Technisch hybride professional
Wat leer jij straks?
Werk jij in de technieksector, maar wil jij ook graag je kennis en ervaring delen met de volgende generatie? Denk dan eens aan de opstapcursus voor technisch hybride professional. Als hybride professional kun jij twee werelden met elkaar verbinden. Je blijft namelijk werken in je huidige baan maar gaat dit combineren met een baan als docent. In deze opstapcursus krijg je een goed beeld van het werk als docent. Je ontwikkelt pedagogische en didactische vaardigheden en gaat die gelijk toepassen op een school. Jouw werkervaring is waardevol: je gaat na hoe je het onderwijs en het bedrijf waar je werkt beter met elkaar kunt verbinden. Bij de start van de cursus volgt er een intake met een studiecoach van Windesheim.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek(opent in nieuw tabblad)
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Met jouw technische kennis en beroepsvaardigheden is het mogelijk en ben je van harte welkom om als technisch hybride professional aan de slag te gaan in het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo). De sector techniek is continu in beweging en we merken dat ontwikkelingen deze veranderingen doen versnellen. We zien dat hybride professionals vaker betrokken zijn bij proces- en productinnovaties, waardoor je met het combineren van twee soorten banen een mooie bijdrage levert aan het actualiseren van het onderwijs. Als hybride docent kijk je over grenzen van eigen sector heen en weet je zowel het onderwijs als het bedrijfsleven te verrijken. Het levert je afwisseling, brede ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid op én daarnaast vervul je een maatschappelijke opdracht.
Studieprogramma
Deze opleiding is flexibel opgebouwd aan de hand van onderwijseenheden met leeruitkomsten. In leeruitkomsten is beschrijven wat je moet kennen, kunnen en doen als technisch hybride docent. Je gaat aan de slag met:
- Introductie op het dagelijkse werk van een docent (5 EC)
- Effectief lesgeven (5 EC)
- Pedagogisch handelen (5 EC)
- De dagelijkse praktijk van een docent beroepsonderwijs (10 EC)
- Vakdidactiek in combinatie met vakinhoud naar keuze (5 EC)
Samen met je studiecoach van Windesheim kijk je wat, hoe en wanneer je een onderwijseenheid volgt en afrondt en overleg je hoe je het maatwerk gedeelte invult. Je volgt deze onderwijseenheden bijvoorbeeld samen met studenten in het reguliere onderwijsprogramma, via afstandsonderwijs of op een andere afgesproken werkwijze.
Studiebelasting
Dit traject bestaat uit 30 ECTS’s. Dat komt neer op een studiebelasting van zo’n 840 uur. Je stemt bij de start met je studiecoach af hoe lang je over het gehele traject wilt doen. Wil je dit traject binnen een jaar afronden dan betekent dit een studiebelasting van 20 uur per week.
De eenheden die je volgt maken deel uit van het Pedagogisch Didactisch Certificaat voor instructeurs en de NVAO gecertificeerde lerarenopleidingen beroepsonderwijs. Voor elk succesvol afgeronde onderwijseenheid ontvang je een certificaat.
Na dit traject kun je door studeren voor een Associate degree (niveau 5) of Tweedegraads onderwijsbevoegdheid (niveau 6). Met de behaalde certificaten kun je vrijstellingen krijgen. Voor het zij-instroom traject geldt dat de certificaten als bewijsvoering kunnen worden opgenomen bij het geschiktheidsonderzoek.
Startmomenten
Jij kunt in februari en september starten. Wanneer je met een groep wilt starten dan zijn in afstemming ander start momenten mogelijk.
Na afronding van deze cursus
Na succesvolle afronding van deze cursus beheers je de basisvaardigheden van het docentschap en ontvang je een certificaat met bewijs van deelname. Dit certificaat is geen bevoegdheid in het onderwijs. Wel sluit het naadloos aan bij Ad of een tweedegraads onderwijsbevoegdheid.
Matchmaker
Technische onderwijsvacatures zijn moeilijk te vervullen en staan open op korte en lange termijn. De matchmakers van Windesheim beschikken over een groot netwerk binnen de ROC’s in Gelderland en Overijssel en vmbo-scholen. Daarnaast hebben we een samenwerking met STO Twente. Wij hebben zicht op openstaande vacatures en op mogelijkheden voor jou om door een korte stage te ontdekken of het onderwijs iets voor je is. Neem contact met Durk de Boer op als je hier gebruik van wilt maken; d.r.de.boer@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
Waarmee ga je aan de slag?
Je gaat tijdens dit traject aan de slag met het ontwikkelen van je pedagogische en didactische vaardigheden. Het traject bestaat in totaal uit 30 ECTS, dat komt neer op zo'n 840 studieuren.
Modules
Je gaat aan de slag met:
- Introductie op het dagelijks werk van een docent (5 EC)
- Effectief lesgeven (5 EC)
- Pedagogisch handelen (5 EC)
- De dagelijkse praktijk van een docent beroepsonderwijs (10 EC)
- Vakdidactiek in combinatie met vakinhoud naar keuze (5 EC)
Wat levert het je op?
Naast dat jij de vakdidactiek in je eigen praktijk kunt gebruiken en een mooie maatschappelijke opdracht vervult, geeft het je afwisseling in je werk. En het is een mooie kans voor je om je te blijven ontwikkelen. De voordelen van een hybride professional sommen we graag voor je op:
- Je investeert in technisch onderwijs, waardoor je ook meteen investeert in de techniek sector, want je helpt mee om startbekwame professionals af te leveren die direct inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt.
- Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden die je ook in je eigen praktijk kunt inzetten.
- Je kunt talenten van de toekomst scouten.
- Je hebt meer perspectief in economisch mindere periodes.
- Je brengt jouw kennis en ervaring van het bedrijf naar het onderwijs en andersom.
- Je vergroot je netwerk.
-
Onderwijseenheden
De onderwijseenheden gaan over afgebakende thema's uit erkende opleidingen. Hieronder geven we je een inkijkje.
Introductie op het dagelijkse werk van een docent
Tijdens deze module leer je professionele communicatieve vaardigheden beheersen die in de dagelijkse praktijk van de lessen en de school voorkomen. Je zet hierbij bewust aspecten in van actief luisteren. Je neemt waar wat het effect is van de wijze waarop je communiceert en past je communicatie aan op het doel van het gesprek. Zo laat je zien dat je vanuit een gemeenschappelijk doel of belang communiceert. Ook omschrijf je in je eigen woorden het beroep van een docent in het (v)mbo en de taken die hierbij horen.
Effectief lesgeven
Na deze module kun je zelfstandig aan de hand van een didactisch model een activerende onderwijsactiviteit, met aandacht voor het T-PACK-model voorbereiden, uitvoeren (waarbij passende presentatietechnieken getoond worden) en evalueren.
Pedagogisch handelen
In deze module ontdek je hoe je een veilig pedagogisch klimaat kunt stimuleren. Hiervoor zet je in een minder complexe onderwijscontext bewust verschillende middelen in om een professionele relatie met je leerling/student op te bouwen en te onderhouden. Je past bewuste interventies toe om adequaat te kunnen handelen in situaties waarin (groepen) leerlingen/studenten gewenst en ongewenst gedrag vertonen in een onderwijssituatie. Je verwijst hiervoor naar diverse theoretische modellen.
De dagelijkse praktijk van een docent beroepsonderwijs
In deze module ga je je informatievaardigheden verder ontwikkelen. Je gaat aan de hand van een eigen vraagstuk onderwijs en het bedrijf verbinden. Ook laat je zien op startend niveau pedagogische en vakdidactische vaardigheden te kunnen inzetten.
Vaktechnisch in lesverband naar keuze
Naast de bovengenoemde modules, volg je ook een vakdidactisch of vaktechnisch keuzedeel. Hierin werk je aan je persoonlijke en professionele vaardigheden. Je stelt hiervoor samen met je studiecoach een ontwikkelplan op.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Ben jij werkzaam in de technieksector en wil jij graag je kennis overbrengen aan de volgende generatie? Dan is dit traject iets voor jou! Ook als je nog geen lesbevoegdheid hebt, kun je namelijk al de overstap maken richting het hybride docentschap. Een mooie functiemix dus, waarin afwisseling, brede ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid belangrijke begrippen zijn. Beschik jij niet over een lesbevoegdheid voor het mbo? Ook dan is het mogelijk om aangenomen te worden als hybride docent, mits jij beschikt over specifieke expertise en/of praktijkervaring:
- Je mag op jaarbasis maximaal 6 uur per week onbevoegd als docent aan de slag.
- Werk je meer dan 6 uur? Dan is een tijdelijk dienstverband van maximaal 3 jaar mogelijk.
- De stap naar sollicitatie is wellicht groot, maar onze matchmakers helpen je graag! Zij kunnen je ook helpen aan een korte stageplek als jij eerst eens wilt ervaren of het docentschap iets voor je is.
Toelating
Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding, beschik jij over minimaal een afgeronde mbo 4. Ook is het mogelijk om door middel van de 21+ toets toegelaten te worden.
Mocht je later besluiten om een Associate degree of bachelor te volgen, dan kun je vrijstelling krijgen voor modulen die je al gevolgd hebt. Daarvoor heb je minimaal een mbo 4-diploma nodig.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Onderwijsvacatures als docent of instructeur met een technische richting zijn moeilijk te vervullen. Zowel op korte als op lange termijn. Dat maakt het voor jou, met je technische kennis en beroepsvaardigheden, mogelijk en zeer gewenst om als technisch hybride professional aan de slag te gaan in het beroepsonderwijs. Na afronding van deze cursus heb jij een goede indruk van het docentschap. Daarnaast krijg je vrijstellingen op vervolgopleidingen als Ad Educatief Professional Beroepsonderwijs, Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs, Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten, Lerarenopleiding Economie, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Bij de zij-instroom kun je het certificaat meenemen in de bewijsvoering bij het geschiktheidsonderzoek zodat je een zo gunstig mogelijk scholingsplan overhoud.
Wanneer kun je starten?
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 3.045,- voor de hele cursus. Wil je een losse module volgen, neem dan contact met ons op over de kosten en voorwaarden.
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim FAQ Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur