Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De kracht van supervisie: begeleiding bij professionele groei

  Banner image

  Supervisie is een manier om te werken aan de professionele groei van mensen. Maar wat houdt dat precies in en hoe gaat een supervisor te werk? Docent Supervisiekunde Marlies Jellema geeft ons de ins en outs.

  Mensen die dagelijks werken met anderen maken voortdurend beslissingen. Of het nu tijdens gesprekken of vergaderingen is; er moet vaak snel worden gehandeld. Hierbij stellen professionals zichzelf vragen als: wat is er aan de hand? Wat is de beste aanpak? En hoe kan ik hier het beste op reageren? Hun persoonlijke overtuigingen, normen en waarden spelen hierbij een grote rol.

  Tijdens supervisie leer je jezelf als professional beter kennen; je gaat je natuurlijke neigingen afzetten tegen de professionele waarden, zodat je ontdekt wat je belangrijk vindt en hoe je dingen kunt bereiken.

  Veranderingen in jouw onbewuste neigingen

  Een voorbeeld hiervan is Benthe, een supervisant die in haar team beter voor haar cliënten wil opkomen, maar vaak wordt overruled door andere disciplines in het team. Ze realiseert zich tijdens de supervisie dat ze zich in het team van hoogopgeleide en mondige professionals ‘maar’ een social worker voelt. Hierdoor stelt ze zichzelf vaak op als underdog, omdat dat bij haar onbewuste norm over vrouw zijn hoort. Hoewel ze niet meer achter deze norm staat, blijft die overtuiging haar gedrag beïnvloeden. 

  Door haar ervaringen uit te werken in supervisie, krijgt ze beter zicht op haar sterke kanten, onbewuste neigingen en professionele waarden. Hierdoor kan ze haar interne stem steeds beter beheersen en laat ze zich meer leiden door haar doelen in plaats van haar onzekerheden. Ze gaat de discussie aan met het team, ook al is dat spannend. Waar ze eerder geneigd was om deze situaties te vermijden, leert ze nu hoe ze ermee om kan gaan.

  Student zit in het gras en kijkt omhoog van haar boek

  Ruimte voor groei

  In supervisie worden mensen aangezet tot reflectie door hun ervaringen en gedrag betekenis te geven. Met gerichte open vragen, samenvattingen en andere gespreksinterventies kunnen ze aan de slag met hun leerdoelen en leren ze hoe zij effectief kunnen leren. Supervisie ondersteunt het leren op een diepere laag, zodat supervisanten zich ook bewust worden van ‘wat werkt’ in het leerproces. Dit wordt ook wel leren leren genoemd. 

  Hierdoor kunnen professionals doelgericht en effectief reflecteren op hun ervaringen en zich buiten de supervisie steeds scherper aansturen in hun werk en leren. Supervisie biedt een moment om stil te staan en in- en uit te zoomen, waarna het leerproces zich kan voortzetten in de praktijk. Daarom wordt supervisie ook wel ervarend leren genoemd. Als supervisor begeleid je mensen op een methodische en doelgerichte manier bij het groeien in hun vak, zodat ze met meer professionaliteit en veerkracht aan de slag kunnen.

  Meer weten over coaching en supervisie?

  De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij ook verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.

  Bekijk het aanbod