Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Zo ontwikkel jij jouw eigen manier van coachen

  Banner image

  Jouw coachingsstijl is wat jou als coach onderscheidt van anderen en waarmee je een waardevolle impact kunt hebben op je klanten. Maar wat maakt jouw manier van coachen uniek? En hoe kun je het ontwikkelen en verfijnen? In deze blog gaat docent Marinka van Beek dieper in op het concept van een unieke manier van coaching en biedt ze inzichten en praktische tips om jou te helpen je eigen authentieke benadering te creëren.

  1. Ontdek wat jij belangrijk vindt

   Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat jouw coachingsstijl voortkomt uit een combinatie van jouw persoonlijkheid, waarden, ervaringen en expertise. Het is de unieke mix van deze elementen die jouw coaching onderscheidend maakt. Dus, begin met het reflecteren op wie je bent als persoon en welke kwaliteiten je wil integreren in je coachingspraktijk.
    
  2. Zorg voor een stevige basis

   Een stevige basis wordt gevormd door algemene kennis en vaardigheden als coach. Je bent op de hoogte van verschillende coachingsmodellen. Je weet wat er gaande is in jouw vakgebied en weet waar de samenleving behoefte aan heeft. Daarnaast blijf je op de hoogte door je te verdiepen in literatuur. Ook zorg je ervoor dat je actief deelneemt aan een beroepsorganisatie. Zo kun jij in dialoog met andere coaches over het vak en de actualiteit.
    
  3. Ga je specialiseren

   Een belangrijke stap in het creëren van een unieke manier om te coachen, is het definiëren van je niche of specialisatie. Door je te richten op een specifiek domein waarin je passie en expertise liggen, kun je jezelf neerzetten als een expert en daardoor een waardevolle toegevoegde waarde bieden aan je klanten. Neem de tijd om te ontdekken welke gebieden je het meest aanspreken en waar je veel kennis van hebt. 
    
  4. Wees zelfbewust

   Zelfbewustzijn is van essentieel belang. Door te begrijpen wat je sterke punten zijn en waar je talenten liggen, kun je deze verder ontwikkelen en inzetten. Denk na over de vaardigheden, eigenschappen en ervaringen die jou onderscheiden van andere coaches en hoe je deze kunt inzetten om een waardevolle impact te hebben op je klanten. 
    
  5. Blijf leren

   Blijf jezelf bijscholen, volg trainingen en workshops en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Door je kennis en vaardigheden voortdurend te vergroten, kun je nieuwe methoden en technieken integreren in je coachingspraktijk en je aanpak verrijken.
    
  6. Wees jezelf

   Authenticiteit is een sleutelwoord als het gaat om het creëren van een unieke manier van coachen. Wees jezelf en wees oprecht in je interacties met klanten. Laat je eigen persoonlijkheid en stijl doorschemeren in je sessies. Klanten waarderen een coach die echt is en die een vertrouwde omgeving creëert waarin ze zichzelf kunnen zijn en kunnen groeien. Dat betekent ook dat het belangrijk is om feedback te vragen van je klanten. Vraag regelmatig om evaluaties en testimonials om inzicht te krijgen in de impact die je hebt. 

  Meer weten over coaching en supervisie?

  De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij ook verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.

  Bekijk het aanbod