Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Al deze mensen hebben een plekje in mijn hart gekregen”

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) /
  3. Al deze mensen hebben een plekje in mijn hart gekregen

Tina Bellemans over haar promotieonderzoek  

Hoe maak je duidelijk wat je voelt, als je de emotie zelf niet begrijpt? Psychomotorische therapie (PMT) kan uitkomst bieden. Vanuit haar studie PMT kwam senior onderzoeker Tina Bellemans in aanraking met licht verstandelijk beperkten (LVB). Het ging haar aan het hart hoe zoveel mensen graag willen, maar niet weten hoe: “Stel je voor dat je de hele tijd mee moet gaan met alle stromen omdat je het zelf niet begrijpt. Wij zouden daar gek van worden.” Nu doet ze verder onderzoek binnen het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn naar agressieproblemen onder mensen met een LVB en hoe PMT hen zou kunnen helpen. Inmiddels is Tina gepromoveerd op dit onderwerp en zelfs kartrekker binnen de onderzoekslijn. Tijd om haar een bezoekje te brengen!
 

Onbegrip

Wanneer we boos worden, kunnen we al snel de fysieke signalen oppikken: een verhoogde hartslag, gespannen schouders en wenkbrauwen die naar beneden punten. Tegelijkertijd hebben we ook geleerd om hiermee om te gaan en kunnen we dit af laten vloeien. Zelfs als we het niet helemaal een plek kunnen geven, hebben we wel de ruimte om zelf te bepalen hoe we willen reageren. Maar wat als je deze signalen niet begrijpt? “Binnen deze doelgroep zien we vaak dat mensen niet in staat zijn te herkennen wat er in hun lichaam gebeurt. Het in contact zijn met hun lijf ontbreekt,” vertelt Tina, “daardoor voelt het vaak alsof dingen hun overkomen.” Een agressieve reactie is vaak het gevolg hiervan.

“Het is lastiger dat mensen met een LVB naast hun eigen emoties, ook stuiten op onbegrip in de buitenwereld. Wanneer een kind van twee schreeuwt omdat hij geen koekje mag, vinden we dat ergens nog wel schattig. Wanneer een volwassen man dit doet, reageren mensen anders. De volwassene zou beter moeten weten en zich moeten gedragen, terwijl er mentaal soms nauwelijks verschil zit tussen de tweejarige en deze volwassen, maar verstandelijk beperkte man. Dat kan heel frustrerend zijn.” 

Waar helpt psychomotorische therapie

“Je ziet dat therapie vaak verbaal is, terwijl dit, zeker voor deze doelgroep, erg moeilijk is. Praten over emoties vraagt reflectie, wat erg lastig is bij mensen met een LVB,” vertelt Tina. Daar komt PMT in beeld: “De koppeling met het lijf die voor veel van ons zo vanzelfsprekend is, wordt vergeten, terwijl dat zo belangrijk is. De kracht zit juist in je lichaam. Wanneer je emoties herkent, kun je diezelfde emoties reguleren.” PMT gebruikt bij uitstek het lichaam en doet zo wat ander therapie nog niet lukt: mensen met een LVB krijgen de regie terug. Of, zoals zijzelf dat omschrijven: “Ik ben weer de baas over mijn lichaam en over wat ik doe.”

Ondanks de positieve feedback, moet PMT vaak blijven vechten voor de positie in de behandeling. Zonde, vindt Tina, want het kan zoveel moois brengen. “We zijn bezig met de onderbouwing van PMT: we weten uit de praktijk, zowel vanuit therapeuten- als vanuit cliënten standpunt, dat het werkt. Nu moet het vastgelegd worden. Het doen van onderzoek is een relatief nieuwe tak van sport binnen PMT. Daarom zijn we bezig met het ontwikkelen van tools: welke vragenlijsten kunnen ingezet worden, welke interventies helpen waarvoor en hoe pas je deze toe.” 

Het lectoraat en de praktijk

Het lectoraat heeft korte lijntjes met de praktijk: zo worden vragen die leven op de werkvloer opgehaald, gaan we samen met de praktijk aan de slag om tot opbrengsten te komen, en worden de inzichten vanuit het onderzoek ook weer direct terug in de praktijk gebracht. PMT-modules die worden ontwikkeld, worden vervolgens direct getest en onderzocht. De feedback kan snel worden verwerkt en zo kunnen we op korte termijn veel stappen zetten. De droom als onderzoeker is dan ook om de mogelijkheden van PMT verder te onderzoeken en interventies op te zetten die door de psychomotorische therapeuten gebruikt kunnen worden. “Op die manier kunnen we het PMT'ers niet alleen makkelijker maken in het uitvoeren van hun werk, maar ook in de onderbouwing van hun rapportages naar verwijzers en cliënten.”

Deze doelgroep heeft voor Tina door de jaren heen een bijzonder plekje gekregen: “Ik ben me bewuster geworden van mezelf: je ontdekt niet alleen waar de emoties bij de ander zitten, maar komt ook jezelf daarin tegen. Juist omdat deze doelgroep zo eerlijk en oprecht is. Ze hebben daarom ook echt een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Het allerbelangrijkst binnen dit onderzoek is dan ook dat we zo bijdragen aan de zorg van deze doelgroep.”