Jeroen Deenik over de nascholing “Leefstijlcoaching voor PMT’ers”
Een nieuwe leefstijl aanwenden waarin je jezelf uitdaagt om gezondere gewoontes vast te houden, is complex. Het is een nog grotere uitdaging om je patronen te veranderen en het is des te ingewikkelder wanneer iemand zich mentaal niet goed voelt. De psychomotorische therapeut (PMT’er), een kameleon die zowel op gebied van bewegen als de mentale zorgtak onderlegd is, zou hier goed op zijn plek zijn. Jeroen Deenik, psychomotorisch therapeut en onderzoeker, is nu betrokken bij de nascholing nascholing “Leefstijlcoaching voor PMT’ers”. Deze opleiding is opgezet met Meijke van Herwijnen (BLCN) en Linda Vrielink, docente op de opleiding Psychomotorische Therapie (PMT). We gingen met Jeroen in gesprek over de kracht van PMT en leefstijlcoaching.
Leefstijl als basis voor gezond leven
Er komt steeds meer bevestiging dat een goede leefstijl ook doorwerkt op andere vlakken. “We zien bijvoorbeeld dat een gezonde leefstijl ervoor zorgt dat je niet alleen fysiek gezonder bent, maar ook mentaal weerbaarder wordt,” begint Jeroen, “leefstijlcoach wordt doordat we steeds meer positieve effecten ontdekken van een goede leefstijl een steeds belangrijker beroep.” Iemand met een gezondere leefstijl, heeft daarnaast vaak ook minder zorg nodig. “Leefstijl is daarom heel belangrijk voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.” Ook al is het belangrijk, het is voor mensen met een psychische aandoening in het bijzonder lastig om een nieuw ritme op te bouwen en ook vast te houden. Een leefstijlcoach kan daarbij goed ondersteunen. “We zien dat op dit moment veel mensen met kennis van leefstijlgedrag zoals leefstijlcoaches of beweegprofessionals over het algemeen nog weinig onderlegd zijn in het begeleiden van mensen met een psychische aandoening. En anderzijds dat mensen die hier al wel zeer ervaren in zijn, zoals psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen en psychiaters, weinig onderlegd zijn in leefstijlgedrag.”
Concreet: waarom tweeledig gespecialiseerd?
“Een psycholoog of verpleegkundige geeft nu bijvoorbeeld wel leefstijladvies of gaat er pragmatisch zelf mee aan de slag, maar dat is niet ideaal” vertelt Jeroen. Een specialist op psychisch vlak kent niet altijd de mogelijkheden en limieten in bewegen en ander leefstijlgedrag. Bovendien hebben zij er vaak weinig tijd en ruimte voor, omdat hun primaire taak ergens anders ligt. “Psychische klachten kunnen echter heel mooi aangevlogen worden vanuit bijvoorbeeld bewegen. Denk aan behandelthema’s zoals grenzen aangeven of zelfvertrouwen: beweeggedrag en psychische klachten en herstel hiervan kunnen elkaar hier prachtig aanvullen.” Ditzelfde geldt omgekeerd: “We zien ook veel mensen die gespecialiseerd zijn op leefstijlgedrag, maar een weg zoeken in hoe ze dan het beste kunnen omgaan met psychische kwetsbaarheid en de begeleiding van mensen met een psychische aandoening, die daarin extra uitdagingen ervaren. Dat is niets ten nadele van wie dan ook; het is van beide kanten logisch dat het uitdagend is omdat ofwel kennis en vaardigheid in leefstijlgedrag óf psychische aandoeningen niet in hun opleiding heeft gezeten,” legt Jeroen uit.
De efficiëntie van een PMT-leefstijlcoach
Vanuit de overtuiging dat zowel kennis en vaardigheid van psychische aandoeningen als leefstijlgedrag noodzakelijk is om psychisch kwetsbare mensen te helpen, is het logisch dat de Psychomotorisch Therapeut een geschikte kandidaat is. “Wereldwijd wijzen onderzoeken uit dat wanneer leefstijlinterventies gegeven worden door professionals die onderlegd zijn in beide gebieden, het effect het grootst is: er is meer gezondheidswinst, mensen houden de nieuwe gewoontes langer vol en de overstap wordt makkelijker gemaakt.” Niet alleen de resultaten op papier zijn positief; de deelnemers die een leefstijlcoach hebben gehad met een achtergrond als psychomotorisch therapeut, zijn ook erg te spreken. “De PMT’er heeft al veel kennis en vaardigheden in huis: deze opleiding verrijkt dat met extra aandacht voor bijvoorbeeld voeding zodat deze vaardigheden ook ingezet kunnen worden als leefstijlcoach,” besluit Jeroen.
Wil je meer weten over de nascholing Leefstijlcoaching voor PMT’ers? Klik dan hier.
Jeroen Deenik is naast zijn betrokkenheid bij de master PMT programmaleider leefstijl en hoofd van de Onderzoekslijn Leefstijl & Somatiek bij GGz Centraal en assistant professor bij de Universiteit van Maastricht. Wil je meer lezen van Jeroen over Psychomotorische Therapie en leefstijlcoaching? Bekijk dan een van de volgende linkjes: het Tijdschrift voor Psychiatrie(opent in nieuw tabblad) en het boek Leefstijlpsychologie(opent in nieuw tabblad).