De rollator: een veelgebruikt instrument onder ouderen. Maar hoe wordt het gebruikt onder mensen met dementie? En gebruiken we het ook op de meest efficiënte manier? Onderzoeker en docent Jesper Kroesen deed er samen met onderzoekers Hans Hobbelen, Susan Hunter, Helen Bruinsma, Hans Drenth onderzoek naar. We gingen bij hem langs!
"Waarom is het belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt?"
"Mensen met dementie die met een rollator lopen hebben een 3 keer zo grote valkans tegenover hun gezonde peers," begint Jesper. Dus ondanks het gebruik van een loophulpmiddel, namelijk de rollator, is er nog steeds een significant valrisico aanwezig. "De SUMAC-NL kan het lopen met een rollator bij mensen met dementie evalueren. Vanuit daar kunnen we verder kijken naar aanknopingspunten voor training of aanpassingen."
"Een rollator wordt vaak geadviseerd nadat iemand is komen te vallen of een zorgprofessional of familielid merkt dat lopen onbetrouwbaarder wordt," vult Jesper aan, "de rollator wordt in veel gevallen zonder enig vooronderzoek geadviseerd en gebruikt. Deze studie geeft de mogelijkheid om het advies voor rollatorgebruik beter te beargumenteren en het lopen met een rollator te verbeteren. Het vult hiermee een hiaat in het adviseren van rollator gebruik bij mensen met dementie. Dat maakt deze studie een interessant onderwerp. Daarnaast is de SUMAC-NL, het gebruikte testinstrument, de eerste en enige test is in Nederland die dit op een betrouwbare manier kan toetsen."
Wat is de SUMAC-NL?
"De SUMAC-NL is een meetinstrument dat het lopen bij mensen met dementie die achter een rollator lopen kan evalueren en beoordelen," vertelt Jesper. SUMAC staat in deze voor Safe Use of Mobility Aid Checklist. Dit is Engelstalige versie van het meetinstrument en tevens het originele instrument. "In ons onderzoek hebben we de Engelstalige versie vertaald naar het Nederlands. Vervolgens hebben we van deze Nederlandse versie de content validiteit en betrouwbaarheid getoetst." Ook mensen die nog niet met een rollator lopen, maar hier wel in aanmerking voor komen, kunnen onderzocht worden. "Met behulp van de SUMAC-NL kunnen specifiekere adviezen of training gegeven worden zodat het de valkans verminderd bij deze doelgroep."
Als hem wordt gevraagd wordt wie er bij het onderzoek zijn betrokken, is dit een mooie lijst. "Het onderzoek is gedaan met behulp van negen mensen met dementie, vijf algemeen fysiotherapeuten en 8 geriatriefysiotherapeuten," antwoordt Jesper. Geriatrie is de zorg die specifiek ingaat op ouderenzorg.
Hoe zien we de uitslagen van het onderzoek terug te zien in de studie Oefentherapie?
"Tijdens de opleiding oefentherapie krijgen de studenten les in verschillende levensfasen van de mensen (kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen)," vertelt Jesper, "de SUMAC-NL zal vooral veel ingezet worden bij ouderen en daarom willen we deze terug laten komen in de colleges over ouderen. Hierdoor worden de studenten bekend met de SUMAC-NL en kunnen ze deze wellicht gebruiken in hun stages of later in hun werk."
Een mooie studie met een mooi streven!
Wil je het volledige onderzoek van Jesper lezen? Klik dan hier(opent in nieuw tabblad)