Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Leuk om de Amerikaanse cultuur en levensstijl te leren kennen

Sjors ten Tije studeerde een paar maanden in Amerika
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Sjors ten Tije

Ik ben Sjors en doe de Lerarenopleiding Engels. In mijn derde jaar ben ik drie maanden naar de Verenigde Staten gegaan voor een minor aan de William Paterson University in New Jersey. Als docent Engels moet je in je derde jaar verplicht 10 weken naar een Engelstalig land. Het was een ontzettend boeiende en leerzame ervaring waarbij ik me onderdompelde in een andere cultuur en nieuwe vriendschappen sloot. Het vereiste dat ik buiten mijn comfortzone trad, maar het was absoluut de moeite waard!

Verschillen in onderwijs

Het onderwijs in de Verenigde Staten is heel bijzonder. Als je in Nederland een studie kiest, staat je vakkenpakket vast en heb je meestal alleen vrije keuze in de minor en stage. In Amerika kiezen studenten zelf uit verplichte vakken die bij hun opleiding (major) horen. Daarnaast mogen ze courses kiezen die niks met de major te maken hebben. Zo kun je Business studeren en vakken volgen op het gebied van rechten of film.

Ik was ook vrij in mijn vakkenpakket en koos Radio & TV, Urban Cities, American Law en Improvisation. Het onderwijs was makkelijker dan op Windesheim. Zo was een vak volledig online en kon ik een toets maken met het boek open. Law was wel intens; ik moest flink meeschrijven om alle uitzonderlijke wetten te begrijpen. En tijdens Improvisation werd mijn Engels uitgedaagd, want ik moest snel en op hoog niveau een act neerzetten.

Auto gekocht

Het is echt een autoland; het openbaar vervoer is matig, fietsen doen ze niet en lopen kun je niet omdat er geen stoep is. Na een week besefte ik dat ik zonder auto de campus niet af zou komen, dus ik besloot online een tweedehands auto te kopen. Dat bleek nog niet zo makkelijk, maar voor $ 2000 wist ik een Ford Taurus met een kilometerstand van 450.000 op de kop te tikken. Een typisch Amerikaanse auto met een sterke motor waarmee ik naar Washington en Canada ben gereden. Helaas ging de auto een week voor vertrek stuk en raakte daardoor onverkoopbaar, maar ik heb absoluut geen spijt van de aankoop!

Kosten en eten

Studeren buiten Europa kan snel erg duur worden. Ik was in totaal zo’n $ 11.000 kwijt. De accommodatie, inclusief eten, kostte $ 6.000. Ik at elke dag in de dining hall. Dat was lekker, maar ontzettend ongezond. Ze serveerden elke dag aardappels, rijst, kip, hamburger en vlees, maar op wat sperziebonen na heb ik geen groente gezien. Af en toe ging ik zelf naar de supermarkt voor wat fruit. Natuurlijk hangen de kosten af van hoe gek je het maakt, maar ik had flink gespaard en lette niet erg op mijn uitgaven omdat ik echt alles uit mijn ervaring wilde halen.

Vrienden maken

Om vrienden te maken ben ik gewoon op mensen afgestapt. Zo’n campus is net een klein dorp, waardoor je op een gegeven moment mensen herkend en begroet. Ik wilde ook lid worden van het voetbalteam, maar die jongens speelde op heel hoog niveau dus dat werd ‘m niet. Je moet er vooral rekening mee houden dat je niet op dag 1 al meteen veel mensen kent. Dat duurt gewoon even. Zodra je wat mensen kent, word je sociale kring vanzelf groter. Ik werd lid van de studentenvereniging en ging daar alleen maar om met Amerikanen. Het was heel leuk om hun cultuur en levensstijl te leren kennen. Dat is voor mij eigenlijk het meest waardevolle aspect van mijn ervaring geweest.

Vereniging en cultuurverschillen

Toen ik lid wilde worden van de vereniging werden meteen de cultuurverschillen duidelijk. In Amerika zijn ze veel minder direct! De vereniging was verbonden aan de universiteit en het was administratief bijna onmogelijk om mij als lid toe te voegen. Dat durfde ze alleen niet te zeggen en probeerde het op allerlei subtiele manieren te laten weten. Ik begreep niet waarom ze zo vaag deden en ging er juist vol voor. Uiteindelijk hebben ze hun best gedaan om mij alsnog lid te maken en het was heel gezellig! Huisfeestjes, samen geld ophalen voor het goede doel… En natuurlijk moest ik me in het begin een beetje bewijzen! In het begin zijn Amerikanen afstandelijk, maar als je ze leert kennen storten ze hun hele levensverhaal over je uit. Toen mijn auto stuk ging, heb ik ook veel aan de vereniging gehad. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat waar ik ook terechtkom, er altijd mensen zijn op wie ik kan bouwen.

Sjors wordt omhooggehouden door leden van de studentenvereniging

Ook studeren in het buitenland?

Kijk op de pagina over internationalisering(opent in nieuw tabblad) op SharePoint (inloggen met je Windesheim-account) of neem contact op met het International Office, internationaloffice@windesheim.nl.(opent in nieuw tabblad)