Bewegend leren
Wil jij kinderen in je klas meer in beweging krijgen?
Je wilt kinderen zo goed mogelijk onderwijs geven, dat is je vak. En je wilt meebewegen met de nieuwste ontwikkelingen. Dan is de cursus Bewegend leren in Zwolle echt iets voor jou. Het uitgangspunt is het combineren van beweging en cognitieve taken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe dat werkt. Kinderen lijken doelgerichter en gemotiveerder, waardoor leren leuker en makkelijker wordt. Met deze cursus ga je meteen de praktijk in, want je krijgt activiteiten mee die je aan leert passen aan jouw groep.
Houd deze site in de gaten, in april wordt bekend op welke data we de cursus in najaar 2023 aan kunnen bieden.
Wat ga je doen?
Er zijn 2 cursusdagen van 3 uur
Woensdag on campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Kinderen lijken doelgerichter en gemotiveerder als ze bewegend leren, waardoor leren leuker en makkelijker wordt. Daarnaast helpt ervaringsgericht leren bij het beter opslaan in het geheugen. Ook merken we dat de motorische fitheid van basisschoolkinderen achteruit gaat. Dit vraagt om meer en kwalitatief goede beweging.
Leren op twee kennisgebieden
In deze cursus leer je om cognitieve vakken te combineren met bewegen. Zodat kinderen op beide gebieden leren. Dus: tafels leren onthouden terwijl je daarbij óók nog eens beter gaat werpen en vangen.
Context leren kennen
Je verdiept je in wat er nodig is om met meer bewegen aan de slag te gaan. Je leert daarbij je eigen omgeving te inventariseren, zodat de context waarin je kinderen laat bewegen goed duidelijk wordt. Verder verken je jouw eigen behoeften, vaardigheden en voorkeuren rondom dit thema. En je leert om aan te sluiten bij wat kinderen willen.
Samenwerken
Je gaat met werkvormen aan de slag die jou en de andere deelnemers stimuleren om creatief en open met elkaar samen te werken. Op deze manier ontstaat er tijdens de cursus een klimaat waarbij ideeën worden uitgewisseld en je de nieuwe werkwijze rondom bewegend leren aanleert.
Onderzoek en verandering
Wij werken onder andere samen met het VU Medisch Centrum. Hier wordt onderzoek gedaan naar bewegend leren. De praktijk leert dat het onderwijs conservatief kan zijn, terwijl er voor bewegend leren verandering nodig is. Daarom zijn bij de cursus ook opleiders betrokken met een veranderkundige achtergrond.
Cursusduur
Voor de cursus kom je 2 middagen naar Zwolle waar je samen met de andere deelnemers praktijkgericht aan het werk gaat. In totaal duurt de cursus 1 maand. De cursusdagen duren van 14.30 tot 17.30 uur.
Lesdata
Deze cursus wordt in het najaar van 2023 weer aangeboden. In april wordt bekend wanneer dit precies zal zijn.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Bijeenkomst 1
In de eerste bijeenkomst nemen we je mee in de wereld van bewegen en leren. Wat zeggen de laatste onderzoeken? Wat zijn ervaringen van onze voorgangers? Je krijgt tien kale activiteiten voorgelegd waarin bewegen en leren op een relevante manier is samengevoegd. Uit deze activiteiten kies je er een aantal. Deze ga je aanpassen en uitvoeren.
Er zijn ook buitenactiviteiten, dus zorg voor een warme jas
Bijeenkomst 2
Bijeenkomst 2 staat in het teken van het uitwisselen van ervaringen met de gekozen activiteiten. Wat ging er goed en wat kan er beter? Hoe zouden ze vertaald kunnen worden naar andere onderwijsactiviteiten.
Er zijn ook buitenactiviteiten, dus zorg voor een warme jas
Ervaringen delen
Delen wordt vermenigvuldigen. Daarom bespreken we hoe de successen gedeeld kunnen worden met enthousiaste collega’s. Ook worden kleine netwerken opgericht van deelnemers om activiteiten met elkaar uit te wisselen. Op die manier blijf je ook ná de cursus actief bezig met het thema.
-
Dit doe je in praktijk
We hebben met het werkveld tien beweegactiviteiten ontworpen die geschikt zijn om te combineren met een cognitieve taak. Maar dit zijn nog kale activiteiten. Samen met andere deelnemers en opleiders vertaal je deze beweegactiviteiten naar je eigen praktijk. En je helpt elkaar om geschikte cognitieve leertaken te integreren in die beweegactiviteiten. Zodat er een rijke en beweeglijke leeromgeving voor de kinderen ontstaat. Op eigen gekozen momenten kom je samen, live of digitaal, met collega’s die bijvoorbeeld met dezelfde groep werken. Hierbij wissel je ervaringen en kennis uit om elkaar te begeleiden en inspireren. Als je dat wilt, kunnen docenten hierbij uitgenodigd worden.
-
Waarom bewegend leren?
Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen doelgerichter en gemotiveerder zijn als ze bewegend leren. Daarnaast helpt ervaringsgericht leren bij het beter opslaan in het geheugen. Ook merken we dat de motorische fitheid van basisschoolkinderen achteruit gaat. Dit vraagt om meer en kwalitatief goede beweging.
Meer weten? Lees het visiedocument.
-
Is deze cursus iets voor jou?
De cursus is bedoeld voor:
- Vakleerkrachten bewegingsonderwijs in het primair onderwijs (PO)
- Groepsleerkrachten in het PO (geef je les aan kleuters, neem dan contact op om eerst af te stemmen)
- Buurtsportcoaches
We vinden het van belang dat de cursus die je kiest bij jou en je situatie past. Starten betekent vaak dat je werk, privé en leren combineert. Je wilt deze cursus ook succesvol afronden. Twijfel je of het niveau aansluit bij jouw vooropleiding, neem dan contact op. Voor de cursus Bewegend leren geldt in elk geval dat je beschikt over een lesgeefpraktijk in het primair onderwijs.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
Je hebt met deze 2-daagse cursus de allerlaatste inzichten op zak over een vooruitstrevende en nieuwe manier van onderwijs geven. Kinderen kunnen hier veel baat bij hebben. Bovendien maakt het je eigen onderwijs leuker en nog afwisselender. Omdat je met activiteiten aan de slag gaat die aangepast worden aan je eigen groep, ontwikkel en vernieuw je je eigen lespraktijk. Weet je jouw collega's enthousiast te krijgen voor deze manier van lesgeven, dan help je hiermee je hele werkomgeving een stap vooruit.
Wanneer kun je starten?
Wil je deze post-hbo-opleiding straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem contact op met Bas Schutte, manager Innovatie en Ondernemen van de Calo
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig dat je van ons ontvangt na je aanmelding. Dit kan soms even duren. Start de opleiding al binnen 4 weken of betaalt je werkgever? Dan ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar, op = op. Wacht daarom niet te lang met je aanmelding en zorg dat je goed bent voorbereid als je het STAP-budget aanvraagt.
Wat kost de cursus?
Je betaalt € 365,- voor de hele cursus. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.