Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Door het Switch en oriëntatieprogramma ben ik nu op mijn plek

Dylan Veerbeek Over het switchen van studie
Banner image

Ik ben onlangs gestart met een nieuwe opleiding. Hiervoor ben ik een paar keer geswitcht van studie, maar met mijn laatste switch heb ik gebruik gemaakt van het Switch- en oriëntatieprogramma. En dat heeft me goed geholpen!

Vorig jaar ben ik begonnen aan de opleiding Journalistiek. Ik hield me veel bezig met het nieuws, wat ook een negatieve of heftige boodschap kan hebben. Op een gegeven moment ging ik hier voor mijn gevoel zo in mee, dat ik er zelf ongelukkig van werd. Dit was voor mij een reden om te stoppen. Ik begon aan een nieuwe opleiding: HBO-ICT. Maar ook dit schot bleek misgeschoten. Ik voelde mij niet op mijn gemak en had ook niet echt een passie voor programmeren. Al met al was ook deze opleiding niet voor mij.  

Switchen

Omdat ik al twee studies had geprobeerd vond ik het extreem moeilijk om een nieuwe studie te kiezen. De gedachte ‘Wat als dit het weer niet is?’ bleef in mijn hoofd zweven. In die twijfelperiode heb ik veel hulp en steun gehad van mijn vriendin. In die periode zag ik ook de posters van het SWOP (Switch- en oriëntatieprogramma) hangen en besloot hier aan mee te doen. Het programma was toen net opgestart. Het was daarom soms samen even zoeken, maar ik heb hier ontzettend veel aan gehad. Ik heb voor mezelf een streefpunt kunnen neerzetten om naar toe te werken. Dit heeft mij zeker geholpen want de opleiding die ik nu doe, Communicatie, bevalt nog steeds goed. En dat zegt wel iets! 

Stel vragen

Als je twijfelt aan je studie zou ik zeggen: ga op onderzoek uit! Stel je komt iets tegen waarvan je denkt ‘dat lijkt me veel leuker dan wat ik nu doe’. Ga dan kijken of je een dag kunt meelopen of bezoek een (online) open dag. Stel zoveel mogelijk vragen aan de hand van de twijfels die je nu hebt. Om even een concreet voorbeeld te geven: Heb je stress vanwege het BSA (bindend studieadvies)? Kijk dan naar een studie waar ze een doorstroomnorm hebben. 

Het Switch- en oriëntatieprogramma helpt je om de juiste vragen te stellen en de antwoorden te vinden. Door het programma te hebben doorlopen weet ik nu waar mijn passie wél ligt: het visueel maken van iets. Inmiddels ben ik gestart met een eigen fotografiebedrijf!

Lees hier meer over studentbegeleiding bij Windesheim