Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Begeleiding anderstaligen

Banner image

Je bent al ver gekomen!

Als anderstalige student studeer je onder heel bijzondere omstandigheden. Dat je zo ver gekomen bent, bewijst dat je een heel sterke persoon bent. Je hebt heel veel problemen opgelost, je hebt de taal geleerd en je hebt je ontwikkeld tot een zeer zelfstandig persoon. Toch kun je nog steeds obstakels tegenkomen. Wij helpen je graag daarbij!

Twee studenten zitten achter hun laptop en zijn in gesprek

Taalondersteuning

Ben je als vluchteling of om andere redenen naar Nederland gekomen? Of heb je een andere achtergrond en wordt er thuis vaak nog een andere taal dan Nederlands gesproken? Dan heb je wellicht problemen met het schrijven van verslagen (structuur, zinsbouw, formulering, woordgebruik, werkwoordspelling). De taalspecialisten van het Student Support Centrum kunnen je helpen. Ook studenten die het voorbereidend Schakeljaar anderstaligen hebben gevolgd, maken regelmatig gebruik van taalondersteuning.

Aanmelden taalondersteuning

Je kunt je op elk moment tijdens je studie melden bij het Student Support Centrum voor taalondersteuning. Dit kan op eigen initiatief, maar ook op advies van je studentbegeleider of decaan. Je wordt daarna uitgenodigd voor een intakegesprek om te bepalen waar je problemen precies liggen. Na de intake volgt een begeleidingstraject van een aantal individuele lessen, waarin gewerkt wordt aan de hand van door jouzelf geschreven teksten.

NT2 Schakeljaar

Ben je hoog opgeleid, is Nederlands niet je moedertaal, wil je bij ons studeren maar voldoe je nog niet aan de toelatingseisen? Het Schakeljaar kan je hiermee helpen. Het Schakeljaar is een voltijdopleiding die één jaar duurt. We bereiden je voor op het Staatsexamen en op een vervolgopleiding.

Om aan het Schakeljaar te kunnen deelnemen, heb je een diploma waarmee je naar het hbo of de universiteit kunt. Dit diploma moet vergelijkbaar zijn met het Nederlandse havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Daarnaast heb je basiskennis van de Nederlandse taal (minimaal niveau B1).

Lees meer over het Schakeljaar NT2

Vluchtelingstudenten

Onze ervaring is dat vluchtelingenstudenten niet alleen problemen met taal en cultuur hebben, maar vaak ook praktische en psychologische problemen. De coaches van de afdeling NT2 kunnen dan hulp bieden. De coaches hebben ruime ervaring met vluchtelingstudenten. Dat betekent dat je ze vragen kunt stellen over psychosociale problematiek, maar bijvoorbeeld ook over het aanvragen van een DUO-lening of het volgen van een opleiding.