Wat leer jij straks in deze cursus?
Je werkt met kinderen en jongeren van 10 jaar en ouder en je merkt dat (social) media een steeds grotere rol innemen in hun leven en daardoor ook in jouw werk. Je wilt meer weten over hoe je jongeren kunt begeleiden op het gebied van mediagebruik. Waar liggen kansen om media op een goede manier in te zetten? Wat zijn de risico’s? Wat is een juiste balans? De kennis en vaardigheden die in deze cursus aan bod komen kun je meteen in de praktijk brengen op je eigen werkplek.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek
Wat ga je doen?
Start januari: lesdag vrijdag ochtend, op onze locatie in Zwolle
Start januari: lesdag woensdag avond op onze locatie in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Je kunt momenteel aan één startmoment deelnemen:
- Januari 2024, 9.30 - 16.00 uur
Data: vrijdag 12 januari 2024 (start), vrijdag 1 maart, vrijdag 22 maart
De groepsgrootte ligt tussen de 8 en 14 deelnemers. Doordat de deelnemers uit allerlei werkvelden afkomstig kunnen zijn, staat ook het leren van elkaar centraal in deze cursus. We vragen dan ook dat je ervaringen deelt en aan de slag gaat met het geleerde in de praktijk.
- Januari 2024, 9.30 - 16.00 uur
-
Waarmee ga je aan de slag?
De samenleving digitaliseert in een razend tempo. Jongeren besteden steeds vaker een groot deel van hun tijd aan mediagebruik. Zo hebben ze contact met leeftijdsgenoten, delen ze wat ze bezighoudt via Instagram of Tik-Tok én zoeken ze (ont)spanning via games. Ook op scholen breidt het werken met digitale media zich steeds meer uit. Het is daarom niet meer dan logisch dat de behoefte aan kennis over mediaopvoeding toeneemt.
Deze cursus geeft je praktische handvatten om opvoeders en jongeren hierbij te begeleiden. Je krijgt daarnaast meer inzicht in onderwerpen waar je als team/organisatie samen afspraken over zou moeten maken en wellicht beleid voor zou moeten ontwikkelen.
Samenwerking met het lectoraat Jeugd en Media
Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het lectoraat Jeugd en Media dat ook enkele gastcolleges zal verzorgen. Hierin maak je kennis met actuele wetenschappelijke inzichten met betrekking tot jeugd en (social) media.
Thema's binnen de cursus Jeugd en Media
Binnen de interactieve lessen is veel ruimte voor uitwisseling en eigen casuïstiek inbreng.
De volgende thema’s komen aan de orde:- Ontwikkelingspsychologie: welke (social) media passen bij het ontwikkelingsniveau van jongeren?
- Invloed van social media op adolescenten: influencers, reclame en fake news.
- Balans: online en offline
- Mogelijkheden van media: digitale geletterdheid en media educatie
- Risico’s en gevaren: incidenten, verslaving en cyberpesten.
- Rol als professional, opvoeder en collega: voorbeeldfunctie, visie, regels en afspraken.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Je werkt met kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, bijvoorbeeld als jongerenwerker, jeugd- en gezinsprofessional, leerkracht of BSO- begeleider. Je wilt graag leren welke invloed social media hebben, wat gezond mediagebruik is, hoe je incidenten moet aanpakken en welke rol jij in jouw beroep kan spelen op dit gebied.
Om succesvol deel te kunnen nemen aan deze cursus zijn een relevante praktijkomgeving en leergierigheid van belang. Daarnaast is mbo/hbo werk- en denkniveau gewenst.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze cursus past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen, neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van deze cursus heb je:
- kennis opgedaan over jeugd en media, o.a. vanuit actueel wetenschappelijk onderzoek over mediawijsheid en digitale geletterdheid;
- inzicht in zowel de mogelijkheden als risico's van mediagebruik door jongeren;
- handvatten om met kinderen, jongeren en opvoeders in gesprek te gaan over mediagebruik en je weet hoe je hen hierbij kan begeleiden;
- een eigen visie op gezond mediagebruik bij jongeren en inzicht in het belang van teamafspraken en mediabeleid van organisaties.
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 12 januari 2024 | Aanmelden |
Wat kost de cursus?
Je betaalt €995 voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Maatwerk en Incompany voor je organisatie
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur