Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Deeltijd studeren is balanceren

Banner image

In deze rubriek "In gesprek met..." bespreken we om de twee maanden een interessant onderwerp met onze deskundige studiekeuze- en loopbaancoaches. Dit keer komt Lynette Rolloos - ten Brinke met tips om jouw balans te vinden in een druk leven.

Yes! Je hebt eindelijk besloten dat je een studie wilt volgen. Maar dan kom je er ineens achter dat er dan veel ballen hoog te houden zijn. Misschien wil je werken naast je studie, heb je een gezinsleven én wil je ook nog ruimte voor jezelf overhouden. Hoe hou je die balans in zo'n nieuwe situatie? En hoe blijf je voldoende aan jezelf denken?

Toen ik nadacht over dit thema, moest ik denken aan een mevrouw die ooit bij mij kwam met veel ambities. Altijd cijferde ze zichzelf weg voor de kinderen. Ze had een baan die niet leuk genoeg was, maar waar ze wel goed mee verdiende. En zo waren er nog meer zaken die haar belemmerde in het maken van keuzes voor zichzelf. Ze besloot een studie te volgen die haar helemaal op het lijf geschreven was en waar ze echt de noodzaak van voelde. Maar toen kwam die balansvraag: hoe combineer je die drukte van privé, werk en studie?

"People work for money but die for a cause" - Manfred Kets de Vries

Het is goed om je te beseffen dat de ultieme balans een mythe is. Er zijn altijd onverwachte dingen die de balans verstoren en tja, wat is balans nu eigenlijk en wanneer heb je dat? Dat verschilt per persoon.  

Wat volgens mij belangrijk is, is om goed in je vel te zitten en goed aan te voelen waar jouw behoeftes liggen. Waar wil jij op dit moment prioriteit aan geven? Een simpele vraag helpt daarbij: moet ik dit nu doen?
Kijk goed naar deze vraag. Je kunt hem namelijk op vijf verschillende manieren stellen. Welke vraag lees jij als eerst?

  1. Moet ik dit nu doen?
    Is het een taak die moet of mag gebeuren? Soms leggen we onszelf te hoge eisen op. Wellicht is het helemaal niet noodzakelijk en kun je dingen schrappen.
  2. Moet ik dit nu doen?
    Deze vraag laat je nadenken of jij degene bent die deze taak moet uitvoeren of dat je het ook kan overdragen aan iemand anders.
  3. Moet ik dit nu doen?
    Is deze taak hetgeen wat nu prioriteit heeft om je doel te behalen? Of zijn andere dingen daarin belangrijker?
  4. Moet ik dit nu doen?  
    Tja, deze vraag laat je nadenken over of dit het juiste moment is voor je taak. Wanneer anderen iets van je vragen, zijn we vaak geneigd om het meteen uit te voeren. Terwijl het misschien geen prioriteit voor jou heeft.
  5. Moet ik dit nu doen?  
    Ga er maar eens mee experimenteren, heel vaak lossen problemen zich vanzelf op als je het even laat rusten. Dus moet je er überhaupt iets mee doen? Zit er een actie in? Of kun je het laten voor wat het is?  

Probeer deze vragen eens toe te passen. Misschien helpt het je in het prioriteren van je taken.

In het vorige artikel is er al mooi uitgelegd wat het belang is van de intrinsieke motivatie voor het zelf regie kunnen pakken in je (loopbaan)keuzes. Ook in het houden van je balans is dit belangrijk. Wees je ervan bewust wat je helpt om te ontspannen of op te laden, zodat je weer die motivatie en regie kunt pakken. Voor mij is dat wandelen in de natuur en yoga. Wat zijn jouw oplaadmomenten? 

Meer informatie over hulp bij studiekeuze