Een studie kiezen in negen stappen
Hoe maak je de juiste studiekeuze?
Het kriebelt. Je wilt weer studeren, maar wat precies en in welke vorm weet je nog niet. Het kiezen van de opleiding die bij jouw wensen en ambities, werk- en privéleven past is niet gemakkelijk. Daarom vertelt onze studiekeuze- en loopbaancoach Anton de Vries je welke stappen je tegenkomt als je een studie gaat kiezen. En hij geeft je meteen een aantal tips die jou kunnen helpen!
-
-
1. Bepaal een duidelijk vertrekpunt
Waarom wil je weer gaan studeren? Dit doe je om de volgende redenen:
- Urgentie: Je hebt een diploma of extra cursus nodig. Bijvoorbeeld omdat dit je meer kans geeft om een reorganisatie te overleven. Of omdat een papiertje een vereiste is om door te kunnen groeien. Je motivatie komt in dit geval vooral van buitenaf.
- Verlangen: Je wilt je verder ontwikkelen in je vak of je vindt een bepaald onderwerp heel interessant en je wilt hier meer over weten. Je motivatie komt vanuit jezelf.
Als je alleen vanuit urgentie (omdat het ‘moet’) gaat studeren, dan wordt het veel moeilijker om het vol te houden. Dan is het verstandig om goed uit te zoeken wat echt bij jou pas, zodat je ook écht gemotiveerd raakt. Dit vergroot de kans dat je je studie met succes afrondt.
-
2. Wees je bewust van je talent
Onderzoek waar je goed in bent. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het gekke van talenten is: je ziet ze vaak zelf niet. Voor jou is het normaal dat je heel nauwkeurig of heel creatief bent. Je bent er goed in, je ‘hebt’ het van nature. Het valt je zelf niet op.
Er zijn twee manieren om je talenten te ontdekken:- Vraag aan een aantal vrienden en familieleden welke drie talenten zij in jou zien en ga hier met ze over in gesprek, want zo word je je er echt van bewust. Door er met meerdere mensen over te praten ga je er een rode draad in zien, dit helpt om er zelf in te gaan vertrouwen.
- Zet je eigen successen op papier. En vraag jezelf af: Wat maakt dat het een succes is?
-
3. Waarvan raak je in de flow?
Vraag jezelf af: ‘Wat is voor mij belangrijk? Wat doet er echt toe?’ Je komt hierachter door te denken aan de dingen waarvan je in een flow raakt. Op welke momenten vergeet de tijd? Op de momenten dat je zo lekker in de flow zit, levert je werk of studie veel voldoening op. Kies een opleiding die hieraan verwant is. De kans is namelijk groot dat je deze dan met heel veel plezier gaat doen. En dan zijn er natuurlijk ook vakken bij die je niet zo leuk vindt, maar die neem je dan sneller op de koop toe. -
4. Weet wat je wilt bereiken
Als je weet wat je doel is, kun je beter inschatten wat je ervoor nodig hebt en welke vorm daarbij past. Misschien heb je in je hoofd dat je een vierjarige hbo-opleiding wilt volgen, maar kun je je doel al bereiken met bijvoorbeeld een cursus van een half jaar. Wil je gewoon meer weten over het onderwerp? En wil je daarom weer studeren? Dan is je doel kennis vergaren en verdiepen. -
5. Ga netwerken
Wil je van functie of werkveld veranderen? Ga dan in gesprek met mensen die nu al het werk doen wat jij graag wilt doen. Vanaf de buitenkant heb je soms een bepaald beeld, maar door in gesprek te gaan met mensen die het werk doen, kom je er steeds meer achter hoe dit in het echt is.- Vraag aan deze mensen wat ervoor nodig is om aangenomen te worden.
- Laat je CV zien en vraag wat er nog ontbreekt om die baan te krijgen.
-
6. Onderzoek de opleiding(en)
Maak een lijstje van de opleidingen die aansluiten op je wensen en ga vervolgens op onderzoek uit:- Ga naar een open avond.
- Probeer in contact te komen met mensen die nu de studie doen.
- Vraag of je een keer een college mag bijwonen.
- Vraag de boekenlijst op en kijk of deze boeken je aanspreken. Neus de boeken door om te kijken of ze je daadwerkelijk aanspreken.
-
7. Wees realistisch
Doe een realiteitscheck. Je kunt voor ogen hebben om een bacheloropleiding van vier jaar te doen, maar als je daarnaast fulltime werkt en kleine kinderen hebt, is dat heel pittig.
Zet op een rijtje:- Hoeveel tijd kost de opleiding? En hoeveel tijd heb ik om aan mijn opleiding te besteden?
- Kijk naar je werk-privébalans. Past daar een lange opleiding bij? Of is het verstandiger om een opleiding in modules te volgen?
- Is het je doel om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Onderzoek hoe de opleiding je helpt op de arbeidsmarkt. Windesheim biedt een studie- en carrièrescan aan die helpt om hier inzicht in te krijgen.
-
8. Check hoe het financieel te regelen is
Kijk of je werkgever kan bijdragen aan de opleiding. Soms zijn er potjes vanuit de sector of overheidssubsidies. Wij hebben verschillende financieringsmogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
-
9. Hak de knoop door
Nu je alle informatie hebt verzameld, weet je hopelijk precies wat je wilt doen. Twijfel je toch nog over een paar opleidingen? Kom je er niet uit? Of blijf je steken? Dan hebben we nog een paar tips voor je:
- Schrijf de namen van de opleidingen op papier en vermeld hierbij alle plussen en minnen. Zo creëer je overzicht voor jezelf.
- Een loopbaancoach kan je helpen om de brei van gevoelens en gedachten te structureren.
- Windesheim biedt verschillende mogelijkheden voor hulp bij loopbaan- en studiekeuze.
-
Hulp nodig bij je studiekeuze?
Ben je er nog niet helemaal uit na het lezen van dit artikel? Dat kan natuurlijk. Bij Windesheim zijn er veel mogelijkheden om jou te helpen met het maken van de juiste studiekeuze. Ontdek per interessegebied welke opleidingen we aanbieden, welke opleidingsvorm bij jou past of ontmoet onze docenten tijdens een open avond. Wil je liever dat er iemand even mee denkt? Ga dan in gesprek met één van onze studiekeuze- en loopbaancoaches.
Meer weten over een opleiding?
Kom dan naar onze open avond! Graag helpen we je bij het vinden van een opleiding of cursus in deeltijd die bij jouw wensen, ambities, werk- en privéleven past. Stel al je vragen tijdens onze open avonden en maak kennis met onze docenten.