Silke Vos en Brian Wagenaar volgen allebei de opleiding Oefentherapie. Ze hebben inmiddels bijna hun eerste jaar afgerond. Beiden hebben ze een passie voor bewegen en natuurlijk voor Oefentherapie! Nadat ze beiden uitgebreid onderzocht hadden welke studie goed bij hen aan zou sluiten, kozen ze beiden definitief voor de opleiding Oefentherapie. “Ik vind het werken met mensen heel interessant,” vertelt Brian. We gingen met hen in gesprek over wat Oefentherapie en studeren aan de Calo voor hen betekent.

Economie wordt Oefentherapie
“Ik wilde heel lang iets doen met economie,” vertelt Silke, “maar voor de zekerheid heb ik ook altijd biologie in mijn vakkenpakket gehouden zodat ik ook wat anders zou kunnen doen.” Al snel komt Silke tot de conclusie dat ze een actieve studie wil doen: “Ik zag mezelf niet op een kantoor zitten. Ik wil bezig zijn en in beweging blijven.” Ze gaat naar de Open Dag bij alle Calo-opleidingen langs. “Ik wist alleen dat ik graag in beweging wilde zijn. Zo kwam ik terecht bij Oefentherapie. Ik kende het niet, maar de studie klonk direct als iets voor mij!”
Dieper ingaan op het lichaam
Brian had een andere opleiding gedaan: “Ik was al Personal Trainer, maar wilde me graag verder ontwikkelen in het herstel van mensen.” Vanuit daar komt hij in eerste instantie bij de opleiding Fysiotherapie terecht, maar dit blijkt niet de opleiding voor hem te zijn. “Ik stuitte daarna op Oefentherapie. Ik vond het heel interessant dat ze in deze opleiding in gaan op het hele lichaam in plaats van een klein stukje. Fysiotherapie pakt het probleem aan, maar niet per se de oorzaak. Oefentherapie kijkt naar de hele context: waardoor heb je een klacht gekregen en hoe voorkom je dat het een volgende keer terug komt?”
De kern van Oefentherapie
“Oefentherapie gaat over het verbeteren en herstellen van beweeggedrag,” vertelt Brian. Silke knikt en vult aan: “We kijken hoe we kunnen voorkomen dat de klacht terugkomt nadat er behandelingen zijn geweest. Dus als iemand bijvoorbeeld iedere keer na het traplopen last heeft van zijn rug, kijk je naast de rug waar iemand last van heeft, ook naar hoe diegene van de trap afloopt zodat hij een volgende keer daar geen last meer van heeft.” Door deze manier van werken, merken ze dat ze ook anders gaan kijken naar mensen: “Je moet nieuwsgierig naar je cliënt zijn en je leert op een andere manier kijken naar beweging. Waarom beweegt iemand zo en wat zit erachter?” vertelt Brian.
Sfeer op de opleiding
“De sfeer is echt top! Dat geldt niet alleen voor Oefentherapie, maar voor de hele Calo!” zegt Brian enthousiast. Silke sluit zich daar direct bij aan: “Iedereen trekt met elkaar op en iedereen kan het leuk hebben met elkaar. Je merkt dat alle studenten voor elkaar klaar staan. We hebben bijvoorbeeld ook wel klassenvertegenwoordigers, maar dat is niet direct nodig: alle studenten denken mee en vertegenwoordigen elkaar.” Brian vat het treffend samen: “De Calo is heel speels en dat maakt dat je ook uitgedaagd wordt om out of the box te denken: We leren veel van en met elkaar.”