Studeren en kinderen
Studeren en kinderen, hoe combineer je dat?
Check voor je aan een studie begint goed of het haalbaar is om een studie met het ouderschap te combineren. Denk daarbij aan tijdsdruk, financiën, kinderopvang en andere hulp die je nodig denkt te hebben. Vraag je bij die afweging ook af welke opleidingsvariant het meest haalbaar is in jouw situatie. Windesheim heeft een breed aanbod opleidingen en er zijn verschillende opleidingsvarianten. Naast bachelor hbo-opleidingen zijn er ook tweejarige Ad-opleidingen en sommige opleidingen kennen een deeltijdvariant, een duale variant of een blended learning variant. Informeer vooraf welke varianten de studie van jouw keuze aanbiedt en welke variant het beste bij jouw situatie past. Een opleidingsvariant heeft gevolgen voor je planning, bijvoorbeeld als je een baan combineert met opleiding en gezin. Verder kan een opleidingsvariant financiële consequenties hebben, bijvoorbeeld wel of geen recht op studiefinanciering.
Aanpassingen en ondersteuning
- Als er tijdens de zwangerschap aanpassingen in meubilair nodig zijn, bijvoorbeeld een andere stoel, dan is dat te overleggen met de studentendecaan.
- Voor studenten die willen kolven is er een kolfruimte beschikbaar. De studentendecaan kan je daar meer over vertellen.
- Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met je studentbegeleider en de studentendecaan over aanpassingen in het rooster, het studietempo, of in het programma voor een stage of afstuderen.
Gespreksgroep
De opleiding Social Work in Almere organiseert counselor ouderbijeenkomsten. Studerende ouders van Social Work, maar ook van andere opleidingen, komen in deze bijeenkomsten bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, tips te delen en elkaar te motiveren. Wil je je hiervoor aanmelden, mail dan naar Iris Bliek: i.bliek@windesheim.nl
Tips voor studerende ouders
- Maak een wekelijkse, realistische planning waarbij je ook rekening houdt met het maken van huiswerk, eventueel huishouden en tijd om met je kind(eren) door te brengen. Een goede planning is essentieel!
- Stel prioriteiten. Als je je volledig wilt inzetten voor je kind en je studie, kun je waarschijnlijk minder tijd besteden aan andere dingen.
- Merk je dat het studietempo te hoog voor je ligt, of dat je een periode wat minder intensief kunt studeren vanwege de zorg voor je kind? Vraag dan een gesprek aan met jouw studentbegeleider, de counselor (bij de opleiding Social Work locatie Almere), of met een studentendecaan.
- Plan naast je schoollessen ook tijd in voor zelfstudie. Vooral tijdens tentamenweken is het handig als je ervoor zorgt dat je tijd hebt om te leren en dus opvang hebt voor je kind.
- Motiveer jezelf voor een betere toekomst en blijf positief denken. Sommigen ervaren het als lastig om studie en kind te combineren, maar met een goede planning en een positieve mindset kom je ver!
- Zoek contact met andere studerende ouders, die kunnen jou namelijk steunen en helpen. Samen kunnen jullie ervaringen uitwisselen en dingen bespreken waar je tegenaan loopt.
Handige websites
Financiën
Studeren én voor een kind zorgen is al een hele opgave. Maar het kan ook financiële uitdagingen hebben. Welke voorzieningen zijn er dan?
-
-
Studiefinanciering
Als je jonger bent dan 30 jaar en een voltijd- of duale opleiding aan hbo of universiteit volgt, dan kun je studiefinanciering aanvragen. Er zijn ook mogelijkheden voor extra studiefinanciering. Je kunt bijvoorbeeld de ‘Eenoudertoeslag’ aanvragen als je een kind hebt en geen partner. Dit kan jouw eigen kind zijn, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is dat je kinderbijslag voor dit kind ontvangt, of dat het kind bij de gemeente op jouw adres staat ingeschreven. Kijk voor meer uitleg hierover op de website van DUO. Hier vind je ook informatie over de omschrijving van een partner die DUO hanteert.
Deeltijdstudenten onder de 30 jaar kunnen mogelijk het ‘Levenlanglerenkrediet’ aanvragen. Kijk op de website van DUO of dit voor jou geldt.
Als je 30 jaar of ouder bent op het moment dat je aan je studie begint, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt mogelijk wel gebruik maken van het ‘Levenlanglerenkrediet’. Kijk op de website van DUO of dit voor jou geldt.
Als je 30 jaar of ouder bent en/of een deeltijdstudie in de sector Onderwijs volgt, heb je mogelijk recht op de Tegemoetkoming voor leraren van DUO.
Ook zijn er soms mogelijkheden voor 12 maanden extra studiefinanciering als je een lerarenopleiding volgt na een andere hbo- of universitaire opleiding. Kijk voor beide situaties op de site van DUO of dit voor jou kan gelden. -
Toeslagen
Studerende moeders of vaders kunnen kinderbijslag (SVB) krijgen, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget (Belastingdienst). Meer informatie hierover vind je op de websites van de SVB en de Belastingdienst. Er is ook een website van de overheid voor alleenstaande ouders die willen gaan studeren: studiemetkind.nl. Deze website maakt je wegwijs in de financiële regelingen.
-
Belastingdienst
Als je geen recht hebt op studiefinanciering kun je mogelijk in aanmerking komen voor belastingaftrek van een deel van de studiekosten. Dit geldt ook wanneer je in deeltijd studeert (wel of niet naast een baan). Kijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.
-
Profileringsfonds windesheim
Wanneer je studievertraging oploopt door je zwangerschap of door een andere bijzondere omstandigheid, zijn er mogelijkheden om gedurende 4 maanden een financiële bijdrage uit het Profileringsfonds van Windesheim te krijgen.
-
Financieel coach/financieel spreekuur
De financieel coach van Windesheim in Almere kan samen met jou kijken naar de balans tussen inkomsten en uitgaven, je adviseren over het aanvragen van toeslagen, of over andere financiële zaken. Meer informatie over de financieel coach vind je bij het Studiesuccescentrum Almere.
Windesheim in Zwolle heeft een financieel spreekuur waar studenten van relevante opleidingen onder begeleiding van professionals andere studenten adviseren over financiën. Dit spreekuur kun je bereiken via financieelspreekuur@windesheim.nl .
-
Wat moet je doen bij (dreigende) studievertraging?
Het is belangrijk dat je vertragende omstandigheden (bijvoorbeeld zwangerschap of bijzondere omstandigheden binnen of buiten het gezin) zo snel mogelijk meldt bij je studentbegeleider en de studentendecaan. Mogelijk kom je in een later stadium in aanmerking voor financiële ondersteuning van DUO of het Profileringsfonds van Windesheim. Ook in het kader van het Studieadvies is het belangrijk dat jouw studentbegeleider en de studentendecaan afweten van je omstandigheden. In een gesprek met de studentendecaan kun je de (financiële) gevolgen van je vertraging bespreken en samen naar oplossingen zoeken.
-
Studiefinanciering
Belangrijke regels en reglementen
Meer weten?
Studiesuccescentrum Almere
- ssc-almere@windesheim.nl
- 088 - 469 66 50
Telefonisch spreekuur: maandag tot en met vrijdag 12.45 - 13.15 uur
Studiesuccescentrum Zwolle
- studiesuccescentrum@windesheim.nl
- 088 - 469 91 00