Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Tijdens mijn stage vielen alle puzzelstukjes op hun plaats

Femke derdejaars, Logopedie
Banner image

Hoi! Mijn naam is Femke. Ik ben 22 jaar oud en derdejaarsstudent Logopedie. Ik heb als vooropleiding mbo onderwijsassistent gedaan. Tijdens die opleiding ben ik erachter gekomen dat ik werken met kinderen erg leuk vind. De keuze was toen dus vrij gemakkelijk; Pabo of Logopedie. Voor de klas staan trok me uiteindelijk iets minder en aangezien logopedie niet alleen voor kinderen is, koos ik voor de opleiding Logopedie. 

Logopedie is heel breed. Een logopedist werkt in het onderwijs, ziekenhuis, revalidatiecentrum of vrije vestiging. Momenteel bevind ik me in het derde jaar van de opleiding en volg ik een stage in een vroeghulpcentrum waar ik kinderen van 0 tot 5 jaar zie die een ontwikkelingsachterstand hebben. Ik heb het geluk dat ik op locatie mag werken. Tijdens mijn stage volg ik ook een aantal vakken op school, zoals onderzoekend vermogen en waardevolle professional. In deze vakken werken we met hulpvragen vanuit de stage. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afstellen van een cliëntdossier of het bedenken van een innovatie.

Het leuke aan de stage is dat ik de theorie die ik in de eerste twee jaren van de opleiding heb opgedaan, nu kan inzetten in de praktijk. Alle puzzelstukjes vallen op z’n plaats. En ik voel me een stuk volwassener, aangezien collega’s op stage mij niet als stagiaire zien, maar als volwaardig collega en logopedist.   

Deadlines

Ik vind Logopedie een leuke opleiding. Deze past erg goed bij mij. Ik vind de meeste vakken leuk, heb het naar mijn zin op stage en de docenten zijn erg studentgericht. Ik heb een SLB-er en een stagebegeleidster waar ik regelmatig contact mee heb. Zij vragen hoe het met me gaat en kunnen vragen beantwoorden. Al ben ik niet de ideale student. Elke periode probeer ik alles goed van tevoren te plannen, maar dit lukt niet altijd. Strijden op het laatste moment werkt daarom het best voor mij. Ik stel voor mezelf deadlines op en zorg dan ook dat het af is. Dit lukt dan gelukkig. 

Op de opleiding moeten we vaak samenwerken. Hier ben ik daarentegen heel goed in. Ik kan de taken eerlijk verdelen en zorg dat iedereen z’n spullen op tijd afheeft. Ik denk dat dat komt door mijn vooropleiding tot onderwijsassistent.

Minor bij een andere hogeschool

In de eerste twee jaren van de opleiding kreeg ik vooral theorie. Ik vind alle vakken rondom taal en gehoor erg interessant. Ik heb er daarom voor gekozen om de minor Taal en Cultuur Nederlandse Gebarentaal te volgen. Dit kon bij Hogeschool Utrecht. Deze minor is volledig online via MS Teams gegeven. Dit vond ik erg jammer. Ik keek er na twee jaar Windesheim naar uit om even een andere hogeschool te zien. Ook trok de stad Utrecht mij erg. Uiteindelijk ben ik helaas nooit naar Utrecht geweest. 

Overstap mbo naar hbo

Ik kom van het mbo. Tot nu toe gaat alles wel prima, dus de overstap van het mbo naar het hbo vind ik goed te doen. Ik merk wel dat ik harder moet werken voor een voldoende dan meiden die van de havo afkomen. Het verschil zit vooral in de hoeveelheid theorie en het toepassen van de theorie. Op het hbo werk je een stuk zelfstandiger en word je meer aangekeken op je zelfstandigheid. Normaal gesproken ben ik ongeveer 40 uren per week bezig met de studie. Al varieert dit in de praktijk. Tijdens tentamenwerken ben ik een stuk drukker dan tijdens de eerste weken na een tentamen. Van klasgenoten hoor ik hier trouwens verschillende verhalen over. Dit heeft onder andere te maken met of je makkelijk leert. Klasgenoten die van de havo of het vwo afkomen, hoeven er over het algemeen minder moeite voor te doen dan studenten die hiervoor een mbo-opleiding hebben gevolgd. 

Bijbaantjes en toekomst

Naast mijn studie heb ik bijbaantjes. Ik werk in de horeca en als activiteitenbegeleidster bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Het werk bij Paleis het Loo doe ik alleen in de vakanties, anders wordt het te veel. Als tweede bijbaantje werk ik in de horeca. Ik kan dit goed plannen zodat ik genoeg tijd over houd voor school en vrije tijd. 

Na de opleiding Logopedie ben ik denk ik wel even klaar. Ik ben dan 23 jaar en heb twee studies afgerond. Ik ben dan van plan om te gaan reizen en anders om direct te gaan werken.