Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Voorbereiding open dag

  Banner image
  Op de open dag

  Kom jij binnenkort naar de open dag?

  Wij raden je aan niet zomaar in het wilde weg open dagen te bezoeken, maar je eerst voor te bereiden. Dan haal je veel meer uit je bezoek! Een studie uitkiezen is namelijk niet niks, maar met een goede voorbereiding kun jij het ook!

  Tips

  • Praat tijdens de open dag met ouderejaars studenten en vraag naar hun ervaring. Zij hebben zelf ook voor een keuze gestaan, dus weten hoe het is.
  • Stel je vragen ook aan een opleidingsdocent of coördinator.
  • Schrijf van elke voorlichting op wat je wel en niet aansprak. Je gaat dit niet allemaal onthouden en daarnaast is het prettig deze informatie te hebben als je studies vergelijkt, eventueel op andere hogescholen.
  • Twijfel je nog erg? Kom tijdens de open dag naar het Studiekeuzecafé en ga in gesprek met een studiekeuzecoach.
  Na de open dag Teveel twijfels?

  Na de open dag

  • Maak een top 3 van de leukste opleidingen en geef aan wat de voor- en nadelen zijn. Is dit nog niet helemaal scherp? Dan moet je misschien nog een gesprek plannen met een docent of student van de opleiding.
  • Bespreek jouw bevindingen met iemand die jou goed kent.
  • Volg een proefles of kom meelopen. Zo ervaar je hoe het is om echt te studeren bij die opleiding(en).
  • Teveel twijfels? Vraag dan een gesprek aan bij een onafhankelijk studiekeuze- en loopbaancoach of een studiekeuzetraining volgen.

  Wat als ik de verkeerde studie kies?

  Nadat je een keuze hebt gemaakt, ga je er natuurlijk voor de volle 100% voor! Het mag spannend zijn, dat hoort bij nieuwe keuzes, maar de eerste stap is gezet.

  Ontdek je aan het begin van je nieuwe studie toch dat het niks voor je is? Bespreek het op tijd met je studentbegeleider. Er zijn vaak nog allerlei mogelijkheden om te switchen naar een andere studie.

  Ik weet écht niet wat bij mij past

  Help, ik weet het écht niet

  Een keuze maken gaat vaak in fases: eerst verkennen, daarna verdiepen en opties vergelijken. Pas daarna ga je knopen doorhakken. Wees geduldig als je het nog niet weet en daar van baalt, dat mag en is niet gek! Helaas weet je nooit 100% zeker dat je de juiste keuze maakt, maar je kunt wel veel uitzoeken en ervaren om in de buurt te komen van die 100%.

  Het is de kunst om eerst de blik naar binnen te werpen (wie ben je, wat kan je en wat wil je) en daarna te kijken welke opleiding daarbij past. Zo creëer je een persoonlijk zoekprofiel van jezelf.