Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Participatief natuurinclusief ontwerpen

Participatief natuurinclusief ontwerpen

  •   Urban Innovation
  •   1 april 2023 - 30 september 2025

Voor een ecologisch inclusieve samenleving is het cruciaal om natuur te integreren in stedelijke omgevingen. Daarvoor moeten ook niet-menselijke soorten gehoord worden. 

  • Lectoraat Urban Innovation
  • Betrokken onderzoekers: Giulia Gualtieri(opent in nieuw tabblad)
  • De PhD is onderdeel van de onderzoeksgroep Urbanism and Urban Architecture en wordt begeleid en gepromoot door de TU/Eindhoven. afdeling Built Environment.

Ecologisch inclusief

Om een ecologisch inclusieve samenleving te bereiken, is het cruciaal om natuur te integreren in stedelijke omgevingen. Strategieën zoals ecosysteemdiensten en op de natuur gebaseerde oplossingen zijn erop gericht om het verlies aan biodiversiteit te beperken en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Ondertussen heeft de snelle verstedelijking het evenwicht tussen menselijke populaties en andere soorten verstoord, waardoor een verschuiving nodig is naar een meer holistisch en inclusief perspectief dat de behoeften van niet-menselijke bewoners erkent. Het implementeren van innovatieve ontwerpperspectieven biedt zowel kansen als uitdagingen. Door de natuur te integreren in het leven van mensen kunnen ontwerpers diverse en zinvolle ervaringen creëren. De overgang naar een natuurinclusieve samenleving vereist echter de ontwikkeling van nieuwe gedragingen, praktijken en organisatorische systemen. Om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken, moeten ontwerpers gevoelig zijn voor de behoeften van niet-menselijke bewoners, door deze bevolkingsgroep zeggenschap te geven en schade aan lokale ecosystemen en diverse soortenpopulaties te voorkomen. 

De onderzoeksvraag richt zich op het ondersteunen van de overgang van participatieve ontwerppraktijken in stedelijke ontwikkeling van een mensgerichte naar een natuurinclusieve benadering. Daarbij wordt gekeken naar het probleem van het verwaarlozen van de behoeften en de rol van niet-menselijke gemeenschappen en natuurlijke ecosystemen in de huidige ontwerpprocessen. Door de natuur te integreren, rekening te houden met niet-menselijke bewoners en de onderlinge afhankelijkheid tussen menselijke en niet-menselijke gemeenschappen te erkennen, wil het onderzoek de antropocentrische vooringenomenheid overwinnen en een holistische en duurzame aanpak bevorderen die alle bewoners en stedelijke ecosystemen ten goede komt.

Het project stelt een mix van onderzoeksmethoden voor met een centrale research-through-designmethodologie met als doel het co-creëren van een nieuw ontwerpperspectief met een groep experts en het testen in meerdere echte ontwerpcasussen in reeds ontwikkelde wijken en nieuwe gebiedsontwikkelingen in de regio Flevoland (en Limburg), waarbij stedelijke ontwerpbureaus en studenten van het Urban Innovation programma betrokken zijn. Deze stap is gericht op een empirische basis en praktijkgerichte verdere ontwikkeling.

Bekijk hier de bijdrage(opent in nieuw tabblad) aan de conferentie van de International Association of Societies of Design Research (iasdr) in oktober 2023. 

Meer weten?

Mail met (Phd) onderzoeker Giulia Gualtieri(opent in nieuw tabblad)