Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Je bent hier gekomen om te blijven, dus we laten je niet zomaar gaan

Juliette Korstanje Switchcoördinator
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Juliette Korstanje switchen van studie

Mijn naam is Juliette en ik ben in juni 2019 afgestudeerd bij Windesheim. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik onderzoek gedaan voor Programma Switch over de impact van uitval in het eerste jaar. Momenteel ben ik Switchcoördinator bij het Studenten Support Centrum van Windesheim in Almere. Ik wil mijn ervaringen graag met je delen.

Waarom stoppen of switchen?

De meest voorkomende reden dat studenten stoppen met hun studie is een verkeerde studiekeuze. Sterker nog, ik heb nog nooit een onderzoek gezien waarin dit niet de meest voorkomende reden was. Een soortgelijke en veel voorkomende reden is het ontbreken van intrinsieke motivatie voor de opleiding of om überhaupt te studeren. Tot slot zijn persoonlijke omstandigheden, teleurstellende studieresultaten en het niet thuis voelen binnen de opleiding redenen om te stoppen met een studie. 

Begeleiding bij je keuzes

Als je twijfelt over je studiekeuze of erover denkt te stoppen of te switchen, is de eerste stap een gesprek met de switchcoördinator van je domein. Je studentbegeleider zal jou doorverwijzen naar de juiste switchcoördinator. De switchcoördinator kijkt vervolgens of jij je vervolgkeuze scherp genoeg hebt om, als dat mogelijk is, direct te switchen van opleiding. 

Mocht je meer tijd en hulp nodig hebben met het maken van een nieuwe studiekeuze, dan word je doorverwezen naar het Student Support Centrum (SSC). Je kunt als student gratis gebruik maken van de studiekeuzebegeleiding van het SSC, en ook als ex-student van Windesheim (max. een half jaar na uitschrijving). Bij deze begeleiding bekijk je je studiekeuzeopties in de breedte: zowel binnen als buiten Windesheim. Het SSC biedt verschillende activiteiten van studiekeuzebegeleiding waar je op basis van je behoefte gebruik van kan maken. Je kunt er terecht voor individuele coaching, testen, studiekeuzetrainingen, studiekeuzekracht 10-daagse en/of workshops.

Meer flexibiliteit

In je eerste semester is switchen bijna altijd mogelijk. Hoe eerder je switcht hoe gemakkelijker het is natuurlijk. Voor het tweede semester geldt dat er samen met de opleiding gezocht wordt naar een programma ‘op maat’ en soms kan dat met behulp van flexstuderen. Bij steeds meer opleidingen kun je ook in februari instromen wat nog meer flexibiliteit biedt om zo snel mogelijk te switchen van studie.

Praat over je twijfels

Erover praten is erg belangrijk. Dit kan met iemand van Windesheim zijn, maar ook iemand in je privéomgeving. Hoe langer je met iets blijft lopen, hoe hoger de drempel vaak wordt om in actie te komen. Ondanks dat het zo kan voelen, is het helemaal niet gek of erg om te twijfelen en te switchen van studie. Zoals eerder genoemd is de verkeerde studiekeuze de meest voorkomende reden dat studenten stoppen met hun studie. Je bent dus niet de eerste met twijfels en zult ook nooit de laatste zijn. 

We laten je niet zomaar gaan!

Windesheim wil graag dat studenten op de goede opleiding zitten, dus hoe eerder je je twijfels bespreekt, hoe sneller ze je daarbij kan ondersteunen. Je bent hier gekomen om te blijven, dus Windesheim laat je niet zomaar gaan zonder jou te helpen met je studiekeuze en het afronden van een studie. Dus, twijfel jij over je studie? Wacht niet langer en praat met je studentbegeleider over de juiste vervolgstap.

Twijfels?  Lees hier meer info over studentbegeleiding