Je kind wil gaan studeren. Maar wat? Welke studie past het best? Dat ontdekt jouw zoon of dochter gedurende het studiekeuzeproces. Als ouder/verzorger speel je hierbij een belangrijke rol. Ontdek welke studiekeuze-activiteiten Windesheim aanbiedt om je kind én jou daarbij te helpen en lees meer over o.a. toelating, financiën, aanmelding en begeleiding.
Serie van drie webinars voor ouders/verzorgers
Speciaal voor ouders en verzorgers biedt Windesheim een serie van drie webinars aan, met elk een ander onderwerp.
Dinsdag 19 januari
(Hoger) onderwijs in Nederland en hoe help ik mijn kind kiezen?
Dinsdag 9 februari
Studiefinanciering, budgetteren en financiële hulp
Dinsdag 16 maart

Studiekeuze-activiteiten voor je kind
Online open dagen, meelopen/proefstuderen, chatten met studenten of hulp van een studentencoach. Om te ontdekken welke studie het beste past biedt Windesheim verschillende studiekeuze-activiteiten aan. Onze tip? Uit ervaring blijkt dat hoe meer activiteiten je kind doorloopt, hoe groter de kans is dat hij of zij de juiste studie kiest.
Suc6 stappen bij studiekeuze
Goed nieuws, twee op de drie studenten kiest meteen een studie die goed past. Maar dat betekent ook dat dit voor één op de drie niet geldt. Zij stoppen of switchen in het eerste jaar. De studie- en loopbaancoaches van Windesheim staan dan voor jou en je kind klaar. Liever voorkomen? Check de Suc6 stappen die jullie samen kunnen doorlopen.
-
-
Stap 1: Het besef ‘ik moet kiezen’
Middelbare scholen en mbo’s geven vaak de eerste aanzet om te beginnen met het studiekeuzeproces, vaak al in havo 4, vwo 5 of in de voorlaatste klas van het mbo. Dat kan voor je gevoel vroeg zijn, maar toch is het niet voor niks. Het studiekeuzeproces van jouw zoon of dochter kan namelijk wel even duren en het is niet fijn om in tijdnood te komen. Zo zijn er belangrijke deadlines v.w.b. aanmelddata; voor hogescholen is dat meestal 1 mei. Voor opleidingen met een Numerus Fixus ligt die deadline al op 15 januari.
Op tijd beseffen dat er een keuze gemaakt moet worden geeft jullie alle ruimte voor deze zoek- en ontdekkingstocht.
-
Stap 2: Accepteren van keuzeonzekerheid
Een keuzeproces roept vaak onzekerheid op. Je weet nooit of een keuze uitpakt zoals je hoopt. Deze twijfel hoort erbij. Deel als ouder je eigen keuzeonzekerheden in je loopbaan: vertel bijvoorbeeld over succesverhalen maar ook over situaties die minder goed hebben uitgepakt. Hoe kijk je daar op terug?
Bespreek samen de fases van een keuzeproces (deze suc6 stappen) en kijk in welke fase jouw kind zich nu bevindt.
-
Stap 3: Blik op jezelf
Heeft jouw kind al een goed en compleet plaatje van zichzelf? Laat hem/haar de volgende drie vragen beantwoorden: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Is dit lastig? Stel de vragen dan op een iets andere manier. Begin over interesses, kwaliteiten, wat je kind graag doet, wat hij/zij belangrijk vindt in het leven en in het toekomstige werk of hoe het leven er over 10 jaar uit zou moeten zien.
Het kan helpen om lijsten te maken of om testjes te doen op internet. Een luchtige benadering en ongedwongen sfeer helpen goed om boven water te krijgen waar je kind van blij van wordt en energie van krijgt.
Doe de studiekeuzetest van Windesheim Almere
Doe de studiekeuzetest van Windesheim Zwolle
Als ouder kun je kijken of je een rode draad ziet in het complete verhaal.
-
Stap 4: Oriëntatie en netwerken
Is duidelijk waar jouw kind blij van wordt en energie van krijgt? Dan kun je samen kijken welke studierichtingen bij deze interesses passen. Hou nog zoveel mogelijk opties open en verken de mogelijke richtingen. Laat je zoon of dochter eens praten of zelfs meelopen met een kennis of familielid uit de beroepspraktijk.
In deze fase is het ook handig om na te denken over de locatie. In welke stad zou jouw zoon of dochter graag willen studeren?
Kijk samen wanneer er bij de verschillende hogescholen (online) open dagen zijn en stimuleer je kind om zich aan te melden.
