Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe pak je een carrièreswitch aan? 8 tips

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Hoe pak je een carrièreswitch aan? 8 tips

Droom jij weleens van een nieuwe carrière of moet je je laten omscholen? Maar weet je niet wat je wil, welke richting je op kan of hoe je een carrièreswitch aanpakt? Lees onze tips.

1. Onderzoek wat je leuk vindt
Waarschijnlijk is het een open deur, maar het is enorm belangrijk om goed uit te zoeken wat jij belangrijk en interessant vindt. Dat kan door te kijken of je bij iemand uit je netwerk terecht kunt met je vragen. Maar het kan ook anders: deeltijdstudent en carrièreswitcher Marcel ging eerst in gesprek met docenten van Hogeschool Windesheim om te kijken of de studie goed bij hem past. 

2. Ga netwerken (én ontdek jouw kwaliteiten)
Stages lopen, vrijwilligerswerk doen: het is enorm van belang. Je laat een goede indruk achter en je doet nieuwe ervaringen op. Bovendien ontdek je zo ook wat jouw kwaliteiten zijn. Dat deed ook deeltijdstudent Jan, die zijn stageplek én baan in zijn nieuwe vakgebied te danken heeft aan mensen die hij heeft leren kennen tijdens zijn vrijwilligerswerk in het sociale domein. Als je niet weet wat goede vrijwilligers- of stageplekken zijn, kun je altijd in contact komen met docenten voor een persoonlijk adviesgesprek. 

3. Bekijk welke middelen je nodig hebt
Als je heel zeker weet dat je een carrièreswitch wil maken, is het belangrijk om uit te zoeken wat daarvoor nodig is. Ex-deeltijdstudent en carrièreswitcher Josine koos voor een baan in het onderwijs en zocht uit dat er subsidies en financieringsmogelijkheden zijn waar ze recht op had. Bekijk onze financieringspagina om te kijken welke subsidies en regelingen er kunnen gelden voor jou.

4. Praat eens met een loopbaancoach
Als je gewoon nog niet zo goed weet wat je wil of je hebt geen idee hoe je het kan realiseren: plan eens een gesprek in met een loopbaancoach. Hogeschool Windesheim heeft loopbaancoaches die met jou kunnen meedenken. De studiekeuze- en loopbaancoaches van hogeschool Windesheim zijn NOLOC-geregistreerd en geven onafhankelijk advies.

5. Bezoek een (online) open avond
Bij Hogeschool Windesheim kun je (online) open avonden bezoeken om een goed beeld te krijgen van de studie waar je interesse in hebt. Graag helpen we je bij het vinden van een opleiding of cursus die bij jouw wensen, ambities, werk- en privéleven past.

6. Zoek uit wat jouw waarde is op de arbeidsmarkt
Als je het belangrijk vindt om keuzes te maken die goed aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt, dan is de studie- en carrièrescan een goede optie. Je krijgt een gesprek met een loopbaancoach en doet drie online testen. Op basis daarvan krijg je een inzicht hoe jouw positie is op de arbeidsmarkt en of jouw scholingsverleden up-to-date is.

7. Kom meelopen of volg een proefles
Twijfel je nog tussen een paar studies? Of wil je waarschijnlijk die ene studie volgen, maar weet je het toch niet helemaal zeker? Dan bieden wij (online) proeflessen aan.

8. Onthoud: je bent niet de enige
Een carrièreswitch kan moeilijk en zwaar zijn. Carrièreswitcher Leo moest soms even door de zure appel heen, maar uiteindelijk haalde hij vertrouwen uit het feit dat hij werkt aan zijn toekomst. ‘Ik doe nu wat ik leuk vind en dat weegt zwaarder.’

Hulp bij je studiekeuze

Wat is jouw waarde op de arbeidsmarkt? Sluiten jouw competenties en waarden aan bij je huidige arbeidsmarktpositie? Welke scholing maakt je kansrijk op de arbeidsmarkt? Ontdek het met onze studie- en carrièrescan.

Wil jij graag de volgende stap in je carrière zetten, maar weet je niet hoe? Of ondervind jij problemen in je loopbaan? Ga dan eens in gesprek met onze studiekeuze- en loopbaancoach. De studiekeuze- en loopbaancoaches van hogeschool Windesheim zijn NOLOC-geregistreerd en geven onafhankelijk advies.

Heb jij vragen of bijvoorbeeld het studieprogramma, studeren in deeltijd, toelatingseisen óf wil je weten of jouw werkplek aan de juiste eisen voldoet? Vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek aan. Ook als je nog niet weet welke stap jij wilt zetten in je loopbaan is een adviesgesprek voor jou van waarde. Kies in dat geval voor een gesprek met een studiekeuze- en loopbaanadviseur. 

Lees meer over het persoonlijk adviesgesprek en meld je aan

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste Windesheim-nieuws? Van nieuwe opleidingen tot congressen én altijd als eerste weten wanneer er voorlichtingen plaatsvinden? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief professionals

Abonneer je op de nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)

In deeltijd studeren bij Windesheim, hoe werkt dat eigenlijk. We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de faciliteiten waar je gebruik van kunt en mag maken. Daarom hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over studeren bij Windesheim

Lees hier ervaringen van carrièreswitchers

Steeds meer werkenden gaan voor een carrièreswitch. Hoe pak je dat goed aan? Lees de ervaringen van studenten over hun carrièreswitch.

Teaser image

Van laborant naar leraar basisonderwijs

Teaser image

Van eigen tattooshop naar verpleegkundige

Teaser image

Van brandweerman naar productiemanager

Teaser image

Van verpleegkundige naar docent

Teaser image

Van verzekeringsadviseur naar economieleraar

Teaser image

Van de bouwwereld naar de zorg