10 tips om je kind te helpen bij de studiekeuze
1. Bespreek samen wat je bij je kind past
Ga het gesprek met je kind aan om er achter te komen waar zijn of haar interesses liggen. Waar is hij of zij goed in en wat vindt hij/zij leuk? Aan de hand van persoonlijke interesses kun je beter bepalen welke opleidingen geschikt kunnen zijn.
Hulp nodig? Bekijk deze pagina dan eens
2. Maak samen een studiekeuzetest
Doe tegelijkertijd met je zoon of dochter een studiekeuzetest en bespreek vervolgens de uitkomst. Komt het overeen of hebben jullie grote verschillen? Kijk ook of dit overeenkomt met wat je eerder hebt besproken. De test is gratis en duurt 5 tot 10 minuten.
Doe de Studiekeuzetest
3. Vraag vrienden en familie wat ze bij je kind vinden passen
Bespreek met vrienden en familieleden die je kind kennen, wat zij denken dat goed bij hem of haar zou passen. Een blik van buitenaf, met een open vizier, kan soms nieuwe inzichten geven. Bespreek daarna ook wat bijvoorbeeld uit de studiekeuzetest is gekomen en of dit goed zou passen.
4. Bezoek samen een open dag
Tijdens een open dag krijg je pas echt een gevoel bij een hogeschool. Dat is niet alleen voor je kind belangrijk, maar ook voor jou als ouder. Bekijk van tevoren welke opleidingen interessant zijn voor je kind en plan de dag zo in dat je de voorlichtingen kunt bezoeken.
Meld je aan voor de open dag
5. Stimuleer meedoen aan meelopen of proefstuderen
Een dagje meelopen of proefstuderen is een goede vervolgstap na het bezoeken van de open dag. Het is een manier om te ervaren hoe het er nu daadwerkelijk aan toe gaat bij de opleiding waar je zoon of dochter interesse in heeft.
Meer over de verschillen tussen proefstuderen en meelopen
6. Contact met iemand die al ervaring heeft
Misschien ken je iemand die zelf ervaring heeft met de studie die je kind voor ogen heeft. Of misschien wel beter: iemand die werkervaring heeft in de sector waar de studie bij aansluit. Het zou waardevol kunnen zijn om je kind in contact te brengen met zo'n persoon. Een dagje meelopen zou natuurlijk helemaal mooi zijn.
7. Bekijk of Studiekeuzebegeleiding nodig is
Heeft je zoon of dochter moeite met het vinden van de juiste studie? Dan kan Studiekeuzebegeleiding uitkomst bieden! De studiekeuze- en loopbaancoaches van het Studiesuccescentrum helpen graag bij het maken van de juiste studiekeuze. Het gaat om een onafhankelijk advies, niet alleen gericht op de opleidingen van Windesheim.
Meer over Studiekeuzebegeleiding
8. Profielwerkstuk dat past bij toekomstige studie
Dit is een manier om tijdens de middelbare school al bezig te zijn met de toekomst. Leerlingen werken in het laatste jaar van havo of vwo zelfstandig of in een klein groepje aan het profielwerkstuk. Misschien een idee om voor te leggen aan je kind: bekijk bij het kiezen van een onderwerp of dit aansluit bij de aanstaande studie.
9. Zorg voor een Plan B
Bij sommige studies heb je te maken met strenge toelatingseisen of numerus fixus. Dat kan betekenen dat uw kind niet wordt toegelaten tot zijn of haar favoriete studie. Denk daarom ook na over dit scenario. Wat als het tóch niet die studie wordt? Mocht de kans aanwezig zijn dat je zoon of dochter niet toegelaten wordt, zorg dan voor een Plan B.
10. Geen studiekeuzestress
Probeer te voorkomen dat uw kind een gevoel van studiekeuzestress krijgt. Niets moet, ook als het gaat om studeren. Je mag een studie kiezen, het is niet verplicht. Weet je kind echt niet wat het beste bij hem of haar past, dan kan bijvoorbeeld een tussenjaar ook een oplossing zijn. En mocht de studiekeuze uiteindelijk verkeerd uitpakken: daar leer je weer van.