Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Met intensieve ondersteuning is het 6x6-dieet voor diabetespatiënten het effectiefst

  • 14 oktober 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Met intensieve ondersteuning is het 6x6-dieet voor diabetespatiënten het effectiefst

Zes keer per dag een koolhydraatarme maaltijd in combinatie met intensieve begeleiding, blijkt effectief voor diabetespatiënten met overgewicht, blijkt uit onderzoek.
 

‘Koolhydraten zijn de grote boosdoeners voor mensen die kampen met de combinatie overgewicht en diabetes van het type 2’, vertelt onderzoeksleider en associate lector Tommy Visscher van het lectoraat De Gezonde Stad van Hogeschool Windesheim. ‘Het 6x6-dieet is een heel uitgekiend dieet waarbij mensen zich zeer precies moeten houden aan de voorwaarden: niet meer dan 6 gram koolhydraten per maaltijd. Die maaltijdkeuze zelf is behoorlijk vrij en kan onder meer bestaan uit groenten, vetten, vlees of eiwitten. Twee diëtisten in Friesland brachten dit dieet in de praktijk met mooie resultaten. Vervolgens wilden wij als onderzoekers een vergelijking maken om te kijken of het 6x6-dieet effectiever is dan bestaande behandelingen.’ 

Diëtist op hbo-niveau

‘Om een goede vergelijking te kunnen maken moeten patiëntenpopulaties qua achtergrond hetzelfde zijn. We hebben daartoe data van diëtisten in heel Nederland met elkaar vergeleken. Hoewel de vergelijking lastig was, kregen we wel een bevestiging van ons vermoeden dat het 6x6-dieet betere resultaten levert. Ondanks een slechtere gezondheidssituatie van onze groep verbeterde hun diabetes dankzij het dieet sterker dan bij de vergelijkingsgroep die een traditionele behandeling kreeg. De patiënten werden ondersteund om hun dieet zo aan te passen dat ze maximaal 6 keer per dag 6 gram koolhydraten consumeerden. Na een jaar was de gewichtsdaling het grootste en de diabetesinstelling het beste bij het 6x6-dieet. Dat was een bevestiging van de kwaliteit van het dieet maar ook een belangrijke andere indicatie: dat een goede begeleiding van een diëtist op hbo-niveau essentieel is.’ 

Winst

‘Inmiddels hebben we de onderzoeksresultaten gepresenteerd op congressen en krijgen dan veel vragen over de vergelijking van appels en peren. Wij leggen de aandacht vooral op het feit dat een grote winst het intensievere contact met de professional is. Gezondheidsbevordering is dus niet een kwestie van ‘one size fits all,’ maar vraagt om een professionele, persoonlijke benadering. Patiënten leren door intensieve begeleiding wat het dieet inhoudt en waar ze op moeten letten. Ze leren hun eigen lichaam beter kennen. Belangrijke voordelen van het dieet zijn dat patiënten afvallen, zich veel gezonder gaan voelen en minder medicijnen nodig hebben. 

Publicatie

De onderzoeksresultaten over het 6x6-dieet van het lectoraat De Gezonde Stad in samenwerking met het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO), studenten van de Hanzehogeschool en Dieetzorg Friesland zijn te lezen in een publicatie(opent in nieuw tabblad).

Download de publicatie over het 6x6-dieet

Delen via: