Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Trots op erkenning Europese Commissie voor Green PAC iLab

  • 27 november 2019
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Trots op erkenning Europese Commissie voor Green PAC iLab

Green PAC iLab, het startersinitiatief voor jonge ondernemers in de kunststofsector van hogeschool Windesheim en NHL Stenden heeft de Grand Jury Prize gewonnen bij de uitreiking van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering.

‘We zijn ontzettend trots dat GreenPAC ilab deze prestigieuze prijs van de Europese Commissie heeft ontvangen. Het is ook een erkenning voor ons lectoraat Kunststoftechnologie, dat met kennis en haalbaarheidsstudies de startende ondernemers al zes jaar ondersteunt’, aldus Inge Grimm, lid van het College van Bestuur van hogeschool Windesheim.

‘Dit is een belangrijke bevestiging van ons werk en onze inzet. Voor de startende ondernemers zelf, maar ook voor de partners die hen ondersteunen vanuit de kennisinstellingen en de kunststofindustrie’ , benadrukt Bastian Coes, manager van Green PAC iLab.

Circulair ondernemen als basisvoorwaarde

Uit 260 genomineerde Europese projecten kwam Green PAC iLab als beste Europese ondernemersproject naar voren. Volgens de jury een uniek en toekomstgericht initiatief dat een nieuwe generatie ondernemers in de kunststofindustrie op weg helpt, voor wie duurzaamheid en circulaire economie basiswaarden zijn. Dit heeft al tot onderscheidende startups geleid. Een voorbeeld is het bedrijf DutchFiets(opent in nieuw tabblad), dat circulaire fietsen produceert van kunststof. Of het bedrijf OVdesigns(opent in nieuw tabblad) dat wil bijdragen aan de vergroening van de sector en een kunststof maakte uit biobased grondstoffen, namelijk koffiedikgranulaat.

Uniek concept

De jury noemde het startersinitiatief uniek in zijn soort. Onderscheidend is de coaching die wordt geboden, waarbij er veel aandacht is voor de technische kant van een businessplan. Kunststof vraagt om complexe technologische kennis en ervaring, wat het ondernemen in de kunststofindustrie extra uitdagend maakt. De starters die zich vestigen bij Green PAC iLab kunnen rekenen op de expertise van het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim en lectoraat Duurzame Kunststoffen van hogeschool NHL Stenden. Die kunnen met een take-off subsidie van NWO-SIA haalbaarheidsstudies uitvoeren. Dat geeft een startup legitimiteit en helpt bij het verkrijgen van financiering.

Green Pac Ilab is in 2013 gestart en heeft de afgelopen zes jaar 45 ondernemers ondersteund. Twintig van hen zitten nog in het begeleidingstraject, dat ongeveer drie jaar duurt.

Bekijk hier(opent in nieuw tabblad) de video van de prijsuitreiking.

foto door Dennis Huele

Delen via: