Hackathon armoedebestrijding: De opbrengst van onze winnende studenten
Tijdens de Armoedeweek (10 tot 16 oktober 2022) gingen studenten de uitdaging aan om inventieve ideeën voor armoedebestrijding te bedenken. Dit werd gedaan met een hackathon voor armoedebestrijding op de donderdag, georganiseerd door Gezondheid en Welzijn in samenwerking met het SDG lab Act Now!
Eerder die week zagen zij hoe moedig mensen onder de armoedegrens moeten zijn om de stap te zetten naar hulpverlening. Ook leerden de studenten over de stigma’s en vooroordelen rondom armoede van ervaringsdeskundigen. Er waren speciale lessen, een 50 euro weekchallenge en een kledingruilbeurs.
Tijdens de hackathon gingen 5 teams de strijd aan. Ze staken de koppen bij elkaar en werkten de hele dag aan ideeën voor armoedebestrijding. Ilse, Hydde, Jorno en Willemijn wonnen uiteindelijk de hackathon met hun inventieve concept.
Het team aan het woord
Joran: De feestdagen komen er weer aan. Traditiegetrouw valt rond deze tijd ook het grote speelgoedmagazine door de bus. Alle kinderen gaan hem doorbladeren om te kijken wat voor een cadeaus ze dit jaar willen van sinterklaas of de kerstman. Maar het is niet vanzelfsprekend dat elk kind een cadeau krijgt op de feestdagen. In de regio Zwolle leven 61.000 mensen in armoede.
Wij hebben als team een QR-code bedacht voor speelgoedtijdschriften. Als je de code scant, kom je op een site. Hier kun je cadeaus doneren of je aanmelden om cadeaus voor je kinderen te ontvangen als je het zelf niet breed hebt.
Ilse: Daarnaast komt op de site een helder overzicht van alle hulpinstanties voor mensen in armoede. Er zijn zoveel mooie initiatieven in Zwolle, van subsidie voor zwemles tot gratis menstruatiemateriaal. Maar we kwamen erachter dat het moeilijk te vinden is. Er is geen overzicht en de sites zijn muren van tekst. Wij kregen er al hoofdpijn van als we er naar keken. Moet je nagaan hoe dat is voor mensen die hiervan afhankelijk zijn.
Joran: Daarom stellen wij ons een website voor met pictogrammen en filmpjes. Dat is ook om laaggeletterden te helpen, want 1 op de 5 mensen onder de armoedegrens is laaggeletterd.
Willemijn: Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor armoede. Ik zie ook hoe belangrijk het is als ik naar mijn stage ga in de gehandicaptenzorg. Daar dragen kinderen winterbroeken terwijl het zomer is, of ze komen zonder ontbijt naar school, of met een leeg broodtrommeltje.
Jorno: ‘Toen mijn ouders uit elkaar gingen, merkte ik ook dat ik anders naar geld ging kijken. Na de scheiding was er minder geld over aan het eind van de maand. Pas toen ging ik echt waarde hechten aan wat ik heb. Dat voelt gek, want het blijven dezelfde spullen. Deze ervaring en de armoedeweek hebben ervoor gezorgd dat ik in mijn toekomstige werk als verpleegkundige extra scherp zal zijn op dit thema. Soms loopt zorg naar een cliënt erg stroef, maar weet je niet waarom. Een oorzaak kan armoede zijn, weet ik nu.’