Voorbereiding open dag
Wij raden je aan niet zomaar in het wilde weg open dagen te bezoeken, maar je eerst voor te bereiden. Dan haal je veel meer uit je bezoek! Een studie uitkiezen is namelijk niet niks, maar met een goede voorbereiding kun jij het ook!
Tips open dag
- Praat tijdens de open dag met ouderejaars studenten en vraag naar hun ervaring. Zij hebben zelf ook voor een keuze gestaan, dus weten hoe het is.
- Stel je vragen ook aan een opleidingsdocent of coördinator.
- Schrijf van elke voorlichting op wat je wel en niet aansprak. Je gaat dit namelijk niet allemaal onthouden. Daarnaast is het prettig deze informatie te hebben als je studies vergelijkt, eventueel op andere hogescholen.
- Twijfel je nog erg? Kom tijdens de open dag naar het Studiekeuzecafé en ga in gesprek met een studiekeuze- en loopbaancoach.
- Wil je nóg meer uit de open dag halen? Doe vooraf de voorbereidingsopdracht. Je vraagt 'm hier aan(opent in nieuw tabblad).
Na de open dag
- Maak een top 3 van de leukste opleidingen en geef aan wat de voor- en nadelen zijn. Is dit nog niet helemaal scherp? Dan moet je misschien nog een gesprek plannen met een docent of student van de opleiding.
- Bespreek jouw bevindingen met iemand die je goed kent.
- Volg een proefles of kom meelopen. Zo ervaar je hoe het is om echt te studeren bij die opleiding(en).
- Als je veel twijfels hebt, praat dan met een studiekeuze- en loopbaancoach of volg een studiekeuzetraining. Bekijk hier de mogelijkheden.
Wat als ik de verkeerde studie kies?
Nadat je een keuze hebt gemaakt, ga je er natuurlijk voor de volle 100% voor! Het mag spannend zijn, dat hoort bij nieuwe keuzes, maar de eerste stap is gezet. Ontdek je aan het begin van je nieuwe studie toch dat het niks voor je is? Bespreek het op tijd met je studentbegeleider. Er zijn vaak nog allerlei mogelijkheden om te switchen naar een andere studie.
Help, ik weet het écht niet
Een keuze maken gaat vaak in fases: eerst verkennen, daarna verdiepen en opties vergelijken. Pas daarna ga je knopen doorhakken. Wees geduldig als je het nog niet weet en daar van baalt, dat mag en is niet gek! Helaas weet je nooit 100% zeker dat je de juiste keuze maakt. Wel kun je veel uitzoeken en ervaren om in de buurt te komen van die 100%.
Het is de kunst om eerst de blik naar binnen te werpen. Wie ben je, wat kan je en wat wil je? Daarna kijk je welke opleiding daarbij past. Zo creëer je een persoonlijk zoekprofiel van jezelf.
-
-
Stap 1: Focus op jezelf
Jouw ideale (werk)dag
Beantwoord de volgende vraag en ga hierover in gesprek met mensen die jou goed kennen: Hoe ziet jouw ideale (werk)dag er over 10 jaar uit (als alles mogelijk is)? Wat doe je dan, hoe leef je, met wie?
Ervaar en experimenteer
Doe ervaringen op en experimenteer om erachter te komen wat bij je past of waar je goed in bent. Hoe?
- Praat of loop mee met mensen die een interessant beroep uitoefenen.
- Doe dingen buiten je comfortzone, zodat je nieuwe mogelijkheden en opties ontdekt.
- Doe werkervaring op of ga vrijwilligerswerk doen.
- Ga in gesprek met mensen in jouw omgeving (zoals ouders en vrienden). Praat over dingen die je belangrijk vindt, waar je goed in bent en wat je graag doet.
Wat vind je leuk?
Vind je het lastig om zelf te bepalen wat je leuk vindt? Je kunt interessetesten doen op de site van Windesheim (de Almeerse test(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) of Zwolse test) in nieuw tabb(opent in nieuw tabblad), maar ook op Studiekeuze123(opent in nieuw tabblad) en TKMST(opent in nieuw tabblad). Of neem een kijkje in het Studiekeuzecafé op de open dag. Daar kun je opdrachten en spellen doen om jezelf beter te leren kennen.
-
Stap 2: Ontdekken
Ga op onderzoek uit en ontdek welke opleidingen en beroepen passen bij jouw persoonsprofiel. Dit doe je door:
- Rond te speuren op internet. Kijk welke beroepen met jouw persoonsprofiel matchen.
- In gesprek te gaan met mensen die jou meer kunnen vertellen over het beroep wat je interessant lijkt.
- Te kijken naar welke opleidingen je nodig hebt om in de buurt te komen van dit beroep.
-
Stap 3: Onderzoeken
Nog meer speurwerk….
- Vraag flyers aan van opleidingen en bekijk de websites (waar ook vaak filmpjes op staan).
- Bekijk studieprogramma’s en maak een lijstje van punten die jou aanspreken.
- Noteer vragen die je hebt. Deze kun je bijvoorbeeld tijdens de open dag stellen.
-