Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoeker en student Windesheim versterken realisatieteam Corona-app

    16 juni 2020
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoeker en student Windesheim versterken realisatieteam Corona-app

Associate lector Henri ter Hofte en student Hidde Schultze van Windesheim werken sinds kort als externe experts mee aan de ontwikkeling en realisatie van de corona-app.

Derdejaarsstudent HBO-ICT Hidde Schultze (20) werd bij de groep gevraagd omdat hij ondanks zijn jeugdige leeftijd al behoorlijk wat ervaring heeft opgedaan met de materie. ‘Ik ben geïnteresseerd in e-health en nam in oktober 2019 deel aan het project Fighting Epidemics van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg. Samen met zes medestudenten simuleerden we een epidemiologische situatie en bedachten een game waarbij een denkbeeldig virus van telefoon naar telefoon sprong. Een app werkte daarbij als detector en waarschuwde deelnemende studenten en docenten zodra ze in contact waren geweest met een drager van het virus. Dit spel blijkt nu realiteit te zijn. Het team waar ik nu deel van uitmaak is opgesplitst in meerdere lagen: techniek, design en onderzoek. Ik ben vooral bezig met de achterkant van de app, het realiseren van de techniek. De uitdaging is dat je eigenlijk op nul begint en heel snel moet leren samenwerken met mensen die je nog niet kent en die elkaar onderling ook niet kennen. Het is wel een drukke tijd want ik wil dit jaar ook afstuderen. Maar het is goed te doen.’
 
Ervaring
Ook associate lector Henri ter Hofte deed al eerder ervaring op in een expertiseteam. Hij nam deel aan het Corona-team van KIVI, een beroepsvereniging van ingenieurs, dat kennis inzette om de overheid te adviseren rondom de appathon van de corona-app waarbij deelnemende teams hun product presenteerden aan experts en het algemene publiek.

Henri ter Hofte: Het idee is dat de app op je telefoon continu de telefoons registreert van de mensen bij wie je in de buurt bent geweest. Word je later ziek? Dan zet je dat in de app en de mensen die eerder bij je in de buurt waren, ontvangen een melding. Op die manier kunnen we het virus een stap voor zijn. Met de app willen we de infectieketens sneller doorbreken. Het is de bedoeling dat alleen mensen die positief getest zijn, een besmettingsmelding kunnen doen in de app. Dit voorkomt 'ziekmeldspam' in het systeem.’ 

Henri ter Hofte en Hidde Schultze hopen dat de app deze zomer klaar is maar wijzen erop dat er nog veel aspecten getest moeten worden. ‘We willen weten of de technologie goed werkt, of de app zich bijvoorbeeld ook na een paar weken nog goed gedraagt, of hij ook bruikbaar is in het buitenland, etc. Daarnaast zijn we afhankelijk van de besluitvorming in de Tweede Kamer. Maar voor nu staan alle lichten op groen,’ aldus Henri ter Hofte. De voorgang van de app is te volgen op codefor.nl(opent in nieuw tabblad)

Bekijk ook het het interview van Studio Windesheim met Henri en Hidde(opent in nieuw tabblad)

Bekijk ook het nieuwsitem van EenVandaag over het testen van de app(opent in nieuw tabblad) 

Update 5 november 2020:

Coronamelder-app al meer dan 3,6 miljoen keergedownload(opent in nieuw tabblad)

Infographic Corona-App: 

 

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

‘Deze microcredential is voor mij een erkenning dat ik kan denken en werken op hbo-niveau’

22 maart 2023
2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023

Flexstuderen is effectief instrument gebleken tegen studie-uitval kwetsbare studenten

22 februari 2023

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023

'Problemen laag taal- en rekenniveau los je niet op met meer toetsen'

14 februari 2023