Bijna aangemeld
Welke stap zet jij met deze post-hbo?
Jij weet als geen ander de kansen en risico’s van media in het leven van kinderen en jongeren te benoemen. Als jeugd en media coach leer jij beroepskrachten die werken met kinderen en jeugdigen én kinderen en hun ouders/verzorgers hoe zij beter kunnen omgaan met alle vormen van media. Jij maakt beroepskrachten, kinderen en hun ouders dus mediawijzer! Na deze post-hbo-opleiding weet jij straks een sleutelpositie in te nemen in jouw organisatie. Als jeugd en media coach ben jij namelijk dé expert op het gebied van mediawijsheid en mediaopvoeding. Jij bent de spin in het web voor het mediabeleid.
Wat ga je doen?
-
Dit doe je op locatie
2 opstartbijeenkomsten (1 aan het begin van elke module)
14 cursusdagen van 9:30-16:00 uur
2 toetsmomenten (1 aan het eind van elke module)
-
Dit doe je off campus
Uitvoeren praktijkopdrachten
Inbrengen van eigen casuïstiek
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
In verband met de coronamaatregelen vindt deze cursus grotendeels online plaats. Waar mogelijk ontmoeten wij elkaar op de campus.
Onze post-hbo Jeugd & Media Coach bestaat uit 2 modules verdeeld over 9 maanden.
Zo ziet jouw lesweek eruit
Lesdagen zijn op vrijdagen. In de ochtend bereid je gedurende twee lessen (9:30-11:00 en 11:00-12:30) onder leiding van docenten jouw kennis over Jeugd & Media Coaching uit. In het middagprogramma pas je deze kennis onder leiding van een kerndocent toe in projectwerk, dat bestaat uit werksessies, blended learning, intervisie en reflectie. Deze kerndocent biedt jou gedurende de hele opleiding, dus in beide modules, ondersteuning, feedforward en feedback.
De twee modules die je volgt zijn
Module 1 – Het mediawijze opvoedadvies
Module 2 – De mediawijze organisatieAansluiting op de praktijk
Je maakt kennis met de theorie uit recent wetenschappelijke onderzoek naar kinderen, media en opvoeding. Ook maken we constant de koppeling naar jouw dagelijkse praktijk.
Accreditatie en certificering
Je volgt een opleiding die is geaccrediteerd door CPION. Ook zijn we geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Na afloop krijg je dus een erkend post-hbo-certificaat.
Praktische informatie
Om de post-hbo-opleiding Jeugd & Media Coach te kunnen volgen heb je een hbo-diploma nodig. Je wordt opgeleid in de vier onderstaande taakgebieden.
- Betrokken, onderlegd kind- en media adviseur
- Interdisciplinair expert
- Verbindend coach en spil in het netwerk
- Allround mediaprofessional
-
Betrokken, onderlegd kind- en media adviseur
Eenheden van leeruitkomsten
- Signaleren (kan kijken, luisteren; heeft kennis van wat en waarom)
- Analyseren (kan duiden, verbanden leggen, rapporteren op micro- meso- en macro-niveau)
- Adviseren (kan vragen beantwoorden, informatie geven, opvoedadvies formuleren) op basis van signalen en analyse
-
Interdisciplinair expert
Eenheden van leeruitkomsten
- Integreren (kan pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, communicatie- en systeemtheorieën bundelen om risico's en kansen te adresseren)
- Toepassen (kan middelen, lesprogramma's, bijeenkomsten etc. adequaat inzetten bij verschillende doelgroepen en situaties)
- Toetsen (kan vaststellen of de ingrepen tot een bevredigende uitkomst leiden voor individuen en/of organisaties)
-
Verbindend coach en spil in het netwerk
Eenheden van leeruitkomsten
- Initiëren (kan (overstijgende) werkwijzen en processen herkennen, inzetten en verbeteren)
- Coachen (kan collega's motiveren, ondersteunen, enthousiasmeren, of zo nodig afremmen)
- Positioneren (kan zichzelf of de organisatie plaatsen binnen een (extern) netwerk
-
Allround mediaprofessional
Eenheden van leeruitkomsten
- Kennis vergaren (kan relevante vakkennis opzoeken, herkennen en bijhouden)
- Reflecteren (kan stelling nemen en positie kiezen als mediacoach op het gebied van mediawijsheid- en mediaopvoedingsvraagstukken)
- Expliciteren (kan eigen visie en die van de organisatie adequaat verdedigen in het debat en van daaruit helpen ontwikkelen)
-
Is de post-hbo iets voor jou?
Wij richten ons op betrokken professionals in bijvoorbeeld de opvoedondersteuning, het onderwijs, de kinderopvang, verslavingszorg, jeugdzorg, het cultuur- en welzijnswerk of de bibliotheken. Onze groepen bestaan uit minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers.
-
Op welke dagen heb je les?
Je hebt les op de vrijdag van 09.30 tot 16.00.
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
-
-
Dit doe je straks off campus
In totaal besteed je ongeveer 350 uur aan de post-hbo-opleiding Jeugd & Media Coach. Dit is een combinatie van de bijeenkomsten op Windesheim, de praktijkopdrachten die je toepast in jouw werksetting, en het thuis voorbereiden van bijeenkomsten en opdrachten.
Mooie mix van theorie en praktijk
Onze docenten bieden een aantrekkelijk lespakket, waarin theorie in balans is met praktijk. We laten je kennismaken met recent wetenschappelijk onderzoek naar kinderen, media en opvoeding, en koppelen dit aan zaken waar jij in de praktijk mee te maken hebt.
Vraagstukken uit jouw praktijk
Ook ga je aan de slag met opdrachten in je eigen organisatie, waarna een terugkoppeling plaatsvindt in de les. Je brengt resultaten en feedback van je collega’s en management van je organisatie in. Zo maak je een betekenisvolle groei door als jeugd en media coach. En werk je aan actuele mediavraagstukken die spelen in jouw dagelijkse beroepspraktijk.
Twijfel je of je huidige werksetting geschikt is voor het uitvoeren van de projectopdrachten of wil je hulp bij het vinden van een geschikte plek om de projectopdrachten uit te voeren? Onze projectleider en inhoudsdeskundige Svenja Büttner denkt graag met je mee en kan hierin van een advies voorzien. Neem dus gerust contact met ons op.
-
Dit doe je straks off campus
Dit voeg je toe op je cv
Als jeugd en media coach ondersteun en begeleid jij bijvoorbeeld collega’s bij mediaprojecten: van het organiseren van bijeenkomsten voor ouders en het opzetten van een informatiepunt, tot het adviseren over mediawijsheid voor gezinnen. Na deze opleiding kun jij een sleutelpositie in je eigen organisatie innemen en ben je dé gesprekspartner voor alle partners in je werkveld. Zo kun je mediaopvoeding en mediawijsheid in brede zin vormgeven.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | september 2021 | Aanmelden |
Bijna aangemeld
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt € 3.995,- voor de hele post-hbo. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert óf teruggave via de Belastingdienst. Of is er een beurs die je kunt aanvragen? Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Marian van Ingen, senior accountmanager Gezondheid en Welzijn.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals
Studeren bij Windesheim FAQ
Financieringsopties Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Deze opleiding wordt ook in losse modules aangeboden
Wil jij voor je eigen organisatie een project of programma ontwerpen ter bevordering van mediaopvoeding, mediawijsheid of digitale geletterdheid? Dan is dit jouw module!
Wil jij op basis van behoefteonderzoek een opvoedadvies formuleren, uitvoeren en evalueren voor je eigen organisatie? Dan is dit jouw module!