Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

'Als kinderen niet regelmatig zwemmen, verleren ze het snel.'

  • 31 juli 2018
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Als kinderen niet regelmatig zwemmen verleren ze het snel

Kinderen met een zwemdiploma die niet regelmatig zwemmen, verleren het snel. Zo blijkt uit onderzoek.

Mandy van der Weijden, onderzoeker en hogeschooldocent Sportkunde bij de Calo, analyseert deze zomermaanden de data van een onderzoek naar de vaardigheden van kinderen NA het halen van hun zwemdiploma. 

Zwemmen kun je verleren

De voorlopige resultaten wijzen uit dat je zwemmen kunt verleren. Van der Weijden: 'We hebben ruim honderd kinderen die hun zwemdiploma B op zak hadden, opnieuw laten afzwemmen. Veel vaardigheden bleken verleerd: 5 tot 10 procent zakt. Dat is niet gek; uit de literatuur blijkt dat als je kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud een nieuwe vaardigheid leert, je dit regelmatig moet herhalen als je wilt dat het beklijft.'

Kwallen en haaien

Kinderen noemen kwallen en haaien als gevaar bij zwemmen in de natuur, maar benoemen geen andere gevaren zoals diep water, stroming en golven. Verder blijkt dat er tussen kinderen en ouders een discrepantie bestaat over hoe competent kinderen zich voelen in sloten, plassen en meren. Kinderen voelen zich niet competent, ouders denken dat hun kinderen zich daar wel competent voelen. 'Dat is gevaarlijk', concludeert Van der Weijden.

Van Der Weijden verwacht eind augustus/begin september de definitieve onderzoeksresultaten. Ze werkt onder andere aan een breed in te zetten onderzoeksinstrument: een vragenlijst voor kinderen in verschillende watercontexten. Ook verwacht ze vervolgonderzoeken te doen. Dit onderzoek levert daar input voor.

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit het project NLZwemveilig(opent in nieuw tabblad), in opdracht van het ministerie van VWS en de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Lees ook het artikel van de NOS over het verleren van zwemmen(opent in nieuw tabblad)
En de tips van NLZwemveilig om de zwemveiligheid te vergroten(opent in nieuw tabblad)

Delen via: