Je wil iets anders met je loopbaan, maar wat?
Ontdek wat bij jou past
Je wilt iets nieuws, iets anders. Misschien wil je een opleiding gaan volgen of denk je over een carrièreswitch. Tijdens bijvoorbeeld een vakantie kan die wens heel sterk worden. De eerste dag na de vakantie weet je het gevoel nog vast te houden, daarna krijgt je arbeidsleven weer zijn oude ritme. Herken je dit? Jeannette Vermeulen, loopbaan- en talentcoach, legt met een aantal vragen uit hoe we om gaan met sluimerende carrièrewensen. Wat kunnen we doen om dit te verbeteren en over te gaan tot actie?
-
-
Waarom zeggen we vaak dat we veranderingen willen, om het vervolgens niet te doen?
Het kan heel interessant zijn om in een gezelschap te vertellen dat je carrièreplannen hebt of dat je denkt aan een opleiding. Bij een glaasje wijn levert dat leuke gesprekken op en de mensen vinden je nog boeiend ook. Daarmee is al in een behoefte voorzien. De noodzaak om de verhalen om te zetten in daden is dan simpelweg niet groot genoeg. Je hebt al de nodige aandacht en je hoeft voor je plannen nog geen verantwoordelijkheid te nemen.
Mensen die echt in actie komen verdelen we grofweg in twee groepen: de wortel en de zweep. De wortel wil zeggen dat hun motivatie is geworteld in de gedachte aan de uiteindelijke beloning: een leuke baan of nieuwe carrière. De zweep verwijst naar de dwang die schuilgaat achter de beslissing, bijvoorbeeld omdat ontslag of een negatieve beoordeling dreigt. Maar hoe kun je dat ombuigen?
-
Heb je advies voor mensen die hun studie- of carrièreplannen telkens uitstellen?
Een sluimerende behoefte aan verandering kost veel energie en moet je serieus nemen. Ik raad mensen aan om te leren herkennen dat zo’n behoefte aan verandering energie kost. Het gevoel negeren en geen actie ondernemen leidt tot een teleurgesteld gevoel. Het is belangrijk dit gevoel serieus te nemen en in actie te komen. Je kunt met jezelf afspreken om echt in actie te komen, een eerste kleine stap en wees ook een beetje streng: de actie moet binnen 24 uur plaatsvinden. Zo’n kleine actie kan zijn dat je de conclusie trekt dat het nog te vroeg is voor een opleiding maar dat je tegelijkertijd enkele stappen op een rij zet die je de komende tijd wel kunt nemen. Ik noem iets kleins: het in je agenda zetten van een bezoek aan een open dag. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk heeft over dit onderwerp een leuk boek geschreven getiteld ‘Je bent wat je doet’. In dat woordje ‘doet’ zit eigenlijk alles.' -
Hoe werkt het nemen van een beslissing eigenlijk?
Elk mens heeft stemmetjes in zijn hoofd die hem aansporen of juist afremmen. Wij zetten als coach vaak enkele stoelen neer waarbij elke stoel staat voor een subpersoon: waarbij er enkele universele subpersonen te onderscheiden zijn; de criticus, de levensgenieter en de pleaser. Afhankelijk in welke stoel iemand zit, stellen we uitdagende vragen. Zittend in de stoel van de criticus: ‘Ach joh dat is toch niks voor jou zo’n opleiding. Veel te hoog gegrepen.’ Of in een andere stoel: ‘Je bent al vierendertig, ga wat doen. Nu!’ Daar reageren mensen op en zo proberen we duidelijk te krijgen wat de innerlijke stemmetjes met hen doen en hoe we deze innerlijke dialoog kunnen beïnvloeden.’ -
Bestaat er een ultiem moment waarop je een beslissing neemt?
Ja, dat denk ik zeker. En dat ultieme moment moet je ook benutten en kan op ieder tijdstip plaatsvinden. Het is goed om naar je innerlijke verlangens te luisteren en om te proberen je droom aan te raken. Dat kan bij wijze van spreken als je in de rij staat van een supermarkt. Probeer in contact te komen met je droom en kap het niet direct af met het stemmetje van de realist die zegt dat het in de praktijk brengen veel te moeilijk is wegens gebrek aan tijd of geld. Geef juist deze droom de ruimte en denk na hoe die eruit moet zien. Pas als je die droom echt voor je ziet ga je nadenken over de concrete invulling waarbij de acties daar naartoe heel klein mogen zijn. Sterker nog, juist met kleine stappen kun je heel ver komen. Maar let wel, zet de eerste stap binnen 24 uur! Mensen die er in hun eentje niet uitkomen kunnen trouwens altijd terecht bij een van de loopbaancoaches van Windesheim.’
-
Maak je droom compleet, begin met kleine stapjes
Je kunt je droom steeds concreter maken door te beginnen met hele kleine stapjes. Doe één van deze stapjes binnen 24 uur. Denk bijvoorbeeld aan:
- Neem een kwartier de tijd om heel bewust terug te denken aan jouw motivatie voor je huidige baan
- Koop een klein notitieboekje waarin je aan het eind van de dag opschrijft wat dit tot een leuke werkdag maakte
- Beschrijf de talenten waarover jij denkt te beschikken
- Vraag aan 2 collega’s of ze minimaal 3 kenmerkende talenten van jou kunnen benoemen
- Plan een gesprek met iemand die bijvoorbeeld de baan heeft die jij graag zou willen
- Bekijk een website van een potentieel bedrijf waar je zou willen werken
- Vraag aan iemand die jou goed kent of het idee echt bij jou past
- Zijn er hindernissen, bedenk mogelijke oplossingen voor deze hindernissen
- Maak in je hoofd een voorstelling (visualisatie) van hoe het er in het ‘echt’ uit zou kunnen zien
- Plan in je agenda een half uur om de site van opleidingsinstituten te bekijken
- Zet een datum van een open avond in je agenda
- Kijk op de site van het NOLOC of er bij jou in de buurt loopbaancoaches gevestigd zijn
- Maak een afspraak met een loopbaancoach
Worstel jij met loopbaanvraagstukken en weet je niet waar je moet beginnen? Bij Windesheim kun je ook terecht bij onafhankelijke NOLOC-geregistreerde studiekeuze- en loopbaancoaches.
-
Hulp bij je studiekeuze
Ben je klaar voor een volgende stap in je carrière, toe aan iets nieuws of wil je je ergens in verdiepen? Bij Windesheim zijn er veel mogelijkheden. Kom je er niet uit? Dan helpen we je graag bij het maken van jouw studiekeuze.