Wat leer jij straks bij in deze cursus?
Heb jij te maken met mensen die leven met voortdurende stress? Merk je dat jouw oplossingen en interventies niet aansluiten omdat de ander al helemaal 'vol' zit? Bijvoorbeeld door de stress om rond te kunnen komen of psychische stress? In deze cursus leer je over de manier waarop chronische stress het brein beïnvloedt en leidt tot kortetermijndenken. Je leert hoe stress-sensitief werken kan zorgen dat mensen weer open gaan staan voor duurzame langetermijnoplossingen.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek
Wat ga je doen?
4 dagdelen verdeeld over 4 cursusdagen
Op onze locatie in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Startmomenten en lesdagen
Er zijn twee startmomenten waarbij je kan deelnemen. Je volgt 4 lesdagen van 3 uur.
- November 2023, lesdag woensdag 9:30 - 12:30 uur
Inmiddels van start gegaan, aanmelden niet meer mogelijk.
- Maart 2024, lesdag donderdag 13:30 - 16:30 uur
7 maart , 28 maart, 18 april, 16 mei (laatste lesdag)
Literatuur
Tijdens de cursus maken we gebruik van het boek : Stress-sensitief werken in het sociaal domein; Inzichten en praktische handvatten voor hulp- en dienstverleners. Jungmann, Wesdorp en Madern (2020).
ISBN 9789036824323Je zorgt zelf dat je in het bezit bent van dit boek.
Leren van andere professionals
Binnen de interactieve lessen is veel ruimte voor uitwisseling en eigen casuïstiek inbreng. Doordat de deelnemers uit allerlei werkvelden afkomstig kunnen zijn, staat ook het leren van elkaar centraal in deze cursus. We vragen dan ook dat je ervaringen deelt en actief oefent in de praktijk.
Certificering
Bij voldoende aanwezigheid en afronding van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Mensen kunnen in hun bestaan tegen van alles aanlopen waardoor chronische stress kan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan financiële problemen, verlies, huiselijk geweld, langdurige werkloosheid of te lang te weinig slaap. Leesvaardigheden kunnen hierdoor behoorlijk ondermijnd worden.
Tijdens deze cursus leer je hoe jouw gedrag zich kan richten op het verminderen van stress bij de ander. Door stress-sensitief te werken maak je praktische zaken laagdrempelig zodat iemand weer in staat is om te veranderen en stappen kan gaan zetten. Je spreekt bijvoorbeeld begrijpelijke taal en zoekt naar ondersteunend beeldmateriaal. Motiverende gespreksvoering is een belangrijk onderdeel van de werkwijze.
Wanneer je stress-sensitief werkt ben je “echt” en toon je de ander een oprechte basishouding waarin een gelijkwaardige respectvolle bejegening en empathie centraal staan. Het werkt dus niet als “kunstje”.
Tijdens deze cursus ga je ook ervaren wat stress met jouw denkvermogen doet. Zo leer je om beter te begrijpen wat er in het brein van mensen met chronische stress gebeurt.
Thema's
Onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen zijn:
- hoe het brein werkt onder invloed van chronische stress
- hoe je dit bespreekbaar kunt maken
- de invloed van jouw benadering en basishouding op de reductie van stress bij de ander
- omgaan met weerstand
-
Is deze cursus iets voor jou?
Werk jij als hulpverlener, begeleider of leerkracht met jongeren of volwassenen die te maken hebben met aanhoudende stress door bijvoorbeeld schulden of psychische problemen? Heb je interesse om te leren hoe je nieuwe inzichten over de invloed van chronische stress op het brein kunt inzetten in jouw werk? Dan is deze cursus iets voor jou!
Voorwaarden deelname cursus
Voor succesvolle deelname zijn een relevante praktijkcontext en leergierigheid de belangrijkste voorwaarden. Verder beschik je over minimaal mbo4 werk- en denkniveau.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze cursus past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen, neem dan contact met ons op via onze collega’s van de bedrijfsvoering mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
-
Opleidingen Professioneel begeleiden
Windesheim is een betrouwbare aanbieder van opleidingen voor professionals, teams én organisaties in begeleidingskundige beroepen als coaching en supervisie.
Meer weten over al onze begeleidingskundige opleidingen?
Opleidingen professioneel begeleiden.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van deze cursus kun je de kennis die je hebt opgedaan over invloed van chronische stress op het brein inzetten bij begeleidings- of hulpverleningsgesprekken.
- Je hebt kennis over de invloed van chronische stress op het denkvermogen.
- Je hebt inzicht met welke benadering je bij kan dragen aan stress reductie bij de ander.
- Je hebt handvatten die je helpen om te gaan met verbale agressiviteit of weerstand.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 7 maart 2024 | Aanmelden |
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 650,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur