Zo stimuleer je de gezondheid van je medewerkers
We horen het vaak: gezonde en gelukkige medewerkers hebben meer plezier in hun werk, en hebben minder kans om uit te vallen. De gezondheid van medewerkers is daarom een belangrijk punt voor HR-medewerkers en werkgevers. Burn-outklachten, stress, fysieke of sociale arbeidsbelasting: we willen het allemaal voorkomen. Hoe zorg je daarvoor?
Als werkgever kun je daar een positieve rol in spelen door te zorgen voor bewustwording over gezondheid, maar ook door een veilige en fijne werkplek aan te bieden.
Fysieke gezondheid
In april 2021 lanceerde de overheid een campagne om mensen aan te zetten elk halfuur even te bewegen. Wat bleek? We zitten gemiddeld 10 uur op een dag, en dat is niet goed voor ons. Maar dat kunnen we heel goed tegengaan door elk halfuur even in beweging te zijn. Tips hoe je als werkgever kunt bijdragen aan een goede fysieke gezondheid.
Zorg voor een uitlaatklep
Geef medewerkers de tijd om aan hun gezondheid te werken. Maak het ze makkelijker door bijvoorbeeld sportlessen aan te bieden, een sportschoolabonnement of om ervoor te zorgen dat er binnen werktijd (bijvoorbeeld) een halfuurtje tijd is om te bewegen of te wandelen. Je kunt ook zorgen dat mensen via intranet rek- en strekoefeningen kunnen vinden die ze achter het bureau kunnen doen.
Bied trainingen of cursussen aan over vitaliteit
Mensen kunnen altijd iets nieuws leren door een (online) training over gezondheid en vitaliteit te volgen. Dat kan al heel laagdrempelig zijn, maar net de juiste tips geven om goede gezondheid te bevorderen.
Mentale gezondheid
De geestelijke gezondheid is net zo belangrijk, maar wordt nog weleens vergeten. Maar juist stress, waar we allemaal weleens last van hebben, kan zorgen dat het minder goed gaat. Hieronder tips hoe je als werkgever rekening houdt met de mentale gezondheid van je medewerker.
Zorg voor goed onderling contact
Het is belangrijk dat er momenten zijn waar er ruimte is voor persoonlijke gesprekken (en dus niet enkel over werk). Plan bijvoorbeeld een wekelijks koffiemomentje in met collega’s. Het zorgt voor meer onderling contact en een fijnere persoonlijke band.
Zorg voor een vertrouwenspersoon binnen de organisatie
Als medewerkers ergens tegenaanlopen, is het belangrijk dat er ruimte is om dit aan te geven bij een vertrouwenspersoon. Deze is namelijk onafhankelijk. Dat kan zorgen voor net wat meer ruimte om open te zijn over bepaalde gebeurtenissen.
Creëer een veilige omgeving
Pesten op de werkvloer komt weleens voor, maar het zou niet moeten. Juist pestgedrag kan zorgen voor uitval van medewerkers en andere nare langdurige gevolgen, zoals psychische klachten. Het is belangrijk om dit aan te kaarten als duidelijk is dat dit op de werkvloer aan de gang is. Het kan ook goed zijn om het preventief bespreekbaar te maken: maak medewerkers bewust van de gevolgen, maak dingen op de werkvloer bespreekbaar.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang om de maand de nieuwsbrief voor werkgevers met nieuws over Leven Lang Ontwikkelen, inspirerende verhalen uit de praktijk en tips voor jouw organisatie. Ook houden we je op de hoogte van events van Windesheim voor werkgevers, de laatste ontwikkelingen over ons opleidingsaanbod en de mogelijkheden voor maatwerk- en incompanytrajecten.
Dus ben jij in je werk bezig met de ontwikkeling of scholing van medewerkers, dan is onze nieuwsbrief voor werkgevers iets voor jou!
Meld je aan voor de nieuwsbrief voor werkgevers(opent in nieuw tabblad)