Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Investering in simulatie scheelt ombouwtijd van machine

  • 22 april 2020
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Investering in simulatie scheelt ombouwtijd van machine

In het project ‘Digital Factory’ draait het om het (digitaal) verbinden van verschillende machines. Drie studenten van het lectoraat Industriële Automatisering en Robotica doen praktijkgericht onderzoek bij Betech Hoogeveen. Met behulp van simulatie adviseren ze hoe een magazijnkraan beter, veiliger en efficiënter kan functioneren. Betech is blij met het verrichte voorwerk en gebruikt de input voor de fysieke uitwerking van het proces.  

Impact simulatie is eyeopener

Voor docent-onderzoeker Jan Kampen is de impact van een simulatie een echte eyeopener. "De investering voor de benodigde simulatiesoftware zit al gauw op 25.000 euro. Veel bedrijven weten niet dat het enorm veel ombouwtijd en ombouwrisico’s scheelt. Je hebt het geld daarmee gauw terugverdiend." Jan begeleidt de drie studenten die samen aan de demonstrator werken.

Waardevolle ervaring in het werkveld

"Het is mogelijk om software te maken zonder dat er een machine staat. Dat kan interessant zijn voor bedrijven en ik vind het gaaf dat ik die kennis nu in huis heb", vertelt Melle den Hollander. Casper Kos ziet het onderzoek bij Betech als een waardevolle ervaring in het werkveld. "Ik heb tijdens mijn studie websites gemaakt, maar dat blijft virtueel. Nu schrijf ik software en zie ik de kraan daadwerkelijk bewegen. Dat is cool!" Mathijs Pit merkt een duidelijk verschil met zijn vorige stageplekken. "Ik heb ontdekt dat ik de industriële kant van elektrotechniek veel interessanter vindt dan de kleine materie."

Drie disciplines onder één dak

Kwartiermaker Aart Schoonderbeek benadrukt de verbinding tussen de drie expertises van de heren. "Melle is een student Werktuigbouwkunde, Casper komt van de ICT-opleiding en Mathijs doet Elektrotechniek. Betech heeft daarmee drie disciplines onder één dak." Arjan Schuinder, sales- en marketingmanager van Betech, bevestigt die meerwaarde van het lectoraat. "De studenten zijn bij ons welkom voor praktijkgericht onderzoek en wij leren ook weer van hen. Sterker nog, wij nemen hun input en advies mee naar een derde partij die aan de slag gaat met de fysieke uitwerking van ons smart magazijn."

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Myrthe Honingh
Woordvoerder

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024
Teaser image

‘Het verhaal van Benafsha is een mooie testcase voor onze hogeschool’

5 december 2024
Teaser image

Prijs voor onderzoek naar alarmvermindering op de NICU

3 december 2024
Teaser image

Duurzaam hergebruik van moeilijk te recyclen kunststof

2 december 2024
Teaser image

Hoe je generatieve AI slim inzet: drie do’s en drie don’ts

2 december 2024