenda Evink en Rozemarijn Koning over hun project ' De structuur van een dynamische samenleving'

Wie zijn jullie?

Wij zijn Brenda Evink en Rozemarijn Koning van de opleiding Bouwkunde en afgestudeerd in de richting architectuur.

Kunnen jullie kort iets vertellen over jullie ontwerp?

Het concept is een bijzondere woonvorm. In deze woonstructuur staat modulair en flexibel bouwen, circulaire materialen en klimaatbewuste keuzes centraal. Zo kunnen de volumes ingevuld worden met verschillende functies, welke kunnen groeien en krimpen naar de behoefte van de mens. Ook draagt het concept bij aan de biodiversiteit in de stad en een gezond leefklimaat.

De wereld verandert, de maatschappij verandert en de mens verandert, daarmee veranderen de behoeftes ook. De samenleving wordt steeds drukker, voller en dynamischer. Wat is de behoefte nu? Welke structuur past er bij de huidige dynamische samenleving? Dat is de opgave die wij onszelf hebben gegeven.

Wat vormde een inspiratiebron?

Wij zijn geïnteresseerd in de manier waarop mensen zich bewegen door ruimtes, hoe zij hier gebruik van maken en hoe zij dit beleven. Daarnaast, hoe de stad impact heeft op de mensen en het gebouw en andersom. Wat is de kern van de behoefte van de mens, maatschappij en de stad? In ons project willen wij inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij en de behoeftes van mensen. De sociale en ecologische aspecten spelen daarbij de hoofdrol.

Waar in de stad kan ik jullie werk bekijken?

In het Academiehuis / De Grote Kerk kun je ons project bekijken.

Is het ontwerp 1,5-meter-proof?

Ons ontwerp is 1,5-meter proof! We gebruiken brede verbindingen en galerijen van 3,6 meter breed. Zo kun je eenvoudig 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Daarnaast zijn de buitenlucht en tuinen belangrijk in ons ontwerp en dragen deze bij aan een veilige omgeving om elkaar te ontmoeten.

Hoe gaat jullie ontwerp de wereld veranderen?

Het woningtekort wat nu speelt, wordt deels bepaald door de beperkte doorstroming en het beperkte aanbod in de verscheidenheid aan woningen. Zo blijven ouderen in een eengezinswoning wonen omdat er niet voldoende gelijkvloerse/ levensloopbestendige woningen zijn en kunnen jongeren en starters moeilijk aan een woning komen door het beperkte aanbod en de hoge prijs. 

Met ons flexibele en modulaire concept kun je naar behoefte krimpen en groeien en meebewegen met de veranderingen van de bewoners. Dan is verhuizen niet per se nodig. Je kunt beginnen met twee volumes (+/- 25m2) en in stappen van ongeveer 12m2 groeien. Volumes kun je ook weer afstaan.

Wat vinden jullie het leukste aan de studie Bouwkunde?

Het allerleukste aan Bouwkunde is de uitdaging om creativiteit en techniek te combineren. Je kunt elkaar eindeloos uitdagen en van elkaar leren. Ook blijft het vakgebied zich altijd ontwikkelen en innoveren. Het leuke is dat je telkens door nieuwe ideeën en meer kennis er steeds beter in wordt om de technische uitwerking en het ontwerp samen te laten komen.

Wanneer kunnen we in jullie ontwerp gaan wonen?

Helaas wordt het niet echt gebouwd, maar het leuke is dat er de laatste weken steeds meer projecten voorbijkomen waarbij vergelijkbare thema’s naar voren komen. Modulair bouwen is wel een opkomend concept dus wie weet!

Zijn jullie 100% tevreden met het resultaat?

Ja wij zijn erg blij met het resultaat! Het is zelfs beter dan we van tevoren hadden kunnen bedenken. Tijdens het proces kregen we nieuwe inzichten en daagden we onszelf uit om telkens een stap verder te denken.

Hoe ziet jullie droomcarrière eruit?

We zouden het allebei heel gaaf vinden om in de toekomst iets te ontwerpen wat ook echt gebouwd zal worden en waarvan je ziet dat het werkt in de maatschappij en waarvan je ziet dat het een positieve impact heeft op de mens en de omgeving.

Brenda Evink en Rozemarijn Koning, met hun project.

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Myrthe Honingh
Woordvoerder

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024
Teaser image

Technologische kansen benutten door samenwerking in de logistieke sector

26 maart 2024
Teaser image

Makersfestival wil met vo-dagen ook 12+ jongeren inspireren

21 maart 2024