Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Bedrijfskunde is heel breed en heeft veel mogelijkheden

Julia kijkt terug op haar opleiding, minor in het buitenland en stage
Banner image

Julia zit in het vierde jaar van de opleiding Bedrijfskunde in Zwolle. Ze koos voor deze brede studie om haar interesses te ontdekken. Na drie afwisselende jaren stuurt zij haar studie door middel van de vrije stage en minor richting het communicatie-vak. Ze kijkt terug op haar opleiding, stage en minor.

“Toen ik aan het hbo begon was ik pas 16 jaar en het voelde toen te vroeg om een specifieke richting te kiezen. Ik doe het liefst zoveel mogelijk verschillende dingen, en Bedrijfskunde gaf me de ruimte om uit te zoeken wat bij mij past. In de eerste week kwam ik in een klas met studenten die hetzelfde dachten. Dat gaf me het gevoel dat ik goed zat.”

Wat is bedrijfskunde?

“Bedrijfskunde draait om het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Binnen de opleiding noemen ze dat ‘bedrijvendokter’ zijn. Je kijkt niet naar één afdeling, maar naar het hele bedrijf. Je leert alle facetten van een bedrijf kennen: HR, marketing, rechten, financiën en communicatie. Die veelzijdigheid vind ik erg prettig. Je leert over alles een beetje, zodat je met elke afdeling kunt omgaan. Die brede blik zorgt ervoor dat je problemen kunt oplossen en processen kunt verbeteren.”

Wat leer je?

“In de eerste twee jaar zijn er veel vakken die overlappen met andere opleidingen binnen het business-domein. Vanaf het derde jaar kies je zelf je minor en stage, waarmee je de richting bepaalt die bij je past.”
“De opleiding draait vooral om bedrijfskundig handelen, en niet zo zeer om economische trends of finance. Al was bedrijfseconomie wel een vak waar ik moeite mee had, omdat het niet echt mijn interesse had. Natuurlijk komen economische trends zoals inflatie en krapte op de arbeidsmarkt   aan bod, maar altijd vanuit de vraag: hoe ga ik hiermee om binnen het bedrijf waar ik werk? Hoe speel ik erop in, en welke kansen ontstaan hierdoor?”

Praktische vaardigheden

“Praktijk en theorie zijn nauw met elkaar verbonden. Bij bedrijfskunde schrijf je veel rapporten en verslagen, iets wat ik persoonlijk fijner vind dan een tentamen. De praktische ervaring speelt een grote rol: na een les moest ik bijvoorbeeld regelmatig aan de klas presenteren wat ik had gedaan. Dat vond ik eerst spannend, maar na een tijdje voelde ik me daar steeds vrijer in. Samenwerken is ook een belangrijk onderdeel, want we werken veel in groepjes. Daarnaast brengen docenten hun praktijkervaring mee naar de lessen. Ze gebruiken vaak echte voorbeelden uit het werkveld om de stof tot leven te brengen.”

Projecten

“In de eerste periode doe je ervaring op in fictieve projecten, maar later werk je aan casussen voor echte organisaties. Zo heb ik een wervings- en selectieonderzoek uitgevoerd voor een bouwbedrijf. Dat klinkt als HR, maar het ging voornamelijk om het proces: trends analyseren, scenario’s schrijven en daarop een advies baseren. Centrale vraag: hoe maken we het bedrijf toekomstbestendig en laten we deze groeien? Doordat bedrijfskunde breed is, bekijk je deze procesoptimalisatie voor alle afdelingen.”

Studie in Maleisië en stage

“Het derde jaar was voor mij bijzonder. Voor mijn minor in Maleisië volgde ik binnen de bachelor Mass Communication vakken als crisismanagement, interculturele communicatie en media writing. Het draaide allemaal hoe boodschappen de ontvanger kunnen beïnvloeden. Zo analyseerde ik de woordkeuze van premier Rutte’s tijdens de toeslagenaffaire en wat daarin wel of juist niet goed was. Naast de lessen heb ik zeven landen bezocht, waardoor ik veel verschillende culturen en mensen heb leren kennen. Het was super leerzaam en heeft mijn kijk op de wereld enorm verbreed.”

“Terug in Nederland liep ik stage bij een ontwikkelingshulporganisatie. Daar werkte ik op de afdeling fondsenwerving. Ik onderzocht hoe communicatie ingezet kon worden om donateurs aan te trekken én betrokken te houden. Deze ervaringen lieten me zien hoe breed en toepasbaar bedrijfskunde is.”

De sfeer en begeleiding

“Ondanks dat het een grote opleiding is, voel je je geen nummer. Docenten weten wie je bent en maken tijd voor je als dat nodig is. De sfeer is erg goed en ik voel me thuis. Bedrijfskunde trekt nuchtere en zakelijke types aan, maar ook sociale mensen die van alles een beetje leuk vinden. Veel medestudenten hebben om vergelijkbare redenen voor deze studie gekozen, waardoor je interesses en eigenschappen deelt.”

Advies voor studiekiezers

“Bezoek zeker open dagen! Het zijn dé momenten om te ontdekken of een school en de opleidingssfeer bij je passen. Ik heb dat zelf nooit gedaan en voelde me daardoor onwennig op mijn eerste dag. Open dagen kunnen je echt helpen om een beter beeld te krijgen van wat je kunt verwachten.”

“En onthoud: een verkeerde opleiding kiezen is geen falen, maar een leermoment. Bij elke opleiding leer je dingen die je later kunt gebruiken. Het is een ervaring. En past het niet? Dan weet je dat ook! Je hoeft niet precies te weten wat je wilt; als je weet wat je níet wilt, ben je al een heel eind!”

Neem contact met ons op