Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Maak kennis met Cobots in de kunststofindustrie

  • 9 juli 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Maak kennis met Cobots in de kunststofindustrie

“Hoe kan de inzet van een Cobot het in- en uitlaadproces van onze machines verbeteren?” Peter Boer (Head of new technology) van Dutch Thermoplastic Components schetst de opdracht van Kevin Huisjes, student Werktuigbouwkunde. “We wilden uitzoeken of het ook efficiënter kan.” Kevin ging met die onderzoeksvraag aan de slag. 

Kevin: “Het is belangrijk om het ontwerpproces stap voor stap te doorlopen. Je bent vaak geneigd om direct met een oplossing te komen. Ik ben breed begonnen en uit negen verschillende ideeën heb ik uiteindelijk de focus gelegd op het ontwerp voor een verstelbare gripper. De grootste uitdaging was het wiskundige onderdeel. Met berekeningen en optimalisaties kom je tot een ideale constructie.”

“We hebben het hier over topologie-optimalisatie(opent in nieuw tabblad)”, legt kwartiermaker Aart Schoonderbeek van het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica uit. Daarmee kunnen lichte en stijve 3D-geprinte constructies ontworpen worden, wat ideaal is voor de beperkte draagkracht van de cobot. “Juist de combinatie van automatisering en 3D-printkennis kan interessant zijn. Kevin mocht in de praktijk ervaren dat de doorvertaling van software naar een 3D-printer best complex is.” Voor alle partijen is het project leerzaam geweest. Peter: “Voor ons was het een kans om kennis te maken met de voordelen van een Cobot. Ik kijk uit naar het volgende project waarin we ons richten op de functieverbetering van een andere machine.”

Lees hier meer over andere projecten van Cobots in de kunststofindustrie

Lees hier meer over het lectoraat Kunststoftechnologie