Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een veilige werkplek creëren: het effect van inclusie op organisaties

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Artikelen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Een veilige werkplek creëren: het effect van inclusie op organisaties

In de media horen we steeds vaker over klachten en schandalen rond sociale onveiligheid op de werkvloer. Het gaat hierbij niet alleen om grote organisaties zoals de politie, maar ook om bedrijven en instellingen in verschillende sectoren. Deze incidenten dwingen ons na te denken over de vraag of onveiligheid altijd al bestond en nu meer zichtbaar wordt door de aandacht. Of dat er daadwerkelijk sprake is van minder tolerantie en openheid in werkrelaties. In dit artikel vertelt Mirjam Lensink, docent Social Work, er meer over.

Wat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is dat inclusie en exclusie meestal onbewuste processen zijn. Ons denkkader wordt dagelijks beïnvloed door wat we meemaken en zien, maar ook door beelden uit de massamedia en social media. Hierdoor vormen we verwachtingen over het gedrag van anderen, vaak zonder dat we het doorhebben. We plaatsen mensen in hokjes om de complexe, diverse wereld om ons heen te ordenen.

Nieuwe ontmoetingen stoppen we vervolgens in deze ‘oude hokjes’, wat leidt tot onbewuste vooroordelen. Dit gebeurt bij ons allemaal. Diversiteit en inclusie gaan dus over ons eigen gedrag en overtuigingen. Het is geen kwestie van kennisoverdracht, maar van het doorbreken van ingesleten patronen. Door nieuwe ervaringen op te doen, kunnen we de ‘hokjes’ in ons brein weer openen en ruimte maken voor andere perspectieven.

Tijdens de training Diversiteit en Inclusie van hogeschool Windesheim werken we aan het ontwikkelen van een open houding. Door inzicht te krijgen in onze eigen diversiteit en het ontstaan van onze vooroordelen, kunnen we deze later beter herkennen en doorbreken. Met interactieve werkvormen, spelletjes en reflectie leren deelnemers zichzelf beter kennen en staan ze meer open voor ‘de ander’.

Het belang van inclusie stopt niet bij collega’s. Het gaat ook om relaties met cliënten, klanten en andere stakeholders. Om een brede impact te bereiken binnen organisaties, werken we met een train-de-trainer-model. Dit zorgt ervoor dat mensen op verschillende niveaus binnen de organisatie betrokken raken, en dat er via een soort piramide-effect een cultuur ontstaat van openheid en sociale veiligheid. De training bestaat uit 2 delen. 

Wil je meer informatie over de training? Of een scholingsvoorstel afgestemd op jouw organisatie? Dan kun je contact opnemen met:

Organisatie contractonderwijs: Mirriam Jansen me.jansen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Projectleider training: Mirjam Lensink m.lensink@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)

Meer weten over trainingen of maatwerk?

Lees meer over maatwerk

Meld je aan voor de nieuwsbrief 

Ontvang om de maand de nieuwsbrief voor werkgevers met nieuws over Leven Lang Ontwikkelen, inspirerende verhalen uit de praktijk en tips voor jouw organisatie. Ook houden we je op de hoogte van events van Windesheim voor werkgevers, de laatste ontwikkelingen over ons opleidingsaanbod en de mogelijkheden voor maatwerk- en incompanytrajecten.

Dus ben jij in je werk bezig met de ontwikkeling of scholing van medewerkers, dan is onze nieuwsbrief voor werkgevers iets voor jou!

Meld je aan voor de nieuwsbrief voor werkgevers(opent in nieuw tabblad)