Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“We willen de beleving van het gebouw omhoog halen”

    8 juni 2022
Home(opent in nieuw tabblad) / We willen de beleving van het gebouw omhoog halen

Renovatie van het B- en C-gebouw


Het B- en C-gebouw zijn na deze meivakantie in gebruik genomen! Na twee bouwjaren, is zijn ze er helemaal klaar voor. “Duurzaamheid stond altijd voorop bij de renovatie van beide gebouwen,” vertelt Fabio Ottenbros, die nauw betrokken is geweest bij het proces. In het vorige interview  vertelde hij over de wens om circulair te verbouwen. In hoeverre is dat gelukt en hoe is het proces verlopen? Tijd om terug te gaan naar Fabio!

De start
Klimaat is het startpunt geweest voor de renovatie. “Nadat Gebouw A gerenoveerd was, waren de gebouwen B en C toe aan een renovatie. Allereerst was het luchtklimaat van belang: omdat er zoveel studenten zitten, moet dat goed zijn,” begint Fabio. Daarom kozen we voor een nieuwe klimaatinstallatie die zorgt dat de gebouwen prettig zijn van temperatuur en luchtvochtigheid. “We zagen nu dat de gebouwen in de zomer heel erg warm waren en in de winter moeilijk op een fijne temperatuur kwamen.” Toen de conclusie was dat de gebouwen in dat opzicht vernieuwd moesten worden, was het ook noodzakelijk om de isolatie mee te nemen. “Je kunt niet het gebouw verkoelen of verwarmen zonder goede isolatie. Dan vertrekt alle lucht naar buiten. Dat is zonde.” Zodoende werd er ook gekozen om het gebouw opnieuw te isoleren. Omdat de vloer op een bepaalde  manier is vormgegeven (spankernvloeren), kon er niet doorheen worden geboord. “We moesten om die reden de kanalen buitenlangs plaatsen om het klimaatsysteem te installeren,” vertelt Fabio. “Daarom heeft ook de buitenkant een nieuwe schil gekregen.  In de witte banden zijn de luchtkanalen verwerkt die zorgen voor verkoeling of juist voor verwarming.

Het proces
Na jaren van voorbereiding en plannen, startte twee jaar geleden de bouw. “Logistiek was de renovatie een uitdaging: je bouwt in het hart van de campus,” vertelt Fabio. “Daarom begonnen we in de zomervakantie met de verbouwing van de kantine in het B-gebouw.” Halverwege 2020 brak de corona-pandemie uit. Waar veel bedrijven vastliepen, had de pandemie hier ook wat voordelen: “Natuurlijk hebben we er wel last van gehad met zieke collega’s. Daar hebben we vertraging door opgelopen. Maar de campus was leeg: we konden meters maken omdat we nu geen rekening hoefden te houden met publiek. Al met al zijn we slechts 3 maanden uitgelopen.” Daarnaast is het gebouw circulair gemaakt. “Dit betekent dat we hebben gewerkt met hergebruikte en demontabele materialen. Zo is de volledige gevel uit elkaar te schroeven en kan alles opnieuw gebruikt worden. Zo zie je bijvoorbeeld in het entreegebouw nu de stalen balken die voor de renovatie werden gebruikt voor het dak.” Maar het meest circulair is dat we gekozen hebben om een bestaand gebouw niet te slopen maar te renoveren. Hierdoor blijft de afvalberg beperkt.

Eindresultaat
Nu staan er twee prachtige gebouwen in het hart van de campus. “De opgave was een gebouw te ontwerpen dat aansluit bij de bestaande bebouwing,” licht Fabio toe. En dat is gelukt! Gebouw B en C zijn een prachtige toevoeging geworden op de campus. “We wilden ook de beleving van het gebouw omhoog halen: veel meer licht en veel meer groen. De connectie met buiten moet blijven,” vertelt Fabio. En dat is gelukt: het daglicht dat in iedere ruimte binnenvalt, zorgt voor een welkom, open gevoel. Daarnaast is het groen overal zichtbaar. “Ik ben er trots dat op dat we van een heel oud en gedateerd gebouw, een heel modern gebouw hebben gemaakt,” zegt Fabio. Trots mogen ze zeker zijn: het gebouw dat er nu staat, voldoet aan alle wensen en ziet er van zowel binnen als buiten super uit!

 

Cookie instellingen

Windesheim maakt gebruik van functionele en analytische cookies om het gebruik van de website te optimaliseren. Daarnaast maken we gebruik van cookies voor marketingdoeleinden. Hiermee kunnen we je gedrag volgen op websites. Als je op 'accepteer alle cookies' klikt, geef je hiervoor toestemming. Klik op 'stel je persoonlijke voorkeuren in' om aan te geven welke cookies je accepteert. Lees ons cookiestatement voor meer informatie.


Stel je persoonlijke voorkeuren in