Leer hoe je stagiairs en collega's nog beter kunt begeleiden met de cursus Praktijkbegeleider in Zorg en Welzijn in Zwolle.
In een snel veranderende wereld, waar technologie en werkomstandigheden continu in beweging zijn, is goede begeleiding belangrijker dan ooit. Als praktijkbegeleider ben je in staat zijn om flexibel in te spelen op de behoeften van de mensen die je begeleidt. Tijdens de cursus krijg je de tools en kennis om dat te doen.
De cursus behandelt belangrijke thema’s zoals:
• Leervragen en leerstijlen
• Begeleidings- en leiderschapsstijlen
• Aansluiten op generatieverschillen
• Effectief feedback geven
• Visieontwikkeling en evaluatie
• Beoordeling en persoonlijke groei
Goede begeleiding van stagiaires en collega's zorgt voor een leerzame en productieve werkomgeving verbetert de motivatie en prestaties, en draagt bij aan de algehele groei van zowel de individuen als de organisatie.
Investeer in jezelf en je begeleidingstrajecten – voor betere resultaten, een sterkere samenwerking en het werven en behouden van talent!
Studieprogramma Praktijkbegeleider in Zorg en Welzijn
-
-
Inhoud opleiding
Als praktijkbegeleider vervul je verschillende rollen: organisator, begeleider, deskundige en beoordelaar. Dit vereist een breed scala aan vaardigheden en kennis. Tijdens de cursus gaan we dieper in op deze verschillende rollen en hoe je ze optimaal kunt inzetten. Je krijgt inzicht in hoe je deze vaardigheden nu al gebruikt en hoe je ze nog effectiever kunt toepassen. Zo kun je zowel jouw mbo- als hbo-stagiairs, evenals collega's in opleiding, nog beter ondersteunen in hun leerproces en hun ontwikkeling naar deskundige professionals in hun vakgebied. De cursus biedt uitgebreide training in praktische vaardigheden, waardevolle kennis over het begeleiden van leren, en praktische tips die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werk.
Praktijk en theorie
Tijdens de cursus duiken we direct in de praktijk. Wat heb je echt nodig om iemand effectief te begeleiden? Je krijgt niet alleen theoretische kennis over praktijkbegeleiding, maar leert ook hoe je deze kennis kunt toepassen. We behandelen verschillende begeleidingsstijlen en ontdekken samen welke het beste werkt in diverse situaties. Stel je voor: je begeleidt een stagiair uit generatie Z die gewend is om veel informatie snel te verwerken via digitale kanalen. Hoe pas je jouw begeleidingsstijl aan om aan te sluiten bij zijn of haar manier van leren? De theorie komt tot leven door interactieve groepsgesprekken, opdrachten en het bespreken van echte praktijkvoorbeelden. Zo leer je niet alleen de theorie, maar kun je deze meteen toepassen in je dagelijkse werk – heel praktisch en gericht op de realiteit van vandaag.
Onderdelen cursus
Met de volgende onderdelen ga je tijdens deze cursus aan de slag:
- Wat je moet weten om iemand goed te kunnen begeleiden: Hoe creëer je een omgeving waarin je stagiairs of collega’s zich kunnen ontwikkelen, zelfs als de omstandigheden snel veranderen?
- Hoe we leervragen formuleren en welke ondersteuning daarbij hoort: Je leert hoe je samen met de stagiair of collega duidelijke leerdoelen stelt en welke begeleiding nodig is om deze te bereiken.
- Inzicht in leren en het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP): Je krijgt tools om een persoonlijk plan op te stellen, zodat elke stagiair of collega doelgericht kan werken aan zijn of haar ontwikkeling.
- Leerstijlen, begeleidingsstijlen en leiderschapsstijlen: Hoe pas je je begeleiding aan, afhankelijk van de leerstijl van de ander? Wat is jouw leiderschapsstijl, en hoe beïnvloedt die het leerproces?
- Effectief feedback geven, evalueren en sanctioneren: Je leert hoe je feedback op een constructieve manier kunt geven, evaluaties kunt uitvoeren die groei bevorderen, en waar nodig kunt sanctioneren om het leerproces te verbeteren.
- Begeleiden bij het behalen van leeruitkomsten, visieontwikkeling en evalueren: Je helpt stagiairs of collega's niet alleen met het behalen van hun leerdoelen, maar ontwikkelt samen ook een visie voor hun toekomstige groei.
- Het toepassen van theorie: Theorie wordt niet alleen besproken, maar ook direct toegepast door middel van groepsgesprekken, casuïstiekbesprekingen en opdrachten. Zo leer je hoe je de theorie kunt vertalen naar de praktijk en je begeleiding nog effectiever maakt.
In deze cursus zorgen we ervoor dat je als praktijkbegeleider goed voorbereid bent om in te spelen op de snel veranderende werkomgeving, zodat je effectief kunt blijven begeleiden, ongeacht de ontwikkelingen om je heen.
-
Studieduur en lesdagen
Vier dagdelen van 3 uur
Lesdag: zie startmoment
Startdata: november 2025, maart 2026
Locatie: Campus Zwolle
November 2025, Maart 2026November 2025
Lesdag: maandag, 13:30 - 16:30 uur- 17 november 2025
- 15 december
- 12 januari 2026
- 2 februari
- 16 februari (reservedatum)
Maart 2026
Lesdag: maandag, 13:30 - 16:30 uur
2 maart 2026
23 maart
20 april
18 mei
1 juni (reservedatum)
Vragen over startmomenten?
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Toelating
De cursus is bedoeld voor praktijkbegeleiders in de sector zorg en welzijn. Je hebt:
- minimaal een mbo-niveau 4 diploma
- minimaal twee jaar recente werkervaring binnen het werkveld zorg en welzijn
- een stagiaire of collega in opleiding die je tijdens de cursus begeleid
De cursus en de praktijk sluiten zo mooi op elkaar aan.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze cursus past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Gezondheid en Welzijn bij Windesheim
Bij Windesheim ontwikkel je jezelf tot zorg- of welzijnsprofessional met actuele kennis en vaardigheden. Onze opleidingen zijn afgestemd op jouw professionele behoeften en die van jouw team of organisatie. Zo houden we leren en ontwikkelen betekenisvol.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Handig om te weten
Studievorm | Cursus, bekijk de uitleg over alle opleidingsvormen en de verschillen. |
---|---|
Leslocatie | Campus 2 in Zwolle, bekijk de faciliteiten. |
Kosten | € 799,-, bekijk alle financieringsopties voor deeltijdopleidingen. |
Afronding | Bewijs van deelname |
Na je opleiding Praktijkbegeleider in Zorg en Welzijn
-
-
Dit voeg je toe op je cv
De cursus biedt jou als professional een breed scala aan waardevolle begeleidingsvaardigheden en inzichten die je direct kunt toepassen in je werk als praktijkbegeleider.
Door deze vaardigheden te ontwikkelen, ben je als praktijkbegeleider beter voorbereid op de dynamische werkomgeving van vandaag en kun je stagiairs en collega's effectiever begeleiden in hun leer- en ontwikkelingsprocessen. Je wordt een sterkere, meer flexibele en deskundige professional die optimaal kan bijdragen aan het succes van je team en de organisatie.
-
Certificering en accreditatie
Bij voldoende aanwezigheid en na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname. De cursus is geaccrediteerd bij de volgende beroepsregisters:
-
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur