Wat maakt dat we zo hard werken en soms over onze grenzen heengaan? Of hoe zet je creativiteit in tijdens coaching? Wat je doet als coach, doet ertoe. Wil je leren hoe je mensen het beste kunt begeleiden bij het behalen van hun doelen? Onze docenten verzorgen vanuit de gedachte #Windesheimdeelt een reeks online open colleges over professioneel begeleiden. Je leert over verschillende begeleidingsstijlen, hoe je een effectieve relatie opbouwt en hoe je mensen kunt helpen om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te bevorderen.
De colleges worden gegeven door ervaren docenten en coaches. Meld je hieronder aan.
-
-
Kunst & Coachen
Datum: woensdag 4 oktober 16-17:00 uur
Presentator: Marieke de JongKunst & Coachen
Kunst zorgt voor impact op het individueel welzijn. Zo kan je via het maken (de verbeelding) en/of het ervaren van kunst vragen stellen, je laten verwonderen, je irriteren, je laten raken, nieuwe inzichten krijgen of uit je comfortzone komen. Dat vraagt echter wel iets van jou als maker of begeleider.In dit online open college gaat Marieke de Jong onder andere in op de volgende vragen: hoe verloopt het proces van maken? Wat zijn de acties die een creatief proces nodig hebben om tot een resultaat te komen? Wat kunnen we leren van deze maakprocessen in de kunst?
Aanmelden (opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marieke de Jong is een ervaren docent, trainer, procesbegeleider en coach. Vanuit haar eigen werkplaats voor kunst en coachen begeleidt ze teams en individuen bij veranderprocessen. Met een Master Autonome Kunst en diverse (systemische) coachopleidingen laat ze kunst, coachen, maken en professioneel ontwikkelen samenkomen. Ze is als docent verbonden aan het kunstonderwijs (ArtEZ) en op Windesheim geeft ze de Masterclass 'Coachen als beeldend (maak)proces'.
-
Profiteren van de overdracht
Datum: woensdag 18 oktober 16-17:00 uur
Presentator: Karen WalthuisProfiteren van de overdracht
Als professioneel begeleider heb je te maken met overdracht. Zowel van degene die je begeleidt als van jezelf. We hebben allemaal wel eens gevoelens of behoeften uit het verleden die we in het heden op onze gesprekspartner projecteren. Is dat erg? Nee, zeker niet als je jezelf ervan bewust bent. Dan kun je de overdracht zelfs gebruiken in je begeleiding. Hoe? Dat gaan we in dit online open college met elkaar onderzoeken.Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Karen Walthuis is een coach en trainer, psycholoog NIP en expert in de begeleidingsrelatie. Haar model van Zes Houdingen is ontstaan uit eigen wetenschappelijk onderzoek naar de coachingsrelatie en staat beschreven in twee van haar boeken. Ze geeft training aan coaches in het effectief werken met de coachingsrelatie, de Zes Houdingen en Provocatief Coachen.
-
Speels coachen
Datum: woensdag 8 november 16-17:00 uur
Presentator: Jaap KleinpasteSpeels coachen
Bij speels coachen denken we al snel aan werkvormen, zoals Voice Dialogue, rollenspellen of psychodrama. Minder vaak worden beweegactiviteiten gebruikt in de coach context. We nemen je in dit online open college mee in een beweegactiviteit om je te laten zien dat speels coachen niet alleen vraagt om speelse werkvormen, maar ook om een speelse houding van de coach.Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Jaap Kleinpaste is als coach betrokken bij de Opleiding tot Coach en Persoonlijk Leiderschap. Hij is LVSC-geregistreerd coach en supervisor, didactisch coach en beeldcoach. Als coach zoekt hij samen met de coachee op basis van gelijkwaardigheid vanuit een holistisch perspectief naar oplossingen voor de coachvraag. Vanuit zijn werk bij de CALO van Windesheim heeft hij een brede ervaring in de begeleiding van persoonlijke ontwikkeltrajecten en groepsdynamische processen, op basis van een achtergrond in onder meer Spel, Yoga en Filosofie.
-
Een leven lang kiezen
Datum: woensdag 22 november 16-17:00 uur
Presentator: Marinka van BeekEen leven lang kiezen
Kiezen doen we ons hele leven. En er valt een hoop te kiezen in ons leven. Veel mensen worden in het dagelijks leven belemmerd door keuzestress. Hoe kun je iemand begeleiden bij het maken van een keuze? Wanneer is het een 'goede' keuze? In dit online open college door Marinka van Beek leer je hoe je om kan gaan met ambivalentie en hoe je een keuzekompas kan ontwikkelen. Het gaat dan om loopbaan- en levenskeuzes. Je krijgt naast wetenschappelijke inzichten ook voorbeelden en oefeningen aangereikt.Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marinka van Beek is projectleider en docent bij verschillende post hbo-opleidingen op het gebied van professioneel begeleiden van Hogeschool Windesheim. Denk daarbij aan de Opleiding tot Coach, Teamcoaching, Opleiding tot Supervisor en Persoonlijk Leiderschap. Ze is auteur van het boek Leren Coachen. Ze is Voice Dialogue facilitator en actief met het thema zingeving. Dit zijn ook haar thema's voor de Masterclasses voor coaches.
-
Gek op stress?
Datum: woensdag 20 december 16-17:00 uur
Presentator: Jeannette VermeulenGek op stress?
We praten vaak negatief over stress, maar is stress wel zo negatief? Of kun je er ook op een andere wijze naar kijken? Of nog beter: anders mee omgaan? Tijdens dit online open college ontdek je wat stress is en hoe het je dagelijks van energie voorziet. Maar ook waarom het zo moeilijk is om in te grijpen als je er last van hebt. We staan stil bij stress in relatie tot ons eigen energieniveau en we gaan aan de slag met enkele stellingen rondom stress, zodat je na afloop in ieder geval meer zicht hebt op wat feiten en fabels rondom stress.Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Jeannette Vermeulen is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Post HBO leergang Loopbaan- en Talentcoaching en Opleiding tot Coach. Jeannette is gericht op het begeleiden van mensen bij werkgerelateerde energievraagstukken, talentvraagstukken en werkperformance. Ze is NOBCO geregistreerd mastercoach en Noloc erkend loopbaanprofessional. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met de DISC en werkgeluk.
-
Plek
Datum: woensdag 17 januari 16-17:00 uur
Presentator: Nanja Visser-VosPlek
In een systeem heeft alles en iedereen een eigen plek. Als je innerlijk verbonden bent met die plek, dan kosten dingen je weinig moeite en sta je het meest in je kracht. Veel mensen laten zich makkelijk verleiden om hun eigen plek te verlaten en een andere plek in te nemen omdat dat is wat ze op de een of andere manier herkennen als thuis.
Maar als je werkt of leeft vanuit de plek die niet de jouwe is, dan moet je vaak harder werken dan nodig is en krijg je daarvoor niet altijd de waardering. Hoe weet je wat de juiste plek is? En op welke manier verlaat je je eigen plek? En misschien wel het belangrijkst: welke vragen kun je jezelf stellen om je eigen plek weer te vinden?
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Nanja Visser-Vos is een ervaren coach en trainer en onder andere betrokken bij de Opleiding tot Coach, Persoonlijk Leiderschap en Systemisch coachen. Het begeleiden van mensen bij het ontwikkelen van hun individuele competenties is haar dagelijks werk. Ze is NOBCO en STIR-gecertificeerd, Master Organisatiecoach en opgeleid als gecertificeerd trainer Persoonlijk Leiderschap volgens de methodiek van Covey. Daarnaast is zij opgeleid in het werken met karakterstructuren en gespecialiseerd in systemisch werken.
-
Waarom we (vaak) niet weten wat we willen
Datum: woensdag 31 januari 16-17:00 uur
Presentator: Marlies JellemaWaarom we (vaak) niet weten wat we willen
We wikken en we wegen. We weifelen en twijfelen. Of we willen iets maar er komen allerlei plannen die voorgaan. Soms lijkt het alsof we niet goed weten wat we willen. Ook in loopbaancoaching is dit een veel voorkomend thema. Wat wil ik? Het lastige aan motivatie is dat je soms ook meerdere zaken tegelijk kunt willen. Die elkaar ook nog eens in de weg kunnen zitten. Dat noemen we in de psychologie ambivalentie.In dit online open college gaan we in op begrippen als motivatie en ambivalentie en wat dat betekent voor ons werk en gedrag. Je ontdekt op welke manier je meer zicht kunt ontwikkelen op wat je wel wilt of hoe je anderen hierin kunt begeleiden.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marlies Jellema is projectleider en docent bij verschillende post-HBO opleidingen van Hogeschool Windesheim, zoals de leergang positieve psychologie en onze opleidingen in supervisie, coaching en teamcoaching. Daarnaast maakt ze deel uit van de redactie van het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie, het tijdschrift voor begeleidingskunde en van het internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers. Ook is zij geregistreerd coach, supervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
-
Psychologische veiligheid
Datum: woensdag 14 februari 16-17:00 uur
Presentator: Marinka van BeekPsychologische veiligheid
Je wil vast net als de meeste mensen vrij al je talenten in je werk inzetten. Als we ons veilig voelen, gaat dat goed. Dan durven we ook te experimenteren en fouten te maken. Wat bedoelen we als we zeggen dat we ons veilig voelen? En wanneer voel jij je onveilig of bedreigd? Wat gebeurt er dan met jou? Als coach en teamcoach hoort Marinka van Beek regelmatig dat mensen zich niet veilig genoeg voelen om vrij te werken en te spreken. 'Er is geen onderling vertrouwen' hoort ze met enige regelmaat.
In dit online college leer je wat de begrippen veiligheid en onveiligheid betekenen in de context. Vanuit het perspectief van de Voice Dialogue theorie gaan we op ontdekkingstocht. Je leert vanuit dit perspectief naar jezelf en de ander te kijken en in plaats van vluchten, aanvallen of bevriezen leer je te focussen op wat jou en de ander in de veilige zone kan terugbrengen.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marinka van Beek is projectleider en docent bij verschillende post hbo-opleidingen op het gebied van professioneel begeleiden van Hogeschool Windesheim. Denk daarbij aan de Opleiding tot Coach, Teamcoaching, Opleiding tot Supervisor, Persoonlijk Leiderschap. Ze is auteur van het boek ‘Leren Coachen’. Ze is Voice Dialogue facilitator en actief met het thema zingeving. Dit zijn ook haar thema’s voor de Masterclasses voor coaches.
-
Zijn teams een duiventil aan het worden?
Datum: woensdag 6 maart 16-17:00 uur
Presentator: Ingrid HullenZijn teams een duiventil aan het worden?
Steeds vaker krijgen we te horen dat teamleden in- en uitvliegen en dat leidinggevenden elkaar in hoog tempo opvolgen. Teamleden missen structuur, duidelijkheid en samenwerking die verder gaat dan alleen het uitvoeren van de taken. Met als gevolg: miscommunicatie, onduidelijke doelstellingen, wrijving, onzekerheid, verlies aan focus en rommelig overleg.Vanuit teamcoaching zijn de stappen Forming, Storming, Norming en Performing bekend, maar wat als een team langdurig blijft hangen in Forming en Storming door alle wisselingen van mensen? Wat doe je dan? Hoe geef je dan leiding aan een team en kan je dan nog wel een team opbouwen? In dit online college gaat coach Ingrid Hullen in op deze ontwikkelingen en hoe hiermee om te gaan. Vanuit wat voor mindset werk je dan met elkaar samen en wat voor interventies kan je als leidinggevende of als teamcoach inzetten om het beste ervan te maken?
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Ingrid Hullen-Zaat is docent/trainer en coach bij afdeling Leven Lang Ontwikkelen van Windesheim. Ze is programmaleider en docent van de Post-HBO leergangen Teamcoaching en Coachend Leiderschap. Ingrid geeft trainingen op het gebied van communicatieve vaardigheden, leiderschap, (team-)coaching en persoonlijke ontwikkeling binnen en buiten Windesheim. Daarnaast heeft ze ruime ervaring als coach van zowel individuen als teams. Leren en ontwikkelen van (en met) mensen is de rode draad in haar loopbaan. Ingrid is aangesloten bij de NOBCO en ze is gecertificeerd als DISC- trainer en als Voice Dialogue coach.
-
Waardering
Datum: woensdag 20 maart 16-17:00 uur
Presentator: Jan van den HoevenWaardering
Het verlangen naar waardering is misschien wel de diepste en grootste drijfveer van het leven, van alles wat je doet: al het andere is daarvan afgeleid. In dit online open college verkennen we hoe waardering werkt, wat dat bewuste maar veelal onbewuste verlangen naar waardering is, wat er gebeurt als je het wel of niet krijgt.Wat is de balans tussen waardering krijgen en zelfwaardering, of maak je je te veel afhankelijk van de waardering van anderen? En hoe geef jij waardering? Of niet? In dit online college ga je de antwoorden in jezelf te vinden, om in contact te komen met jouw eigen bron van waardering.
Aanmelden(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Jan is een ervaren (management)coach en -trainer, die gelooft dat alles wat ertussen en met mensen gebeurt, leidt tot meer zelfinzicht, bewustwording van kwaliteiten en persoonlijke en professionele kracht. Omdat werk zo bepalend is, richt hij zich op het coachen en trainen van professionals en organisaties: hoe haal je het beste uit elkaar voor het beste resultaat? Belangrijk is de vertaalslag van intentie naar concreet waarneembaar gedrag. Als coach en trainer is hij verbonden aan Windesheim voor onder andere de leergangen Teamcoaching, Verandermanagement en Positieve psychologie.
-
Wat is de bedoeling?
Datum: woensdag 17 april 16-17:00 uur
Presentator: Jelte van den Broek, Jeroen Schotanus en Pascal de VriesWat is de bedoeling?
Hoe verken je, in een wereld waarin het soms moeilijk kan zijn om jezelf te vinden te midden van de chaos, je eigen waarden, overtuigingen en passies? Kun je dat doen door er over te praten of na te denken?In dit online open college reiken we je verschillende werkvormen aan waarmee je jezelf onderdompelt in verschillende ervaringen en situaties die je uit je comfortzone halen en je laten groeien. Op deze manier ontdek je wat jou echt drijft, waar je voor staat en wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
Aanmelden (opent in nieuw tabblad)
Over de docenten
Jelte van den Broek, Jeroen Schotanus en Pascal de Vries zijn alle drie docent en trainer bij Windesheim. Zij houden zich bezig met het maken van leercontexten.
-
Kunst & Coachen
-
-
Waarom werken we zo hard?
Datum: woensdag 13 september 16-17:00 uur
Presentator: Marlies JellemaWaarom werken we zo hard?
Druk, druk, druk. Wat maakt dat we zo hard werken en daarom soms over onze grenzen heengaan? Hoe is de norm 'hard werken is goed' eigenlijk ontstaan? Inzicht in onze collectieve drijfveren en culturele normen geven jou inzicht over werkgeluk en wat daarin gezond is. Voor jezelf, je organisatie of voor je team of coachees.In dit online open college werken we de historie van werk en ons arbeidsethos uit, gaan we in op het begrip tijd en ontdek je hoe je jouw persoonlijke behoeften en drijfveren in kaart kan brengen zodat je kunt floreren in je werk. En misschien wel zonder dat dit als 'hard werken' voelt.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marlies Jellema is projectleider en docent bij verschillende post-HBO opleidingen van Hogeschool Windesheim, zoals de leergang positieve psychologie en onze opleidingen in supervisie, coaching en teamcoaching. Daarnaast maakt ze deel uit van de redactie van het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie, het tijdschrift voor begeleidingskunde en van het internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers. Ook is zij geregistreerd coach, supervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
-
Kwaliteitszorg als continu proces in coaching
Datum: woensdag 10 mei 16-17:00 uur
Presentator: Carine van der Horst en Nanja Visser-VosKwaliteitszorg als continu proces in coaching
We zijn het er vast allemaal over eens dat kwaliteitszorg, ook in coaching, van groot belang is. Op welke manier werk jij, als (professioneel) coach aan de kwaliteit van jouw begeleiding? Carine van der Horst pleit, als coach en bestuurslid van StiR, voor kwaliteitszorg als continu proces. Coach Nanja Visser-Vos gaat met haar in gesprek over de manier waarop jij als coach continu kunt blijven verbeteren als je kwaliteitszorg een vanzelfsprekend onderdeel van je dagelijkse praktijk maakt.Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Carine van der Horst is een verandermanager en managementcoach die gelooft in bruisend leiderschap. Daarnaast is zij bestuurslid bij de StiR, het kwaliteitsregister voor coaches. In die rol is zij verantwoordelijk voor het (her)registratieproces van coaches en het accreditatieproces van opleidingen. Het vak van coachen is populairder dan ooit en het aantal coaches groeit met de dag. Daarom vindt zij het belangrijk dat kwaliteit herkenbaar en vindbaar is. Zowel voor de klant die op zoek is naar een goede coach als voor de coach die zich professioneel wil blijven ontwikkelen. -
Voor jezelf opkomen en omgaan met conflicten: wat is dat en hoe doe je dat?
Datum: donderdag 13 april 2023, 16-17 uur
Presentator: Jan van den HoevenVoor jezelf opkomen en omgaan met conflicten: wat is dat en hoe doe je dat?
Opkomen voor jezelf, assertiever zijn, niet over je heen laten lopen: waarom is het nodig voor jezelf op te komen en waarom vinden ‘we’ het zo lastig? Dat wil zeggen, sommige mensen vinden het lastig, anderen hebben er totaal geen last van en geven te pas en te onpas hun mening; ze lijken totaal niet bang voor ruzie of conflicten.
In dit online open college verkent Jan van den Hoeven de verschillende aspecten van communicatie- en gedragsstijlen die te maken hebben met ‘opkomen voor jezelf’ en conflicten. Wat voor type conflicten zijn er en hoe roept de ene stijl de andere conflictstijl op? Hoe herken je die stijlen bij jezelf en bij de ander en wat kan je leren om jezelf beter en meer uit te spreken? Kortom, we nemen een duik in de wereld van conflicten en spanningen om er steviger uit te komen en betere relaties te leren onderhouden.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Jan van den Hoeven is een ervaren (management)coach en -trainer, die gelooft dat alles wat ertussen en met mensen gebeurt, leidt tot meer zelfinzicht, bewustwording van kwaliteiten en persoonlijke en professionele kracht. Omdat werk zo bepalend is, richt hij zich op het coachen en trainen van professionals en organisaties: hoe haal je het beste uit elkaar voor het beste resultaat? Belangrijk is de vertaalslag van intentie naar concreet waarneembaar gedrag. Als coach en trainer is hij verbonden aan Windesheim voor onder andere de leergangen Teamcoaching, Verandermanagement en Coachend Leiderschap.
-
De lat lager
Datum: woensdag 29 maart 2023, 16-17 uur
Presentator: Marlies JellemaDe lat lager
Jij wilt graag kwaliteit leveren, de dingen goed doen. Je vindt het fijn om controle te houden over de situatie. Gewoon goed is voor jou vaak niet goed genoeg, terwijl je eigenlijk meer zou willen genieten van je werk. En daar word je zo nu en dan best moe van en misschien tast dat wel eens je welzijn of geluk aan.
In dit online open college leer je je focus te verleggen van presteren en resultaat leveren naar leren van succes. We vertellen je hoe je door gebruik te maken van de sterkekantenbenadering kunt leren floreren. Bij deze benadering is jouw persoonlijk kwaliteit de hefboom voor verandering. Je focust je op je kwaliteiten en hoe je deze het beste kunt benutten, in plaats van bezig te zijn met wat beter kan of misgaat, je focust op kwaliteit in plaats van tekortkoming. Hierdoor ontwikkel je meer vertrouwen en rust in je werk.
Terugkijken(opent in nieuw tabblad)
Over de docent
Marlies Jellema is projectleider en docent bij verschillende post-HBO opleidingen van Hogeschool Windesheim, zoals de leergang positieve psychologie en onze opleidingen in supervisie, coaching en teamcoaching. Daarnaast maakt zedeel uit van de redactie van het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie, het tijdschrift voor begeleidingskunde en van het internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers. Ook is zij geregistreerd coach, supervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
-
Waarom werken we zo hard?
Meer weten over coaching en supervisie?
De vraag naar professioneel opgeleide begeleiders groeit. Zoek jij ook verdieping? Windesheim biedt betrouwbare opleidingen voor professionals, teams en organisaties in begeleidingskundige beroepen, zoals coaching en supervisie.