Door afstandsleren werd het grapje om docent te worden werkelijkheid
Mijn naam is Moniek Bouwmeester, 39 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Sinds oktober 2019 werk ik na een lange carrière in de welzijnssector als docent Biologie bij CSG Vincent van Gogh in Assen, locatie Salland.
Na 19 jaar werken in een woon- en zorgcentrum, eerst als activiteitenbegeleider, later als teamleider en de laatste jaren als vrijwilligerscoördinator, koos ik weer voor de schoolbanken. Momenteel zit ik in mijn vierde jaar van de opleiding en hoop ik voor de zomer af te studeren.
Het was tijd voor iets nieuws
Ik koos voor de studie Biologie omdat ik binnen mijn vakgebied alle functies had vertolkt die bij mij pasten. Daarom vond ik het tijd voor iets nieuws en totaal anders. Mijn man is al jaren docent en hij had al eens laten vallen dat hij mij wel als docent zag functioneren. ‘Leuk grapje’, dacht ik dan. Toch ben ik er serieus over gaan nadenken en is het ‘grapje’ inmiddels waarheid geworden.
Leren op afstand
Ik koos heel bewust voor een carrièreswitch en voor de opleiding tot docent Biologie. Dat vakgebied vond ik altijd al fascinerend: hoe werkt het menselijk lichaam, welke invloeden hebben organismen op elkaar, enzovoort. Toen ik eenmaal de keuze had gemaakt om mij te oriënteren op een mogelijke studie, keek ik eerst waar de studie werd aangeboden. Windesheim was wat betreft reisafstand de meest logische keuze. Daarom heb ik eerst de website verkend. Toen ik de mogelijkheid zag om de studie via afstandsleren te volgen, heb ik niet meer getwijfeld!
Een stapje terug
Een opleiding volgen en daarnaast werken was financieel eigenlijk de enige optie. Een gezin en een hypotheek laten het niet toe om een studie op de ‘reguliere’ manier te volgen. Maar eerlijk is eerlijk: elke dag weer in de schoolbanken zag ik ook niet zitten. De combinatie studeren en werken bevalt goed. Al moet ik er wel veel voor opzij zetten! Toen ik startte heb ik in mijn werk een stapje terug gedaan, zowel in het aantal werkuren als in functie. Ook privé vroeg de studie om de nodige aanpassingen en flexibiliteit maar als je gezin en familie achter je staan, dan is het goed haalbaar.
Begeleiding
De begeleiding vanuit Windesheim ervaar ik als goed. De vakdocenten zijn per mail goed bereikbaar en zijn zich er goed van bewust dat je als student afstandsleren andere ‘lestijden’ hebt. Als afstandsstudent heb je dit ook nodig om verder te kunnen. Ik heb dan ook geen moment het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond in de zin van: ‘succes en zwemmen maar!’
Vaker ‘nee’ zeggen
Ik kan het iedereen aanbevelen om een studie via afstandsleren te gaan volgen. Wel moet je bereid zijn om keuzes te maken. Omdat ik geen ervaring had in het geven van onderwijs had ik geen vrijstelling. Dan is het een pittige klus. Maar met goed plannen en bewuste keuzes maken (vaker ‘nee’ zeggen. Geloof me dat is wennen, maar het kan) is het allemaal te doen.
Tips
Maak gebruik van de optie voor proefstuderen! Je maakt dan al kennis met de ELO, hoe er gewerkt wordt met readers en rubrics en als het goed gaat heb je al een onderdeel van een module afgerond.
Mijn belangrijkste tip: onderschat het niet. Een opleiding via afstandsleren scheelt een hoop reistijd, maar vraagt wat betreft studiebelasting net zoveel van je als een dagstudie. Bovendien heb je misschien iets meer zelfdiscipline nodig. De verleiding om andere dingen te gaan doen is soms groot, maar de deadlines waar je elke periode naar toe werkt blijven staan.
En heb je geen ervaring in het vakgebied van jouw opleiding? Vraag of je ergens een keer mag meelopen. Ik heb dit ook gedaan en het nam mijn laatste stukje twijfel weg om te kiezen voor een carrièreswitch.