Goed leven met dementie
Wat leer jij straks in deze cursus?
Ben jij als professional werkzaam met mensen met dementie en wil je bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving? In deze zesdaagse cursus staat de mens met dementie op jouw werkplek centraal. Je leert hoe je in gesprek met mensen met dementie en hun naasten kunt kijken wat er allemaal mogelijk is om het goede leven met dementie te waarborgen. We staan onder andere stil bij het levensverhaal, benaderingswijzen, het in kaart brengen van wensen en behoeften, sociale en technische innovaties, we hebben aandacht voor verschillende culturen, gaan in op multidisciplinair werken en een dementievriendelijke leefomgeving.
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
In deze cursus bieden we je verbreding en verdieping van kennis en vaardigheden aan de hand van drie thema's, zodat jij kunt bijdragen aan een goed leven met dementie.
- De persoon met dementie en zijn naaste omgeving: Je hebt kennis vergaard en bent op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van dementie en welke interdisciplinaire samenwerkingen tot stand komen in zorg en welzijn voor mensen met dementie en hun naasten.
- Sociale en technologische innovaties: Je bent op de hoogte van technologische en sociale innovaties in de ondersteuning en zorg voor mensen met dementie, onderbouwt in welke situaties je deze innovaties in zet en past deze toe in de praktijk.
- Dementievriendelijke samenleving: Je hebt competenties ontwikkeld om als professional goed in kaart te krijgen hoe de woon- en leefomgeving van mensen met dementie er uit ziet. Je spoort knelpunten op en adviseert hoe organisaties dementievriendelijk(er) kunnen werken.
Leren in de praktijk
Als uitgangspunt hanteren we dat leren plaatsvindt volgens het concurrency-principe wat betekent dat de cursus alleen gevolgd kan worden wanneer je een relevante praktijkplek hebt waar je de opdrachten kunt uitvoeren. De kennis die je opdoet tijdens de bijeenkomsten verwerk je meteen in je eigen praktijk. Zo ga je aan de slag met het dementievriendelijker maken van jouw werkplek en directe omgeving. Deze opdrachten die je uitvoert in de praktijk, worden afgewisseld met een lesprogramma.
Praktische informatie
Je volgt 6 bijeenkomsten van 6 uur. Daarnaast besteed je circa 20 uur per lesdag aan zelfstudie, het bestuderen van literatuur en video's, het uitvoeren van opdrachten op je eigen werkplek en het reflecteren op ervaringen. Je gaat onder andere aan de slag met het vragen en vastleggen van feedback, het beschrijven van een levensverhaal, het maken van een goed-leven-plan, het opstellen van een advies én het schrijven van een reflectieverslag. De cursus start met minimaal 9 deelnemers. Per startmoment zijn er maximaal 16 plekken beschikbaar.
Cursusdagen
Op dit moment is er een actueel startmoment. Heb je interesse om te starten? We horen het graag, mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Certificering
Bij voldoende aanwezigheid en een voldoende beoordeling op de toetsopdracht ontvang je aan het eind van de cursus een certificaat van Windesheim.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Tijdens de cursusdagen is er aandacht voor kennis- en vaardigheidsontwikkeling. Omdat heel veel over het onderwerp dementie valt te leren en te ervaren hebben we aan de hand van de drie thema’s een selectie van onderwerpen gemaakt. De onderwerpen zijn tot stand gekomen in samenspraak met het werkveld, belangenorganisaties en de literatuur op het gebied van dementie. De onderwerpen zijn:
- Soorten dementie
- Samen beslissen
- De sociale benadering
- Sociale en technologische innovaties
- Onbegrepen gedrag
- Dementievriendelijke samenleving: de invloed van de fysieke en sociale omgeving
- Cocreatie en multidisciplinaire samenwerking
- Diversiteit en inclusie
We nodigen gastdocenten en ervaringsdeskundigen uit die hun expertise met ons delen en maken ruimte voor interprofessionele uitwisseling.
-
Is deze cursus iets voor jou?
Werk jij in de zorg- of welzijnssector en wil jij je bijscholen om mensen met dementie en hun naasten een goed leven te laten leiden? Dan is deze cursus iets voor jou. Je bent bijvoorbeeld werkzaam als verpleegkundige, sociaal werker, medewerker in een sociaal wijkteam, fysiotherapeut, gerontoloog of logopedist. Om deze cursus goed te kunnen volgen, vragen we het volgende van je:
- Je hebt minimaal een mbo-diploma op niveau 4 afgerond.
- Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring met mensen met dementie.
- Je komt op je huidige werkplek in contact met mensen met dementie.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Na de cursus Goed leven met dementie kun je mensen met dementie en hun naasten begeleiden om een goed leven met dementie mogelijk te maken. Je kunt onderbouwde keuzes maken voor het inzetten van sociale en technologische innovaties die aansluiten bij de wensen en behoeften van mensen met dementie en hun naasten én je bent ambassadeur voor een dementievriendelijke samenleving.
Wanneer kun je starten?
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 1.995,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem contact op met Marian van Ingen
Of neem contact op met ons Windesheim Informatie Centrum
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
Studeren bij Windesheim FAQ
Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
Stel ze! Stuur ons een appje, bel of mail ons
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
"Werken met mensen met dementie daagt je uit om ook eerlijk te kijken naar jezelf"
Ilse Lollinga
Alumnus, Verpleegkunde