Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

(Weer) studeren? Waarom zou je?

Banner image

In onze gloednieuwe column "In gesprek met..." nemen we je om de twee maanden mee in boeiende gesprekken met onze ervaren loopbaancoaches. Dit keer duiken we dieper in de vraag: "Weer studeren? Waarom zou je?" Ontdek inspirerende inzichten vanuit Erik's perspectief en hoe je zelf de regie pakt in jouw studiekeuze.

 

(Weer) studeren? Waarom zou je?

Op het moment dat ik de vraag krijg om een artikel te schrijven over motivatie om weer te gaan studeren, hebben we net de zomervakantie achter de rug. En ja, daar hoort bij dat, kort daarna, zich mensen melden die tijdens de vakantie, onder het genot van een wijntje of biertje, onder de sterrenhemel, voor hun tent, hebben zitten mijmeren over hun loopbaan. Je herkent het misschien wel (ik wel in ieder geval). 

Een voorbeeld is Wilma en zij zegt tegen mij: “Ik wil graag een studie oppakken, maar weet niet goed waar ik moet beginnen, of welke studie dat moet zijn.” Vervolgens stel ik, met grote interesse, de vraag: “Waarom wil je studeren?”

Het antwoord op deze vraag kan alle kanten op gaan: 

  • Je wil je carrièrekansen vergroten (binnen of buiten de organisatie, of als ZZP'er). Om deuren naar hogere functies te openen of je concurrentiepositie t.o.v. andere interne kandidaten te verbeteren. 
  • Je wilt een verandering van loopbaan (switchen). 
  • De organisatie waar je werkt stimuleert studeren omdat het waardevol is voor bijvoorbeeld de kennispositie van die organisatie. 
  • Misschien wil je studeren om meer te leren over een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. 
  • Of omdat je moet/wil bijblijven in je vakgebied. Denk aan beroepsspecifieke certificeringen. 
  • En tenslotte kun je gaan studeren vanwege je persoonlijke ontwikkeling. Je wilt bepaalde algemene vaardigheden verbeteren.

Als je één van bovenstaande redenen herkent, en misschien ben ik nog wat vergeten, dan heb je in ieder geval nagedacht over je vertrekpunt. Deze vertrekpunten zijn onder te verdelen in: urgentie (hierbij is de motivatie extrinsiek) en verlangen (hierbij is de motivatie intrinsiek).

Het meest ideale voor de verschillende fases van een te volgen studie is een mooie mix van in- en extrinsiek gemotiveerd zijn. Meest fatale is een studie gaan doen op basis van uitsluitend extrinsieke motivatie. Waarom, hoe of wat je ook kiest, het is van belang dat je zelf de regie pakt in jouw keuze en dit met onderbouwing doet. We vinden het als studiekeuze- loopbaancoaches belangrijk dat je leiderschap toont over je keuzeproces. Hoe je dát doet, vertellen we in een volgend artikel.

Meer informatie over hulp bij studiekeuze