-
Stap 5: Kritisch kijken, ervaren en vergelijken
Noteer belangrijke voorwaarden voor een studie. Denk daarbij aan sfeer, stagemogelijkheden, keuzeruimte, voorzieningen, reistijd, kwaliteit, grootte van de opleiding, opleidingsduur, kosten, etc. Op deze punten kunnen jullie verschillende studies met elkaar vergelijken. Ze helpen ook bij het formuleren van vragen tijdens (online) open dagen. Stimuleer je kind om studiegidsen en video’s van opleidingen te bekijken en wijs hem of haar op de mogelijkheid om studenten te spreken van Almere en Zwolle.
Hebben jullie een (online) open dag bezocht? En heeft jouw zoon of dochter een geschikte studie gevonden? Of is er nog sprake van twijfel tussen twee studies? Laat je kind dan vooral meelopen of een online proefles volgen.
-
Stap 6: Keuze maken en checken
Laat alle informatie bezinken en noteer samen welke opleidingen eruit springen met de bijbehorende plussen en minnen. Laat je kind een definitieve keuze maken en wacht een paar dagen. Voelt het nog steeds goed? Dan is jouw zoon of dochter klaar voor 't aanmelden! De meeste opleidingen organiseren daarna nog een Matchingsdag voor de allerlaatste check.
Zijn er nog twijfels? Doorloop dan opnieuw samen stap 4 en 5.
-
Tot slot: Ondersteun en denk mee, maar geef je kind de ruimte
Het kiezen van een studie kan een lang proces zijn. Laat je eigen wensen over de beste studie ondertussen los. Baankansen, goedbetaald werk – we weten niet wat de toekomst brengt. Welke banen zijn er straks nog? Wat vooral belangrijk is, is dat je kind kiest voor een studie waar hij of zij van gaat stralen. Als je kind gemotiveerd is om er iets van te maken – en dat geldt voor zowel een studie als een baan – dan is de kans op succes heel groot.
Welke rol kun jij spelen?
- Luister met een ‘open mind’ (luisteren zonder oordeel)
- Help met structureren en plannen (van b.v. aanmelden voor open dagen, inschrijven)
- Blijf in gesprek
- Weet waar je informatie kunt zoeken en benut die hulpbronnen
- Geef vertrouwen door je kind keuzevrijheid te geven. Dat is motivatieversterkend en leidt tot meer doorzettingsvermogen, betere prestaties en uiteindelijk meer tevredenheid over de keuze.
-
Stap 1: Het besef ‘ik moet kiezen’
Opleidingsvormen
Kiest je kind voor een vierjarige bacheloropleiding, of wordt het een tweejarige Associate degree? Lees meer over de verschillen tussen deze twee opleidingsvormen.
Nog geen idee voor een specifieke opleiding? Bekijk dan eens onze interessegebieden.
Toelating
Kan jouw kind starten met de opleiding van zijn of haar keuze? Een havo-, vwo- of mbo 4-diploma geeft toegang tot een Ad of bacheloropleiding. Al gelden er voor havo en vwo soms extra eisen voor bepaalde vakken of profielen. Voor mbo geldt dat afzonderlijke certificaten niet voldoende zijn, jouw kind moet in het bezit zijn van een volledig diploma.
Financiën
Studeren kost veel geld, maar het is ook een investering in de toekomst. Een Ad- of bachelordiploma vergroot namelijk de kansen op de arbeidsmarkt. Om te kunnen studeren betaal je jaarlijks collegegeld, maar er zijn ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Ontdek welke kosten dit zijn en kijk welke collegegeldregeling bij jouw kind hoort.
Aanmelding
Als je kind een keuze heeft gemaakt, moet hij of zij zich aanmelden. Bij de meeste opleidingen is de deadline verplaatst naar 31 augustus. Maar er zijn uitzonderingen: voor Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, Sportkunde en Global Project and Change Management geldt een afwijkende aanmelddatum.

Begeleiding
Je kind is zelf verantwoordelijk om ‘eruit te halen wat erin zit’ en de studiepunten te behalen. Maar wie gemotiveerd is ondersteunen we graag. Je kind krijgt persoonlijke coaching van de studentbegeleider. Daarnaast bieden we begeleiding voor bijvoorbeeld topsporters, anderstaligen of studenten die zelf een onderneming willen starten.
Lees meer over studentbegeleiding
Heeft jouw zoon of dochter extra begeleiding nodig vanwege bijvoorbeeld dyslexie, AD(H)D of ASS? Wij hebben voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Na aanmelding wordt jouw kind uitgenodigd voor een gesprek. Ouders, begeleiders van school en/of ambulant begeleiders zijn daarbij ook welkom.
Agenda
Webinar (Hoger) onderwijs in Nederland en hoe help ik mijn kind kiezen?
dinsdag 19 januari 2021
19.00 uur - 20.30 uur
Webinar Studiefinanciering, budgetteren en financiële hulp
dinsdag 9 februari 2021
19.00 uur - 20.30 uur