Ik werk ook nog 4 dagen in de week
Sinds 2016 werk ik als orthopedagoog op een vmbo-school in Haarlem. Hierdoor zag ik natuurlijk een hoop lessen en werd ik zelf ook enthousiast om voor de klas te gaan staan! De keuze voor Nederlands was vrij snel gemaakt. Ik ben altijd goed geweest in talen en vond het vak Nederlands op de middelbare school leuk om te volgen. Daarnaast houd ik van lezen.
Het vak Nederlands is heel breed. Je hebt natuurlijk spelling en grammatica. Maar daarnaast heb je debatteren, kijken en luisteren – waarbij je naar programma’s leert kijken en die analyseert – presenteren, allerlei soorten verhalen lezen, schrijven...Tal van mogelijkheden! Ook vind ik het leuk dat je bij Nederlands een vakoverstijgende rol hebt: presentatievaardigheden, schrijfvaardigheden en luistervaardigheden heb je bij elk vak, bij elke vervolgstudie en in vrijwel elke baan nodig.
Op afstand
Ik woon in Amsterdam. Waarom studeer ik dan in Zwolle en niet dichter bij huis? Bij Windesheim in Zwolle kan ik een opleiding via afstandsleren volgen en dat is nu juist wat perfect aansluit bij mij. Ik werk vier dagen in de week als orthopedagoog, docent Nederlands en mentor. Ik heb dus weinig tijd voor mijn studie en moet alles strak plannen. Voor afstandsleren is het belangrijk dat je goed kunt plannen en zelfdiscipline hebt. Als je dat lastig vindt, raad ik je sowieso aan om een opleiding te volgen waarbij je wel (wekelijkse) contactmomenten hebt. Je hebt bij afstandsleren maar een paar keer per jaar contactmomenten, die vaak ook niet verplicht zijn.
Zelf bepalen
Het wisselt per week hoeveel tijd ik heb voor de studie: de ene week is het wat rustiger, de andere week heb ik rapportgesprekken en is het extra druk. Het is daarom heel fijn dat ik zelfstandig mijn studieplanning en studietempo kan bepalen. Momenteel zit ik in mijn 2e jaar. Maar doordat ik aardig wat vrijstellingen heb en stages heb kunnen combineren, hoop ik deze zomer/herfst al af te studeren. Ik volg nu met name 3e- en 4e-jaars vakken.
Betrokken studiebegeleider en docenten
Ik heb een slb’er, Joris. Een slb’er is een soort mentor bij wie je terecht kunt wanneer je ergens tegenaan loopt. Dat is heel prettig, het geeft houvast en steun. Er is gedurende een studiejaar geregeld een moment ingepland met je slb’er waarin je alles even doorloopt: hoe gaat het met je, hoe sta je ervoor, wat zijn je doelen? Dat is fijn, dat er iemand anders dan jijzelf bij je studievoortgang betrokken is. Daarnaast zijn ook alle vakdocenten betrokken en goed bereikbaar. Als er iets onduidelijk is, kun je altijd mailen en krijg je vrijwel altijd snel een reactie.
Leuke dingen naast de studie
Studeren naast het werk is vrij zwaar. Ik ben op woensdagen vrij en doe op die dag het meeste voor de studie. Daarnaast studeer ik ook in mijn weekend, en soms nog een avond. Belangrijk is dat je daarnaast ook leuke dingen blijft doen: sporten, naar de bioscoop gaan, met vrienden afspreken. En die leuke dingen kunnen je ook weer de energie geven om verder te gaan!
Gewoon doorgaan
Ik ben al docent Nederlands, maar ik moet nog mijn bevoegdheid halen. Als ik deze opleiding heb afgerond, hoop ik het lesgeven te blijven combineren met mijn werk als orthopedagoog en mentor. Het persoonlijke, een-op-een-contact met leerlingen vind ik heel waardevol. Wellicht wil ik ook nog wel les gaan geven aan internationale schakelklassen. Of misschien mijn eerstegraads bevoegdheid halen. Of allebei! Ik ben nog jong (25) en kan nog alle kanten op.